Kulinarika
Del redne ponudbe bosta USDA prime govedina black angus z ameriških pašnikov in govedina black angus iz Irske. Foto: MMC RTV SLO
Piščančje perutničke, čebulni obročki in majonezna pomaka. Foto: MMC RTV SLO
Ribeye black angusa. Foto: MMC RTV SLO
Miha Pešec, del dvojca, ki v zadnjih letih uspešno trži znamko Kralj žara. Foto: MMC RTV SLO
Interier lokala, ki je do nedavnega nosil ime Pri Trubarjevi mami, je zdaj dopolnjen s stenskimi poslikavami, ki opevajo mesne užitke. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Je Ljubljana pripravljena na ameriške steake?

Kralja žara odprla restavracijo
5. september 2015 ob 06:47,
zadnji poseg: 5. september 2015 ob 07:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sendvič s 24 ur dimljeno govedino, sendvič "pulled pork" z 18 ur dimljeno svinjino. Svinjska rebrca. Angus steaki - iz Irske in ZDA. Beef jerky. Chili con carne. Dobrodošli v prvi "dimnici" v Sloveniji.

Kot "smoke house" sta si namreč brata Miha in Nejc Pešec, podjetna Štajerca, ki pod imenom Kralj žara Ljubljančane učita jesti meso (kdo bi si mislil, da bo kulinarična migracija kdaj potekala v to smer, bodo na to rekli tisti bolj "žlehtni" prestolničarji), zamislila svojo restavracijo.

Koncept je naslednji: v en del nekdanjega Kavalina sta umestila restavracijo Kralj žara, kjer boste našli (večinoma ameriške) krožnike v spremstvu izbranih vin in piva (ta, za zdaj še preskromni del se v času, ko mi to pišemo, še izpopolnjuje). V drugem delu, tistem, ki gleda na Trubarjevo ulico, pa boste v "Kralju na hitro" lahko naročali jedi in pijače takeaway. Pretežno zgoraj omenjene sendviče, ki bodo v skromni ljubljanski ponudbi obloženih kruhkov nedvomno popestrili ulično ponudbo.

Pešca, Ptujčana, ki sta pred približno štirimi leti najprej našla tržno nišo s prodajo in predstavitvami žarov, nato pa - logično - prešla še na mesovje, sta po številnih uspelih (in do zadnjega kotička zapolnjenih) akademijah žara zdaj sklenila, da je čas še za korak dlje.

In tako je Kralj žara po hudi suši na usmerjenem mesnem področju v zadnjem času že tretja ljubljanska restavracija, ki se je specializirala prav za ameriški žar (in dim) - poleti se je na Gallusovem nabrežju odprla Sorbara Steak House, podružnica bolj klasične Špajze, v jesenskih dneh pa se nam obeta še odprtje Pop's placea, Asove podružnice, ki gradi na uspešnih burgerjih - in craft pivih. A več o tem v kakem od prihodnjih zapisov.

God bless USA*
Da sta Pešca prišla do restavracije, sta v precej kratkem času prehodila dolgo pot od uvodov s piščančjimi perutničkami prek orjaških steakov zorjene ameriške "prime" govedine, do tort na žaru, kar čarata na tej višji stopnji. Smoke house Kralj žara sta si samozavestna brata zamislila velikopotezno - najprej restavracija sredi Ljubljane (upajmo, da se za mnoge gostince "zakleta lokacija" na Trubarjevi 52 ne bo izkazala za pogubno tudi za njiju), sledile naj bi podružnice po vsej Evropi.

"To je smoke house, ki ga na tem delu Evrope še ni," je bil samozavesten Nejc Pešec, ki je tudi svojega vodjo kuhinje našel med proameriškimi kulinaričnimi somišljeniki.

Ameriškega pridiha res ni mogoče spregledati - že ob vhodu vas pričaka vitrina z vakuumiranimi kosi najboljših black angusov ekoizvora, in "šolska tabla" z razrezom goveda - po ameriško, seveda. Ribeye, T-bone, sirloin, porterhouse ... Meni sledi temu "lajtmotivu" z ocvrtimi čebulnimi obročki (pri Kralju žara so to panirani "klobučki"), koruzno juho, angus juho, s kislo smetano polnjen pečen krompir, beef jerkyjem, baby ribs, coleslawjem (ameriška solata iz naribanega zelja, korenja in majoneze), steaki, cheesecake in klasično ameriško jabolčno pito.

Teksaški in kansaški slog
Pri žaru so se fantje usmerili na teksaški (sol, poper, pikantno) in kansaški (sladko-slano) slog, pri tem pa skušajo ohranjati osredotočenost predvsem na vrhunsko meso, zato na velikih belih krožnikih ne pričakujte omak z gobicami ali gore prilog ob vašem steaku. Kot maslo mehak in rožnato sočen USDA prime ribeye vam postavijo pred vas zgolj s piranskim solnim cvetom, piščančje perutničke pa spremlja majonezna pomaka s kečapom in wasabijem.

"Ne pričakujte penic in omakic. Mi želimo, da je steak samo steak in da je poudarek na glavni surovini, ne pa, da jo prekrivajo drugi okusi," pravijo fantje, ki obljubljajo, da bo ponudba vsak mesec obogatena še s kako specialiteto, kot so, denimo, bizon, na cedrini deski dimljen losos in celo tako zelo opevana govedina kobe. Ta bi sicer znala malce dvigniti cenovno povprečje menija, ki ima sicer za tak tip mesa precej prijazne cene.

Od žara do green egga
Kralj žara je nedvomno še pravi čas ujel enega od kulinaričnih trendov, ki v Slovenijo prihajajo z zamikom. Ljudstvo, ki je zraslo ob prepečenih in pretolčenih zrezkih ter dobrih starih balkanskih roštiljadah, se zdaj vse bolj obrača h "green eggom", "webrom" in "kamado joejem" za pripravo svojih burgerjev in zorjenih steakov, ki so v mesnicah še vedno bolj redki od samorogov.

In čeprav sta Pešca na mesnem področju nedvomno mojstra, prodajata pa meso, ki je precej nad slovenskim povprečjem, pa bo čas pokazal, ali lahko tudi restavracijo vodita s takim uspehom, kot sta do zdaj delovala na mikroravni. Že na Trubarjevi imata namreč precej hudo konkurenco s Čompo, kjer vam doma zorjeno meso postrežejo v bolj prvinski obliki, resda pa natakarji nimajo usnjenih predpasnikov in kavbojskih srajc.

*Bog blagoslovi ZDA

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 05.09.2015 ob 08:11
Plastični zrezki polni hormonov, da bomo postali takšni bajsi kot so američani ! Američanom ni za zaupat, sem raje na žgancih !
davide
# 05.09.2015 ob 08:14
glede na to kakšni štruklji so američani, rajši rečem ne hvala
7up
# 05.09.2015 ob 08:58
Nekaterim vam še v prehrano uspe vmešati politiko - res ste neverjetno ubogi!
Fernspaher
# 05.09.2015 ob 08:07
Glede na to da sem vse to že okusil v USA, lahko rečem za probat ja, za kaj več grem pa raje na pleskavico ali čevape oz. pico..tko če se mi že lih "zalušta" hitre prehrane. btw. Na burek, jufke, kebabe ne hodim že nekaj časa, vsaj ne od une "saj nisam mačka da lovim miš"
iztok7
# 05.09.2015 ob 09:14
Kaja, beseda pomaka pač ne obstaja. Imamo omako v katero res lahko kaj pomočimo, vendar je to še ne naredi pomako...
Kefren
# 05.09.2015 ob 09:06
@davide
glede na to kakšni štruklji so američani, rajši rečem ne hvala

Če se ne motim so glede na zadnje raziskave slovenski otroci v povprečju že debelejši od ameriških...
pišta05
# 05.09.2015 ob 09:07
Bi probal, a surovina naj bo iz domačih logov!

Nikar USA govedine, ker so njihove farme "čudne"!
Daedalus
# 05.09.2015 ob 10:28
Mater ste pametni, da se ne boste razpočili. Od nekajkratnega obiska v letu boste ratali debeli in hormoni vam bodo poškodili - itak!

Zakaj ameriško meso? Ker je govedo futrano s koruzo in posledično bolj marmorirano z maščobo, boljšega okusa in bolj je rahlo. Je to za jest vsak dan? Itak da ne. 1x na mesec pa ni sploh nobenega problema. Eni ste RES brihtni ko sama strela. :)
alcatraz
# 05.09.2015 ob 08:38
ne hvala.
paver
# 05.09.2015 ob 07:04
Bomo probali, pa bomo videli.
goldrake
# 05.09.2015 ob 09:04
bolj na zahod ali sever kot greš, slabša je hrana...
Daedalus
# 05.09.2015 ob 18:45
@ksenak2
Koliko žolča. A se je, ko si bil v ZDA, debeluh s steakom v roki usedel nate?
urigeller
# 05.09.2015 ob 11:19
@Fernspaher ! Res da so že Rimljani pred 2000 leti rekli,da ni pametno pogovarjati se o okusih,ampak po tvoji izjavi sodeč v ZDA nisi pokusil,kaj pomeni žar ! Moj nasvet : vsak prvi vikend v oktobru je v Kansas Cityju velik BBQ festival,kamor pridejo ekipe ne samo iz ZDA,ampak tudi iz tujih držav. Ko doživiš argentinski in južnoafriški žar,ugotoviš,da znajo tudi drugod pripravljati hrano za razvajanje brbončic .
Peacemaker
# 05.09.2015 ob 09:45
če bi kdo boršč prodajal, bi bil pa 100% TARČA POSMEHA IN ZANIČEVANJA

A eni res nočete razumeti, da je govora o HRANI!!!! In vsaka nova, drugačna zanimiva ponudba kulinarike je več kot dobrodošla...

Pa saj ne vem kaj sploh razlagam....
leond
# 05.09.2015 ob 07:55
Itak, da bomo probali.
Guliarth
# 05.09.2015 ob 09:28
Seven7, koliko gazel si pred levi v Afriki rešil?
KraljŽara
# 05.09.2015 ob 16:07
Pozdravljeni ljubitelji dobre hrane in zabavnih komentarjev.

Vsekakor vas vabimo, da preiskusite naše jedi, da uživate pri nas in da preživite lepe trenutke v naši restavraciji z vašimi prijatelji.

Vabljeni,
Miha PEŠEC
gushtr
# 05.09.2015 ob 11:17
Jaz sem vedno pripravljen na steak. Ameriški, evropski, vesoljski - treba je širiti obzorja:)
a-bra-ka-da-bra
# 05.09.2015 ob 10:51
Zakaj ameriško meso? Ker je govedo futrano s koruzo in posledično bolj marmorirano z maščobo, boljšega okusa in bolj je rahlo.

To je enumnost. S koruzo je pitano masovno vzrejeno govedo (vzrejeno v ogradi) za ponudbo v supermarketih. Kvalitetno, okusno meso je vzrejeno na pašnikih, mehko je pa zato, ker je zorjeno.
Nobel
# 05.09.2015 ob 10:48
Fanta sta super. Pri njima kupil ta velik webrov žar summit in odlične nože. Našla sta tržno nišo, kjer se moški počutimo kot v sedmih nebesih, ko vstopimo v njuno trgovino. Govorim za večino. Potem pa še človek vidi, da sta fanta na tleh in imata vizijo in veš, da jima bo uspelo. Srečno in se vidimo
frozen pingvin 2
# 05.09.2015 ob 23:26
atma

živali gojene za hrano so pač živali gojene za hrano. to je to. nobene filozofije in moraliziranja. če komu ni všeč, pa naj ne je. njegova odločitev.

zakaj ne počakaš da umre naravne smrti? ker mladi mesek je mehkejši, boljši, sočnejši, itd..! kot da bi počakal da ti gre solata v cvet in bi jo šele potem rezal.
intelekt
# 05.09.2015 ob 15:57
Zgolj za info, ime Angus steak izvira iz vrste govedine ki je uporabljena za tak steak. Gre za Angus cattle ki izvira iz škotske, kjer so tudi začeli seveda to govedino rediti v prehrambene namene. Res da so kot vse ostalo američani to 'posvojili' in iz tega naredili industrijo, pa vendar gre za zrezek škotskega izvora ne ameriškega.
juk
# 05.09.2015 ob 11:39
Zakaj pa ne, Slovenija je zelo zaprta družba in ne tem področju je še ogromno rezerve in kreativna mladina bo še veliko lahko ustvarjala. Tudi za pivoljuba ni nihče verjel da lahko se obdrži. Imam prijatelja ki je eden glavnih ustanoviteljev pivnice Union. PRav nihče izmed vodilnih ni verjel da se to lahko obnese. No danes so vsi navdušeni nad obiskom in so tudi razvili pivnico. Če imamo Indijsko, Mongolsko, Kitajsko ne vem zakaj ne bi imeli še ameriškega.
a-bra-ka-da-bra
# 05.09.2015 ob 11:31
Pa ti verjameš, da bodo tu stregli meso za 25+ dolarjev po kili?

Ne vem kaj bodo stregli, bo treba poskusiti. Konec koncev je meso lahko tudi evropskega izvora - black angus izvira iz Škotske in je precej razsširjena vrsta v Evropi.

Če želiš implicirati da boš dobil ceneno ameriško meso masovne produkcije, tega ne verjamem. Tistega mesa nihče ne zori, tako da ponudbe sploh ni. Če bo meso res ameriško, ga gotovo ne bosta kupovala direktno v ZDA ampak od nekega grosista, ki ga uvaža v Evropo.
Jazst2
# 05.09.2015 ob 11:30
@iztok7
Kaja, beseda pomaka pač ne obstaja. Imamo omako v katero res lahko kaj pomočimo, vendar je to še ne naredi pomako...


Samo v vednost - SSKJ:

pomáka -e ž (ȃ)
gostejša, navadno hladna omaka, v katero se pomakajo jedi: Različni namazi, pomake in omake, zvitki in drugi slastni zalogaji odlično teknejo na družinskem izletu ali za nedeljski pozni zajtrk s prijatelji E (↑)pomákati

Ne kar na pamet, no...
Bendit
# 08.09.2015 ob 15:55
Komentarji (vecina njih) samo odrazajo zaplankanost povprecnega Janezka. Ameriski BBQ je odlicen, mnogo bolj kot slovenska opcija - spikani cevapi in prebanec, mal kajmaka je pa ze cela perverzija. Od wingsow do steakov do rebrc...sej zato k je to tok brezveze si je un model iz Skarucne v ZDA nabavu pravi ameriski mobilni BBQ pit...e, zivela dezela sentflorjanska, dezela ljudi ki se spoznajo na vse, tudi na kitajsko kaligrafijo iz dinastije Song, ceprav je edina stvar ki so jo videli v zvezi s Kitajsko napis na kitajski restavraciji.
Pa lp iz ZDA.
ZeK
# 07.09.2015 ob 09:53
Je Ljubljana pripravljena na ameriške steake?

absolutno.
navkljub temu, da se med nami najde kak vegič, smo Slovenci ljubitelji mesnin.
Henrik
# 05.09.2015 ob 16:43
Haha, se moram strinjati z g. Pešcem - zabavni komentarji, edini, ki so povedali kaj pametnega, so tisti od abrakadabre in 7up - in če koga zanimajo črede angusov, ki se pasejo na travniku, naj mi piše na zs pa ga napotim tja. Jih je v SLO več kot dovolj.
Aja, g. Pešec: za pozdravljeni je vejica in piše se poskusite ... ;-) Grammar nazi out.
london1982
# 05.09.2015 ob 12:42
"Plastični zrezki polni hormonov, da bomo postali takšni bajsi kot so američani ! Američanom ni za zaupat, sem raje na žgancih !"

Tipična slovenska, govorjenje v prazno. Če bi ti bil kdaj v ZDA, bi videl da tam ni toliko ljudi s prekomerno težo, kot nam govori stereotip.
7up
# 05.09.2015 ob 12:28
Osebno sicer nisem nek velik ljubitelj "Barbi" hrane, vseeno se pa par pravim Steakom na leto ne morem odreči. Še najboljši mi je kar klasični Rumpsteak.

Ali bo restavracija preživela bo pač pokazal čas. Vseekaor pa ne vidim nič slabega v dodatni ponudbi.
juk
# 05.09.2015 ob 11:49
Najbolj so proti temu seveda nekdanje socialistične generacije ki vse po vrsti minirajo vsak poskus modernizacije in vpeljave nečesa novega. Ko greš na steak veš kaj lahko pričakuješ. Podobno kot veš kaj lahko pričakuješ v Macdonaldsu. Eni bodo šli vseeno in govorili kako zanič je vse skupaj. Kaj je smisel take drže se mi pa ne sanja .
Bivši uporabnik
# 05.09.2015 ob 11:16
Ah, le kaj je kulinaričnemu novičarstvu naredil Napotnik s svojim stihoklepstvom ter baročnim in arhaičničnim slogom v Mladini.
Peacemaker
# 05.09.2015 ob 09:26
@ galoper

Predvidevam, da si vsak dan v Slovenski hiši?

Glede Kralja pa...komaj čakam da probam!!
Joker
# 05.09.2015 ob 09:17
7up,

Bolj res je, da se politika meša v prehrano. Če želiš jesti hormone, pesticide in drugo sr..., ki je dovoljeno v USA, ti želim dober tek, jaz pa ničesar, kar izhaja iz tistih krajev ne povoham.
PONEUM
# 10.09.2015 ob 13:39
memepower
jesti je treba, da se živi - in ne živeti, da se jé :).

To velja za Slovenca,zagotovo pa ne za Francoza ali Italijana

Zato se z njimi z lahkoto pogovarjas o jedaci in pijaci,
1)Slovenec je po naturi kmetavzar,torej zaprt,zaplankan in praviloma zavraca vse ,cesar ne pozna
2) Slovenec ne prizna,da kaj ne ve-nasprotno, vse ve in vse pozna
5tane
# 05.09.2015 ob 17:46
Mislim, da bo usoda nove restavracije popolnoma odvisna od cen. Če se bodo šli nekaj fancy, lahko kar takoj zaprejo.
Daedalus
# 05.09.2015 ob 14:44
@hizli tren
Kje piše, da se na ognju ne peče? V kuharskih knjigah slovenskih avtorjev? Možno.

Prednost peke na ognju je, da lepo zapeče zunanjost brez da bi se notranjost izsušila/prepekla. Če želiš medium rare/rare zrezek, ki je zapečen zunaj, moraš pečt zelo kratek čas na zelo visoki temperaturi. To lahko dosežeš z zelo razgretim ogljem in rešetko, ali pa na direktnem ognju. Odvisno od osebnih preferenc kaj ti bolj ustreza. Take peke se pri nas ne izvaja, ker ni v navadi, ker smo vajeni pečt meso 10 minut in več. Zelo debel steak je končan v 5-8 minutah, odvisno od želene stopnje zapečenosti. Ki pa je tudi odvisna od tega kateri kos mesa se peče.
darko56
# 05.09.2015 ob 12:22
Gaber Kržišnik vsako leto, ko je moto GP v ZDA pripravi tudi prispevek o Ameriških steakih in takrat orng zadiši po pečeni govedini. bo treba probat, če je že sedaj za to priložnost...
Jazst2
# 05.09.2015 ob 11:39
@ GD

Dej nooo, mal domišljije...

govori o kvaliteti fotoaparata! bo šlo???
generacija56
# 05.09.2015 ob 11:24
Tisti, ki v prehrani ne vidijo politike, tiščijo glavo v pesek.
Coca-cola, Mc Donalds, itd, so isti predhodniki, seveda mnogo močnejši, kot Leibach.
Prišli, pripravili teren, zastrupili ne da bi ljudje vedeli...
Ko so naši revčki prišli v S.Korejo, je po vseh "zahodnih" medijih vela le nevoščljivost...
Prižgite si ameriško cigareto s "specialno" kemikalijo, ki vas bo prepričala za vedno....
urosh444
# 05.09.2015 ob 11:03
Na našem področju imamo najkvalitetnejši žar in ne potrebujemo ameriških aparatčikov, da nas učijo o kvaliteti žara. Ko vidim črna goveja rebra iz ameriškega žara, me mine, da bi sploh še kdaj kaj jedel, kaj šele to.
a-bra-ka-da-bra
# 05.09.2015 ob 10:47
Kot da ne bi imeli prekmurske šunke in primorskega pršuta ter drugih domačih jedi.
Imamo. Pa tudi krški pršut. Pa še kaj. In zato ne smemo poskusiti ničesar drugega?

Jaz še nisem videl muhe, ki bi šla na dimljeno meso, ali je ona bolj pametna od človeka...
To ni meso dimljeno v dimnici. To je velik kos mesa, počasi pečen v pokritem žaru v dimu kvalitetnega lesa in potem, na tanko razrezan, ponujen v sendviču.

Kaja ima prav - v Sloveniji kupiti kvalitetno meso je praktično nemogoča naloga. Masovna ponudba supermarketov je sicer par nivojev nad tisto masovno v supermarketih v ZDA (ja, tisto je res polno antibiotikov), ampak to je približno vse, kar se da dobiti. Vrhunske ponudbe, posebej zorjenega mesa, pa z preredkimi izjemami praktično ni. Ob tem je pa tudi za večino mesarjev naloga odrezati par cm debel kos mesa prezahtevna - Slovenci pač jemo tanke zrezke, ki so prepečeni že ko jih postaviš zraven štedilnika, in da bi se tisto presušeno čudo dalo vsaj prerezati, jih je treba prej dobro pretolči.

Bo treba tega Kralja preveriti - še posebej če bosta res ponudila bizonje meso.

Glede ameriškega mesa - če kupiš kilo mlete govedine za par dolarjev v supermarketu, potem ne pričakuj česa drugega kot masovno vzrejeno (pa ne na pašnikui, v ogradi) z antibiotiki prepojeno meso. Če pa kupiš kvalitetno meso za 25+ dolarjev (takšnega v supermarketih ni), potem dobiš meso, ki je bolj kvalitetno od evropskega. Goljufij je pa manj kot v Evropi, in vsekakor manj kot v Sloveniji ... že zaradi reputacije rejca, pa tudi zaradi drakonskih kazni.
rubin
# 06.09.2015 ob 02:16
24 ur dimljeno...mora bit res kancerogena porcija..je res smešno ko nekateri pridigajo o zdravem mesu iz pašnikov,a obenem zadimljeno meso ..
wayne rooney
# 05.09.2015 ob 12:17
in cene?
lukecvasgleda
# 05.09.2015 ob 11:33
slike ste s krompirjem delal?:)

drugače pa kul!:)
Calendula
# 05.09.2015 ob 11:23
V kolikor bi bilo meso domačega izvora; rojeno in vzrejeno v Sloveniji, bi poskusili. Ameriške zvarke nikakor ....... pri njih je GSO, kot dober dan in na policah že najdete meso kloniranih živali........... ............ .......... .......... Ja, meso klonirabuh živali, to želijo v večjih količinah plasirati tudi v EU ......... tudi to vsebuje Sporazum TISA.
Bivši uporabnik
# 05.09.2015 ob 11:20
Ah, le kaj je kulinaričnemu novičarstvu naredil Napotnik s svojim stihoklepstvom ter baročnim in arhaičničnim slogom v Mladini.
Peroz
# 05.09.2015 ob 10:33
Hoho, ze 2 leti cakam takole rec v Lj.:) Definitivno grem!
urigeller
# 08.09.2015 ob 20:45
Ko v Wild Horse Saloonu v Nashvillu poješ Stampeed Platter ,je to šele uvod v odlično hrano,lahko pa poješ odlično perutnino v fast foodih z imenom Churche´s Chicken.lahko poješ odlična svinjska rebra na Beale Streetu v Memphisu ali fantatastične sirloin steake v Olathe,KS. Ali pa nabavi bizonje meso v mestecu Alma,KS, in pripravi mesno štruco iz najbolj zdravega mesa,saj bizoni ne jedo ničesar razen trave ali sena in pijejo le vodo.
frozen pingvin 2
# 05.09.2015 ob 15:56
Robiland

glede nato, da je cena verjetno malo višja, greš to pač probat oz. samo sem ter tja si privoščiš, ravno zaradi cene. ker ostale dni pač ješ (in tudi jaz) v menzah oz. kakih poceni restavracijah.
Kazalo