Foto:
Foto:
St. Moritz pozimi
Lepi, slavni in bogati pozimi svoja telesa kažejo v švicarskem St. Moritzu. Foto: EPA
Rinat Ahmetov s tigrom
Ukrajinski mogotec Rinat Ahmetov si lahko privošči hotel Donbass Palace, nekaj drobiža pa mu je ostalo še za nakup dveh mladih tigrčkov. Foto: EPA
Las Vegas
Las Vegas - mesto razkošnih hotelov, kjer seveda ne sme manjkati Hilton. Foto: EPA
Ne le osamljeni otočki in švicarske gore, tudi velika mesta privlačijo milijonarje. Kje drugje bi lahko sklepali najboljše kupčije? Foto: RTV SLO

Nekateri pa si celo privoščijo svoje hotele in hotelske verige. Poleg znane verige hotelov Hilton, ki pripadajo družini Hilton, ima več milijonarjev oziroma milijarderjev v lasti najmanj en hotel.

Hoteli so zelo priročni, če želijo milijonarji svoje premoženje pametno naložiti, poleg tega pa se vrednost hotelov lahko hitro poveča.

Tako je pred desetimi leti savdijski princ Alvalid Bin Talal Alsaud kupil pariški hotel Four Seasons George V., za katerega je odštel 150 milijonov dolarjev. Ko je pred kratkim neka neodvisna nepremičninska agencija hotel ocenila, je njegova vrednost dosegla že 750 milijonov dolarjev.

Pribežališče v Švici
Hoteli so lahko tudi idealno pribežališče za milijonarje. Tako si je švicarski multimilijonar Karl-Heinz Kipp, ki je leta 1985 prodal verigo trgovin Massa, ki jo je ustanovil sam, kupil hotel Tschuggen Grand Hotel v švicarskih Alpah, kjer se je nastanil in zdaj tam preživi večino časa. Poleg hotela je zgradil 27 milijonov dolarjev vredno kopališče, ki ima posebno ponudbo, t. i. sezonski program, v katerega so vključeni tudi sončni žarki in zimske nevihte.

Če imate preveč pod palcem ...
Hoteli, ki so v lasti milijonarjev, so raztreseni po vsej zemeljski obli. Tako jih najdete na Barbadosu, v St. Moritzu in drugod po Švici, v Gambiji, Zahodni Afriki in na obrobju malezijskega Kuala Lumpurja. V nekaterih lahko navadni smrtniki okusijo, kako živijo tisti, ki si lahko privoščijo skoraj vse. V hotelskem kompleksu Kona Village Resort, ki je v lasti ameriškega milijarderja in ustanovitelja Beanie Babies, Tyja Warnerja, lahko gosti pijejo koktajle, potem ko se naspijo v svojih s slamo kritih kočicah, ki jih je v kompleksu kar 125. V ukrajinskem Donecku ima jeklarski in premogovniški magnat Rinat Ahmetov hotel Donbass Palace, v katerem si lahko (če imate toliko denarja) za eno ali več noči privoščite apartma, v katerem nočitev stane 3.000 dolarjev.

Ne pozabite na palice za golf!
Če ste ljubitelj golfa in bi radi ob igranju tudi uživali v prelepi naravi in modrem morju … Idealen oddih je na Barbadosu, kjer lahko uživate na golfigriščih, ki spadajo k hotelu irskega milijarderja Dermota Desmonda, ki je lastnik Sandy Lane Hotela. Letos bo na teh igriščih celo svetovno prvenstvo v golfu. Nemški milijarder Dietmar Hopp je lastnik hotela Four Seasons Domaine de Terre Blanche v Provansi. Hoppov hotel ima idealno lego, saj je tristo dni na leto obsijan s soncem, v akademiji golfa pa lahko vadite idealen zamah s palico.

Menihi ali opice?
Nekateri hoteli, ki so v lasti milijarderjev, imajo bogato in dolgo tradicijo. Monkey Island Hotel, ki so ga odprli daljnjega leta 1840, je v lasti Khalafa Ahmeda Al Habturja, gradbenega barona iz Združenih arabskih emiratov, čigar bogastvo ocenjujejo na 2,3 milijarde dolarjev. Hotel stoji na zasebnem otoku v sredi reke Temze v Londonu in je dosegljiv le s čolnom ali s pomočjo brvi. Ime hotela izhaja iz tega, da so na njem v 12. stoletju živeli menihi, ki so tam lovili ribe. V 18. stoletju so strop t. i. Monkey Rooma porisali s slikami opic, kraljica Alexandra pa je na začetku 20. stoletja redno obiskovala otok skupaj s svojimi otroci in na tratah pila čaj.

Je vedel, da je kupil tudi duhove?
Nemec Hasso Plattner je lastnik hotela Fancourt in podeželskega kluba v južnoafriškem Georgeu. Hotel je svoja vrata odprl pred 147 leti in je od tedaj osrednji lik več legend. Ena izmed njih pravi tudi, da so nekateri nekdanji lastniki zdaj duhovi v hotelu in da strašijo po hotelu oziroma pazijo na to, kaj se dogaja v Fancourtu.

E. S.