Kulinarika
Rustikalna notranjost Hiše Polonke, kjer je ozračje pristno in domače. Foto: Hiša Polonka
Hiša Polonka stoji v samem središču Kobarida. Foto: Hiša Polonka
V Polonki lahko naročite tudi znano Frankovo tolminsko friko, če pa vam pivo ne leži, imajo na voljo tudi vino na kozarec. Fotografija je sicer iz Kramarjevega gostovanja na letošnjem Lentu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Hiša Franko imperij povečala za ljudsko pivnico

Hiša Polonka s craft pivi in friko
27. julij 2017 ob 11:08
Kobarid - MMC RTV SLO

Svetovni, z Michelinovimi zvezdicami ovenčani kuharski mojstri odpirajo cenovno prijaznejše bistroje, Hiša Franko, za katero stojita Ana Roš in Valter Kramar, pa je okolici primerno v teh dneh odprla – pivnico.

Najnovejši podmladek Hiše Franko se imenuje Hiša Polonka, stoji v samem središču Kobarida in je več kot dobrodošel dodatek, ne samo za samo mesto, ampak tudi za okolico, kjer smo bili obiskovalci in tuji turisti doslej pogosto v zagati, kam na pristno lokalno okrepčilo.

Ker je Kramar, Anin partner, ki skrbi za vino in sire, zato do zdaj najpetičnejše jedce, ki so si ob mogočih in nemogočih urah zaželeli podeželskih specialitet, zapeljal kar čez mejo v Italijo, kjer imajo kulinarični turizem zgledno razvit, je bilo odprtje bolj "ljudskega" obrata nedaleč od matične izpostave logična in pametna poteza.

Novo pivo - FEO
Tudi zato, ker se je Kramar v zadnjem času poleg sommelierstva tudi sam lotil proizvodnje craft piva – znamka FEO se je razvila iz lokalne mikropivovarne 1713, ki pa se je zdaj povsem spremenila – tako lastniško (eden od novih partnerjev je prav Kramar) kot konceptualno in grafično.

In FEO, imenovan po znanem, že pokojnem kobariškem umetniku Ivanu Volariču Feu, je letos s tem postalo prvo in edino pivo, ki ga toči najboljša slovenska restavracija. Za zdaj proizvodnja, ki temelji na IPI, pale aleu in pilsnerju, sicer še ni prav velika, približno polovico ga stočijo v majceni Polonki s prepoznavno modro fasado in rustikalno leseno notranjostjo.

V Polonko na Frankov rostbif
Hiša Polonka sicer obratuje že nekaj časa, a so šele to poletje ponudbi dodali še kulinarični del, gostov pa jim po slišanem ne manjka. Jedilnik je zelo osnoven in povsem nepretenciozen, hkrati pivniški in tradicionalni, ima pa nezmotljiv pečat Hiše Franko - vsaj tiste stare Hiše Franko, pred Aninim obdobjem.

Tako boste prav v Polonki še našli sloviti Frankov rostbif, ki se ni spremenil od časov Valterjevega očeta, in favorita Odprte kuhne, slastno, mastno, "gajstno" tolminsko friko, pa tudi sladke kobariške štrukeljce, po katere smo do zdaj romali na Ljubljanski grad v Gostilno na gradu, izpostavo, ki sta jo Roševa in Kramar skupaj s Svetozarjem Raspopovićem iz Asa odprla pred leti, nato pa se bolj ali manj umaknila in jo prepustila glavnemu kuharju Damjanu Finku.

A nazaj k Polonki - poleg že naštetega si boste po prijaznih cenah (5—8 evrov) lahko naročili še mineštro, divjačinski golaž, klobaso z zeljem, jančkovo bakalco z domačimi njoki, s panceto in skuto zabeljeno polento, Polonkin burger in, seveda, krožnik lokalnih sirov iz Valterjeve proizvodnje.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 27.07.2017 ob 12:32
Hiša Franko imperij povečala za ljudsko pivnico

vse lepo in prav, a poimenovati lokal, ki streže draga kraft piva, za ljudsko pivnico, je pa malo bosa.
čak mal noris
# 27.07.2017 ob 11:33
He,he,he....."imperij"!?!?
Če ne bi bilo tako patetično in osladno, bi človek pomislil, da je plačano.
rastislav
# 27.07.2017 ob 13:54
Pri takih lokalih mi gre na zivce, da hocejo izgledati pristno, ceprav so dalec od tega. Prava ljudska pivnica ima pohistvo narejeno iz poceni pleha. Miza je podstavljena s prepognjenim reklamnim katalogom ali se pa maje, na njej je pa plasticen prt. Pult je iz vezane plosce in ves lepljiv. Vzunaj je ti senco nudi Lasko sencnik, ce ni seveda polomljen ali prevrnjen. Za pit pa imas na voljo toceno lasko ali unijon v steklenici, zraven je se namizno belo ali crno vino in dokler ga ne zmanjka se pelinkovec. Cesnja na torti so pa tri stalne stranke za sankom.
BepaJoseph
# 27.07.2017 ob 15:17
Ko bodo odprli naslednji lokal in bo naša draga Kaja spet lahko tam zastonj jedla, jih bo verjetno poimenovala "koncern"...
thymiann
# 27.07.2017 ob 12:25
Union je zakon.

upam, da se šališ ...
BAČO
# 27.07.2017 ob 16:59
Ana Roš je v zadnjem času bila res preveč krat izpostavljena na teh straneh. Pa sem skrajno neutralen in konzervativen toda kar je preveč je preveč. Kaj se tiče craft piva temu seveda nič ne manjka le da je logično drag. Niste napisali kolko je malo pivo toda težko pod 4 EUR in potem smo takoj s malico čez 10 EUR. Vse je relativno drago ali poceni toda pustite malce pri miru Ano Roš ker je tolko zlekramirana, da počasi že meji na kaj drugega.
Jon Sneg
# 27.07.2017 ob 17:38
Moja predstava ljudske pivnice:
Lokacija v kaki obokani (velbani) kleti ali pa v rustikalni izbi v starinski hiši, klopi in mize iz debelih hlodov. Prostor ni preveč osvetljen.
Tudi če se točijo piva iz domače pivovarne, se le ta točijo v vrčke (steklene ali lončene).
Hrana: Klobase, krače, jedi na žlico, v glavnem veliko mesa, zelje, krompir in ostale priloge pa slane preste (da pivo lažje teče),... porcije naj bi bile "konkretne" :).
Prismuknjen
# 27.07.2017 ob 14:56
@čak mal noris,

Ja, sej tudi meni se je ob "imperij" zameglilo pred očmi.
josh k.
# 27.07.2017 ob 13:52
5 - 8 € so prijazne cene na prvi pogled ( odvisno tudi koliko dobiš na krožniku ), če dodaš še ceno craft piva pa ni več tako ljudska cena. Bom preveril ko bom v tistih koncih.
aaa
# 28.07.2017 ob 07:26
@Guinnes
Meni ste pa smešni taki kot ti, ko vsakemu, ki pokritizira nenehno reklamiranje enih in istih oštarij, vržete pod nos šnicle in krompir. Veš, poleg teh Aninih umetnin obstaja še kaj drugega kot šnicl in krompir. Pojdi malo k našim zahodnim sosedom, ki so malo bolj znani po kulinariki kot Ana Roš pogledat kako se tem stvarem streže. Turistični center mesta. Restavracija na obzidju (recimo rang Dubrovnika) s pogledom na morje. 4 hodni degustacijski morski meni 18 EUR. Morsko kosilo 12 EUR. Craft pivo (malo) 5 EUR. Vse res vrhunsko. Tudi neprimerno bolj estetsko kot ta Anin kičeraj, ki meme bolj spominja na reklame za McDonalds kot na hrano. Pivo neprimerno boljše od teh naših craft piv (pa nikoli nisem slišal, da bi bili Italjani znani po pivu). In ne boš verjel. Od tega se poleg tega, da je odlično, še naješ kot človek. Ko bo kaja začela pisat o restavracijah takšnega ranga in ne samo o eni in edini Ani Roš in njenem "imperiju", ki ima na Ajpesu navedenih celih 10 zaposlenih, bo tudi manj kritik na te članke in marsikdo od nas, ki se ne prehranjuje s šnicli in krompirjem bo to z veseljem prebral.
Berti14
# 27.07.2017 ob 19:16
ki pa kobaridc ve ki je tminska frika?! Od kdaj ste se pa pr frankotu spustil na nivo "tminske frike"?
rastislav
# 27.07.2017 ob 15:38
veza
Umazanija je temelj dobrega imunskega sistema in pivnica je idealen kraj za imunizacijo.
veza
# 27.07.2017 ob 15:36
Prismuknjen
# 27.07.2017 ob 14:53

Jem zato, da živim, ne živim zato, da jem, je povedal en pameten možakar že davno tega, kaj si zmišljujejo eni s hrano, ker nimajo drugeg dela, to je njihov problem, vačina človeštva mora dobro premisliti, kaj bo skuhala in kje bo dobila sestavine za uborno kosilo, mnogi še vode nimajo!
Meni gredo ti prispevki od Kaje največkrat na nek organ, a danes je le prišla na moje, da je treba nekaj pojest, če hočeš funkcionorat, ne pa dat na krožnik neko posteljco iz travce in gor eno rožco iz vrta in že si nek mišelin, mislm...
Prismuknjen
# 27.07.2017 ob 14:53
A nazaj k Polonki - poleg že naštetega si boste po prijaznih cenah (5—8 evrov) lahko naročili še mineštro, divjačinski golaž, klobaso z zeljem, jančkovo bakalco z domačimi njoki, s panceto in skuto zabeljeno polento, Polonkin burger in, seveda, krožnik lokalnih sirov iz Valterjeve proizvodnje.

Klobasa z zeljem? Mineštra?? Hipsterjem ne bi prišlo na pamet kaj takega jest. Zdaj, če to postrežejo v vrhunski restavraciji, bodo bradati gurmani z veseljem pojedli.
Banban
# 27.07.2017 ob 14:22
Domacini, a je bil Topli val v tej hisi? cca 35let nazaj.

Rastislav, nisi opisal ljudske pivnice, ampak pajzel za lokalne pjancke. Luknjo.
Strokovnjak
# 27.07.2017 ob 22:28
veza
# 27.07.2017 ob 14:26
...in teh izmišljotin od modernih piv res ne prenašam, ne bom tu delal reklame, a ne morem pomagat, čez Laško ga ni!

veza
# 27.07.2017 ob 22:04
Aja, sem pozabil omeniti pivo, sem enkrat poskusil nekaj novega, saj ni važno katero, hvala lepa, to zame ni in pika!


Tole pove vse; laško je zakon (lol), probal si pa ravno eno drugo pivo, šolski primer zaplankanca...
paver
# 27.07.2017 ob 16:51
Nas je šef povabil v hišo Franko. Oprostite gurmani ampak meni ni bilo všeč. Zgodbe se ne naješ.
aaa
# 28.07.2017 ob 10:22
@Guinnes, Pacemaker

Dajta no. Takšnih oštarij, kjer lahko kaj pametnega poješ za manj kot 10 EUR je kot listja in trave. Pa se o njih ne piše. O tej se piše izključno zaradi tega, ker ima prste vmes Ana Roš. Za ilustracijo. V MB na festivalu Lent je že pred več kot 20 leti dišalo po odlični balkanski kulinariki (s tem ne mislim pleskavic in podobnega junka, da ne bo pomote). Ampak prvi članek o kulinariki na festivalu Lent je našel prostor na mmc-ju, ko je tam slovenska kuharska elita pekla hamburgerje.

Vidva lahko odpreta 100 identičnih ljudskih pivnic kot je tale in ne bosta dobila članka. Medtem ko lahko naša kuharska elita peče palačinke, cvre pomfri ali maže puter, pa bodo članki o tem. Če je to za vaju promocija kulinarike in ne elitizma, potem pa tudi...
aaa
# 28.07.2017 ob 08:13
@Guinnes
Tudi če je novica o kaki restavraciji naših zahodnih sosedov je to restavracija tipa, kjer je bolj pomembno kam je stari foter od trenutnega lastnika zapičil lopato za prvi trs, izgled ogromnih praznih krožnikov, kot pa to, da se boš pošteno najedel odlične lokalne kulinarike. To kaj se tukaj piše zame ni nobena kulinarika ampak propaganda elitizma.
jur'
# 28.07.2017 ob 01:37
Bom vprašal tukaj, ker se ravno pričkate o pivu: Zakaj se pivu, zvarjenemu v majhnih količinah reče kraft. Mar nimamo za to izraza obrten? Pivo domače obrti. Obrtno pivo. Pivo, ki ni proizvedeno industrijsko, torej obrtno. Zakaj torej kraft? Ali izraz obrt hipsterjem preveč diši po ključavničarskih delavnicah, mizarskih mizah in žuljavih, šmerastih rokah? Pri vsem tem pa pomagajo še " "lifestyle" novinarji."
TrstJeNas
# 27.07.2017 ob 14:34
"Hiša Polonka" je le zamenjala lastnika (ali najemnika?). V njej so lani točili pivo pivovarne 1713, ki je zamenjala lastnika (tu se pojavi Valter Kramar) in ime... Lani je bilo pivo odlično, letos ga nisem še pil.

Banban: da, tu je bil Topli val...

kaka malenkost več je opisana tu: http://pivopis.si/kobarid-pivovarna-feo/
veza
# 27.07.2017 ob 14:21
Eh, draga Kaja in ostali vrhunski gurmani, očitno nisem zastonj tu trobil, da mora človek po "gurmanskih pojedinah" pojest nekaj konkretnega, če noče, da mu celo noč želodec kruli, pohvalno!
Prava domača mineštra ali dobra goveja župca, frika ali lep zrezek z mladim krompirčkom, eno normalno pivo za poplaknit, ali pol litra ustreznega vinčka, na koncu še kakšen orehov štrukelj ali jabolčni zavitek, potem nekako zvoziš večerjo!
Ne se zmišljevat vedno neke novotarije, samo zato, da si posebnež, skuhat je treba vse okusno in zdravo in to je to!
pikam_dopust
# 28.07.2017 ob 09:47
Uff... cele 4 mesece je minilo od zadnje reklame za Hišo Franko na tem portalu, in ... evo... nova sezona, nov jedilnik, nova reklama!

A ste se šli spet tja zastonj najest?
veza
# 28.07.2017 ob 14:58
Priznam, sem zaplankan nevednež, a takoj začutim na vodi, kaj je plačan novinarski prispevek, kaj resna repotraža, pa naj gre za Ano Roš ali Boscarola ali človeške ribice v Postojnski jami!
@aaa,
hvala za dodatne obrazložitve
@fritaja
očitno poznaš tega Feo-ta, lahko še kaj dodaš
@Guinness
lahko bi si izmisli en originalen nick, očitno se v življenju vedno opiraš na druge, no, ni važno, vsak ima svoj stil, uživaj v gastronomiji, skušaj kdaj sam ugotovit, kaj je dobro, ne samo brat mnenja drugih "strokovnkakov"
@Kaja Sajovic
skušajte obiskat še kakšno oštarijo, saj jih je v SLO kar precej, hvala...
gunn
# 27.07.2017 ob 22:20
Bom komentiral samo pivo, ker sem bil ravno prejšnji vikend tam. Sicer nisem nič pojdele, čeprav burger pri sosednji mizi je zgledal kar fajn.
Pritoževanja glede piva in cen so čisto mimo. Za mali FEO pilsner (ki je še najbližje Laško/Unionu) sem dal 2€, kar mislim da je kar primerljivo s prej omenjenima. Mala IPA je pa 2,90€ - jasno da ni ista cena kot Laško ali Union. Tako kot je naprimer kakšno boljše vino veliko dražje kot hišno namizno - ker je pač tudi boljše kvalitete.
kaka8
# 28.07.2017 ob 08:58
kobariškem umetniku Feu.. haha ta je pa bosa
aaa
# 27.07.2017 ob 13:18
In kaj je narobe z Unionom? Aja sem pozabil. Trenutno je v modi pluvanje po njem.
paver
# 27.07.2017 ob 11:47
Veliko denarja za malo muzike!
fritaja
# 28.07.2017 ob 15:52
@veza
Poznal sem ga in trdim, da s temi hipsterji ne bi hotel imeti nič.
Kratek življenjepis lahko prebereš tukaj: http://www.primorci.si/osebe/volari%C4%8
D-ivan-(feo)/800/
Če pa imaš kdaj priliko videti Slakov dokumentarec o njemu "Najlepša jutra so zjutraj", priporočam ogled.
WyattEarp
# 28.07.2017 ob 07:35
Polonka je odprta že 2 leti... no, lani smo že tja hodili na pivo, ne vem kaj tle nakladajo, da je na novo odprta...
ajvard
# 27.07.2017 ob 20:08
veza
potem je zate Sporco Mario (Umazan Mario) v Trstu,

Sporco Franco
Ples
# 27.07.2017 ob 18:25
Članka se mi niti ni dalo brati, me pa veseli, da se mi je dalo preletet komentarje, ker tisti od @rastislava je vrhunski ;)
Peacemaker
# 27.07.2017 ob 11:57
Veliko denarja za malo muzike!

Nekdo, ki ne bere ali pa ne hodi ven jest
(ampak potem ne vem cemu komentiranje v takih clanikih?)
fritaja
# 28.07.2017 ob 14:24
Feo se v grobu obrača, ko vidi, kako zlorabljajo njegovo ime.
Peacemaker
# 28.07.2017 ob 11:12
Takšnih oštarij, kjer lahko kaj pametnega poješ za manj kot 10 EUR je kot listja in trave.

Zal se ne morem strinjati...

Je pa res, da vsak pac ne dobi toliko promocijskega prostora kot Brda, Vipava in Kobarid... je pa to pac druga debata; a je to stvar kvalitete al osebnih preferenc KS...
Guinness
# 27.07.2017 ob 22:21
Pa se ti zdi, da članek govori o kakšnih ekstravagantnih obrokih za bajne denarce?

Glede piv pa mi je žal, da si pri prvem poskusu obupal, obstaja veliko različnih tipov. Imamo pa tudi Slovenci kar nekaj zanimivih mikropivovarn, ki delajo dobre izdelke.
u qratz
# 27.07.2017 ob 16:53
..manjka še hiša moj qratz
mroz12
# 28.07.2017 ob 12:19
@Guinness

Ampak če bi tvoj argument držal, potem se izraz ležak ne bi nikoli uveljavil, pa se je ... Jezika ne moreš ravno predvideti, ne vem pa, zakaj ne bi vseeno poskusili s slovensko obliko - za turiste in tiste, ki jim je tuje ljubše, bi obdržali craft, za vse ostale pa bi bilo npr. obrtno ali kaj podobnega.
gunn
# 27.07.2017 ob 22:21
Glede okusov teh kao "modernih piv" je pa tako - se je treba navadit, da so to piva, ki imajo več okusa in karakterja. Niso vodeni in brez pravega okusa, kot so naprimer tisti najbolj znani pri nas in drugje.
TrstJeNas
# 07.08.2017 ob 14:01
@veza: Pivovarna 1713 je stekleničila 4 vrste piva, vsa so imela imena povezana z Velikim Tolminskim puntom (od tu ime pivovarne): Cheating tax collector (ali guljufivi dacar) je bil "pale ale", Bloody Executioner (ali krvavi rabelj) je bil vrste "Indian pale ale", Greedy Emperor (pohlepni cesar) vrste "imperial stout", Rebellious Peasant (uporni kmet) pa "dark lager". Novi okusi za slovenski trg, za britanski najbrž ne. Kaj je dobro, kaj ne, je itak stvar okusa, meni je bilo zanimivo, se pa ne more primerjat z dobrim vinom... :-) Cene niso bile astronomske, kako bo zdaj nimam pojma.
veza
# 28.07.2017 ob 22:37
fritaja
# 28.07.2017 ob 15:52

hvala, tak je ta svet, mnogi se šlepajo na račun enih poštenjakov, sramota...
Peacemaker
# 28.07.2017 ob 13:08
@Guinness... na bavarskem samo in izkljucno "helles" ;)
Bondjanez
# 28.07.2017 ob 11:36
Fantje ki vztrajno pljuvate.
Jaz sem bil parkrat. Hrana vrhunska. Drago je zame vino. Pase kdaj.
Za nazret je palitostrojska menza. Poceni pa velike porcije. Pa meni okusno. Pa se vsi so prijazni. Izbira je vasa :-)
Guinness
# 28.07.2017 ob 09:36
...izgled ogromnih praznih krožnikov, kot pa to, da se boš pošteno najedel odlične lokalne kulinarike. To kaj se tukaj piše zame ni nobena kulinarika ampak propaganda elitizma.

O tem pises pod clankom, ki govori o restavraciji, ki nudi glavni obrok pod 10 evrov...
Peacemaker
# 28.07.2017 ob 09:35
@WyattEarp

Hiša Polonka sicer obratuje že nekaj časa, a so šele to poletje ponudbi dodali še kulinarični del

Ne vem kdo kaj naklada... Je treba prebrati ves...
norabassayou
# 27.07.2017 ob 22:28
Union in Laško 0,5l - 2,20€, Pale Ale 0,5l - 3,40€ cene piva so ljudske, velikost porcij, pa bo treba preveriti osebno.
veza
# 27.07.2017 ob 22:01
Guinness
# 27.07.2017 ob 21:10

glej, ko bo en strokovnjak napisal tudi kaj o preprosti hrani, bomo to z veseljem komentirali, a kaj, ko se eni gredo visoko kuhinjo, kjer mora biti vse nekaj posebnega, čeprav na tem svetu so najbolj zanimive preproste zadeve in tudi v kulinariki je tako!
Za nek ekstravaganten obrok pa ne mislim plačevati bajnih denarcev in se zraven delati, da je dobro in se potem hvaliti, da sem tam jedel in oh in sploh!
Prav zaradi takih člankov me v takih destinacijah ne bodo nikoli videli!
Peacemaker
# 28.07.2017 ob 15:13
@dingdong

Kaj ne bo drzalo?
dingdong
# 28.07.2017 ob 13:39
@Guinness... na bavarskem samo in izkljucno "helles" ;)

Ne bo držalo. Če ne verjameš, poišči na googlu.
pikam_dopust
# 28.07.2017 ob 09:51
BTW Pa ne mi prodajat buč, češ da to ni isto, ker "gre za nov lokal"...
Ja, itak.
Zakaj potem ne pišete o vsakem novem lokalu, ki se odpre?
Ja, seveda... ostalim ne moreš prilepiti imena Hiša Franko!

RtvSlo je včasih bil zgled novinarstva, ljudje so se hodili šolati še na BBC... danes je pa enak komercialni pofl, ki prepisuje članke od drugod (s kupom slovničnih napak), kot so to tudi vsi ostali "mediji", nad katerimi neupravičeno vzvišeno gleda.
Kazalo