Foto:
Foto:
Alan Greenspan, predsednik ameriške centralne banke.

Trgovanje s Krko se je začelo s poslom po 77.500 SIT. Sredi dneva je bila cena že 1.000 SIT višja, na koncu pa je šlo rahlo navzdol, kar je znak, da se utegne v četrtek zgoditi popravek. Hypo, ki je bil v preteklih dneh pogosto med večjimi kupci, je tokrat Krkine delnice prodajal.

Merkurju je v borzni kotaciji uspela največja rast, posli pa so se na koncu prvič po treh mesecih spet sklepali po 33.000 SIT. Med kupci sta izstopala Gorenjska in Celjska borzna hiša.

Več kot pol odstotka dražje so delnice Petrola, Gorenja, Mercatorja in Save. Na prostem trgu je bilo največ prometa z Zvon ena holdingom, ki je dražji za 1,3 odstotka. Še več so pridobili preostali holdingi. Tečaj Maksime je tako splezal na 1.022 SIT.

Slovenski borzni indeks se je zvišal za pol odstotka. Nova rekordna znamka je 4.857 točk. Še bolj, za tričetrt odstotka, se je zvišala vrednost indeksa prostega trga IPT (3.950 točk). Tudi indeks PIX (4.246 točk) se je zvišal.

Največ prometa je bilo zaradi svežnja v višini 13.500 lotov pri ceni 34.000 SIT (deset odstotkov nad enotnim tečajem) z Delom, katerega tečaj je padel na 30.075 SIT. S Krko je promet dosegel 192 milijonov SIT, v rednem trgovanju pa ji z 89 milijoni sledijo Merkurjeve delnice. Promet torej ostaja visok.

Trg čaka na besede finančnega čarovnika
Na treh največjih evropskih borzah (London, Frankfurt, Pariz) dopoldne ni bilo sprememb. Delniški in finančni trgi čakajo besede predsednika ameriških Zveznih rezerv Alana Greenspana in potrditev, da se bodo obrestne mere postopno zviševale. Fed je letos dvakrat zvišal obresti, tretjič pa naj bi jih konec meseca, in sicer spet za 0,25 odstotne točke.

Tokijske delnice so v povprečju ostale na torkovih ravneh. Nov korak naprej so preprečili vlagatelji, ki so unovčevali dobičke. V ZDA so po podaljšanem vikendu teden začeli spodbudno. Indeks Dow Jones (10.341 točk) je pridobil 0,8 odstotka in se povzpel najvišje po 30. juniju. Tudi Nasdaq (1.858 točk) se je zvišal za 0,8 odstotka. Med vzroki za sproščeno trgovanje igra pomembno vlogo nafta, katere cena že nekaj dni pada in se je že spustila po 43 dolarjev za sod ameriške lahke nafte.

Vrednost evra je bila ob 13. uri 1,205 dolarja, za dolar pa je bilo treba odšteti 109,6 jena.