Rovinj. Foto: EPA
Rovinj. Foto: EPA

Cene hotelskih namestitev ob hrvaški obali se junija – v nasprotju z zasebnimi namestitvami – niso znižale, ugotavlja hrvaški spletni portal Index. S tem se niso uresničila pričakovanja domačih gostov, da bodo zaradi pandemije bolezni covid-19, ki jo je povzročil novi koronavirus, hoteli krepko cenejši kot lani in da bodo letos lahko počitnikovali v hotelih.

Hoteli ob hrvaški obali so junija večinoma obdržali lanske cene, posamični popusti pa niso zadostni, da bi pritegnili večje število domačih turistov, ocenjujejo hrvaški novinarski kolegi.

Primerjava cen hotelov različnih kategorij pa kaže tudi ohranjanje lanskih cen v glavni poletni sezoni.

Stradun prazen, cene v Dubrovniku pa kot sredi sezone

Tudi po 6500 evrov za družinski prestiž

Portal je primerjal cene v hotelih v Rovinju, Zadru in na otoku Hvar v drugi polovici junija. Cene so za sedem nočitev z zajtrkom za štiričlansko družino.

V hotelih s tremi zvezdicami je najcenejše namestitve portal našel v Rovinju, in sicer 8400 kun (1120 evrov), medtem ko je bivanje v hotelih iste kategorije v Zadru znašalo 9500 kun (1270 evrov), na Hvaru pa več kot 12.000 kun (1600 evrov).

Rovinj ima najdražje hotelske namestitve, ko gre za hotele s petimi zvezdicami, v katerih sedemdnevni aranžma stane 48.000 kun (6500 evrov). V Zadru je tako visoko kategorijo hotelskih namestitev mogoče dobiti za približno 500 evrov ceneje, na Hvaru pa tudi do 1000 evrov ceneje kot v Rovinju.

Ko gre za standardne štiri zvezdice, je Zadar najcenejši. Treba je odšteti 16.000 kun (2130 evrov), medtem ko je podoben aranžma v Rovinj dražji za približno 150 evrov, na Hvaru pa so cene precej višje in dosežejo 28.000 kun (3800 evrov).

Hvar. Foto: EPA
Hvar. Foto: EPA

Letos raje z manj gosti in enakimi cenami

Direktor hrvaškega društva Hut, ki združuje vodilne hrvaške hotele, Veljko Ostojić, je za Index povedal, da do splošnega znižanja cen pri hotelskih namestitvah ni prišlo, pač pa jih določata povpraševanje in ocena stanja hotelskih lastnikov.

Poudaril je, da so hotelske namestitve junija zagotovo ugodnejše, kot bodo julija in avgusta, ker se krepi mednarodno povpraševanje. Kot je dodal, se rezervacije za hotele na Hrvaškem za julij in avgust polnijo, enako velja za september.

Predsednik združenja hrvaških potniških agencij (Uhpa) Tomislav Fain je potrdil, da lastniki hotelov na Hrvaškem letos ne nameravajo poceniti svojih namestitev, saj menijo, da jih bodo pozneje težko spet zvišali. "Raje bodo letos delali z manj gosti, da bodo nekako preživeli letošnje leto, nato pa nadaljevali prihodnjo sezono", je dejal Fain, ki se sklicuje na pogovore s hrvaškimi hotelirji.

Spomnil je, da so nekateri hoteli tako kot lani v predsezoni ponudili znižanja po modelu "uživaj sedem prenočitev, plačaj pet", nekateri pa ponujajo dodatne obroke ali brezplačne masaže.

Hrvatom se obeta boljša sezona od pričakovanj, pa tudi naval Čehov

"Last minute" sezona

V hrvaških hotelih sicer pričakujejo krajšo osrednjo turistično sezono z močnim trendom last minute rezervacij. Večina rezervacij v hrvaških hotelih je za zdaj iz držav, iz katerih gostje prihajajo z avtomobili, predvsem iz Slovenije, Češke, Slovaške, Avstrije, Poljske in Madžarske.

Mnogi hrvaški hoteli pa so odvisni od gostov, ki prihajajo z letali. Ti računajo, da bo med osrednjo turistično sezono vendarle okrepljen tudi letalski promet, ki je bil med svetovno pandemijo covida-19 večinoma prizemljen. Tako bi lahko prispeli tudi njihovi tradicionalni gostje iz skandinavskih držav in Nemčije, še dodaja Index.