Martinovo je v Sloveniji zelo razširjeno praznovanje. Ljubitelji vina si že ves teden okrog 11. novembra lahko privoščijo številne pokušnje. Foto: BoBo
Martinovo je v Sloveniji zelo razširjeno praznovanje. Ljubitelji vina si že ves teden okrog 11. novembra lahko privoščijo številne pokušnje. Foto: BoBo
martinovo
Jedi, ki jih lahko okušate v restavracijah okrog martinovega so gos, mlinci, zelje, pa tudi puran, pečenice, krvavice, pršut, olive in dober domač kruh ter testenine (fuži). Foto: BoBo
martinovo
Martinovanje v Goriških brdih bo letos trajalo kar ves podaljšan konec tedna. Foto: Brda.si
martinovo
Program martinovanja 2013 v Goriških brdih. Foto: Brda.si

Sv. Martin, gos, mlinci, vino
V Sloveniji je 11. november (in že ves teden pred njim), posvečen vinu oziroma praznovanjem, ki jih po sv. Martinu imenujemo martinovanja. Martinovo namreč zaznamuje ljudski rek: Svet' Martin nar'di iz mošta vin'. V skladu z ljudskimi navadami lahko blagoslov opravi nekdo, ki se preobleče v škofa – od tod tudi povezava s sv. Martinom.

Za martinovo se je v Sloveniji uveljavilo nekakšno praznično obdobje, ki se ne praznuje le 11. novembra, ampak po navadi ves teden. Zaznamuje ga izobilje hrane in pijače. Zraven vina se po legendi postreže pečena gos, mlinci in rdeče zelje.

In zakaj prav "Martinova gos"? To je povezano z legendo, ki govori o tem, da se je Martin skril med goske, da bi se izognil imenovanju za škofa. Gosi naj bi ga s svojim gaganjem izdale, zato na dan njegove smrti simbolično žrtvujemo gos in jo pojemo.

Za slovensko Istro je martinovanje oziroma martinja značilno šele po 2. svetovni vojni. Tipične jedi so povezane z olivnim oljem (lahko tudi samo kruh in olje), s katerim so pospremili mlado vino. Bolj zahtevne jedi v tem času so bile predvsem fuži (testenine) s petelinjim ali kokošjim golažem, ki ga imenujejo tudi »žgvacet«), pečen puran, kislo zelje (»kapus«), ocvrt kruh z refoškom. Sicer pa je martinovanje razširjeno po vsej Sloveniji in tudi Evropi.

Kako so za letošnje martinovanje poskrbeli v Goriških brdih?
Za martinov konec tedna, od 8. do 10. novembra 2013 so v Goriških brdih za obiskovalce pripravili pestro kulinarično ponudbo. V srednjeveški vasici Šmartno se bo zvrstilo več kulturnih in glasbenih dogodkov ter pokušin briških vin v domačih kleteh.

Na stojnicah bodo ponujali domače dobrote, zvrstile se bodo številne kulinarične delavnice in vodene degustacije ekoloških vin. Mnogi izdelki briških žena in vinarjev bodo tudi naprodaj. V program so zajeli še pletenje košar kot tradicionalno krajevno obrt, blagoslov mladega vina in sladkanje s kostanjem.

Po besedah župana Brd Franca Mužiča, Brici dajejo veliko pozornost področju promocije turizma, vin in predstavitev, povezanih z žlahtno kapljico. Zavedajo se, kako pomembno je tovrstna dogajanja oglaševati v medijih in lokalnih skupnostih: »Dosti je teh dogodkov, dajemo veliko na promoviranje, možnosti so neizmerne, sodelujemo veliko tudi s pobratenimi in sosednjimi občinami. Trudimo se, da je naša ponudba zares kakovostna. In ravno martinovanje v Brdih daje temu še poseben pečat, saj takrat naši vinarji in vinogradniki pokažejo, kaj so pridelali in predstavijo ves svoj trud.«
Vinska klet v Dobrovem
Dogajalo se bo tudi v Vinski kleti Goriška brda v Dobrovem. Zanimivo martinovanje bo potekalo v Vinoteki Brda, kjer bodo pripravili martinovo večerjo, obiskovalci pa bodo lahko posegli tudi po bogatih narezkih. Vstopnine za tovrstne prireditve ni. Dogodek pa bo imel tudi dobrodelno noto, pod vodstvom organizatorjev Lions club Dobrovo. Prevoz: pripeljete se lahko z muzejskim vlakom. Podrobnejše informacije najdete na tej spletni strani.