Število turistov nenehno narašča. Foto:
Število turistov nenehno narašča. Foto:
Flamingo je ena od najlepših posebnosti slane puščave. Foto: EPA

Na prvi pogled se zdi, da so Bolivijci vzeli idejo od Fincev, ki na mrzlem severu delajo hotel iz ledu, a temu ni tako. Sicer je na tem koncu te južnoameriške države še kako mraz, a je premalo padavin. Vasica na robu puščave se je že od nekdaj preživljala le s kopanjem in prodajo soli, zaradi vse večjega zanimanja pa so se odločili razširiti ponudbo.

Najprej so začeli prodajati pepelnike iz soli in druge figure, a nato ugotovili, da to enostavno ne bo dovolj in zgradili hotele iz blokov soli. Razlika v primerjavi s finskim hotelom je pač ta, da jim ga ni treba graditi znova in znova.

Število turistov, ki obišče to puščavo, je na letni ravni že preseglo število 60.000 in še raste, hoteli pa jim nudijo možnost, da uživajo v lepotah gorovja Andi, ki se šopiri v ozadju, navihanosti posebnih roza flamingov in mogočnih podobah tudi do 1.000 let starih kaktusov.

Nominirani med čudesa
Verjetno je k turistični uspešnosti regije precej pripomogla tudi nominacija slane bele "preproge" za svetovno čudo, ki jo je založnik turističnih vodnikov Rough Guides uvsrtil med prvih 25. Zdaj si družbo dela z indijskim Tadž Mahalom, Velikim kanjonom in drugimi. Pred 40.000 leti je področje v velikosti 6.800 kvadratnih kilometrov prekrivalo jezero, ko pa je voda izginila, pa je za sabo pustila slano puščavom s površjem, ki včasih spominja na površje lune.

M. K.