Vsakega od štirih hodov je pospremil drug gin. Foto: David Verlič/Dejan Gregorič
Vsakega od štirih hodov je pospremil drug gin. Foto: David Verlič/Dejan Gregorič
Sašo Golob (Ošterija Žogica) Foto: David Verlič/Dejan Gregorič
Boris Drobnak (desno) iz destilarne 78 stopinj. Foto: David Verlič/Dejan Gregorič
"Za začetek sem izbral osvežilne sestavine, kjer se kumarična krema lepo dopolnjuje s svežo kumarico v kozarcu z ginom," je dejal Matej Vodan. Foto: David Verlič/Dejan Gregorič

"Če vemo, da se na svetu med žganimi pijačami takoj za viskijem popije največ gina in da je tako zelo priljubljen, da ima celo svoj dan, v juliju ga 'praznujemo' – je čas, da se ginu poklonimo tudi v kulinariki. Res pa je, da je pravi kuharski izziv poiskati in najti okuse, ki se na krožniku spajajo s čašo odličnega gina, največkrat kombiniranega z najboljšimi toniki. Res sem dolgo iskal te kombinacije, nešteto je bilo poskušanj… - da sem končno našel dopolnjujoče se okuse skozi pethodni meni, kombiniran s petimi različnimi gini in toniki," je na premierni večer spajanja hrane in gina v solkanski Ošteriji Žogica povedal Matej Vodan.

Lahek začetek, zaokrožen z Aufbixom
Sprejem pred Ošterijo je bil osvežilen. Ekipa Žogice je goste pričakala z dimljenim lososom, kumarično kremo in namazom mladega sira na popečenem kruhku. "Za začetek sem izbral osvežilne sestavine, kjer se kumarična krema lepo dopolnjuje s svežo kumarico v kozarcu z ginom," je ob sprejemu prigrizek ponudil mojster kuhar. Uvertura v »ginjeni« večer je bil Aufbix, slovenski gin. Boris Drobnak, ki je skupaj z Nicholasom Gee-jem iz Nove Zelandije so-avtor Aufbixa, ima hišno destilarno v Ritoznoju. O njuni pijači pravi: "Korenine destilarne '78 stopinj' so razvejane kar na dveh celinah – od Nove Zelandije, pa vse do Slovenije. Iz zemlje pogledajo šele na Štajerskem, kjer nastaja naš gin. Njegove sestavine so: brinove jagode, koriander, lupina pomaranče, lupina grenivke, kardamom, rožič, koren irisa, koren Angelike. In nadvse pomembna je naša izvirska voda s Pohorja!"

Lok s štirimi strunami
Nadaljevanje večera je bilo v Oštariji, kjer so sledili štirje hodi. K vsakemu so ponudili drugi gin – vse po izboru Seni Pegan in Bruna Valentina (Beer Pro). Izbrala sta dva različna italijanska gina Collesi in španska gina Wint & Lila, vse pa zaokrožila s španskimi botaničnimi toniki Indi Essences. Saša Golob, eden od štiriperesne deteljice, ki vodi Ošterijo Žogica (z akronimom se podpisujejo NASE: Nataša, Aleksander, Saša in Ethel, Nataša in Saša sta brat in sestra, Aleksander in Ethel pa njuna zakonska partnerja), je nad idejo o srečanju gina in hrane navdušen: "Tudi v gostinstvu moramo ponuditi vedno nekaj novega. Vemo, da je gost kralj – in njemu se vedno prilagajamo. Zdaj je v trendu gin in prav je, da se odzovemo. Toda malce drugače, z nadgradnjo. Torej – da ne ponujamo le gintonike, pač pa da z našim kuharjem Matejem najdemo odlične kombinacije te trendovske pijače s hrano. Po odzivu gostov, smo zadeli v polno. In dokazali smo, da tudi gin lepo zaokroži obrok, vse od prvega prigrizka, prek toplih jedi do osvežilne ginovske sladice."

Presenetljivi okusi
Matej Vodan je gin-gastronomski večer nadaljeval z ješprenjem s pestom bazilike, mazljivim feta sirom in zapečenim svežim paradižnikom. Bruno Valentino iz Beer Proja je k tej jedi izbral italijanski Collesi Gin z lističi sveže bazilike. Collesi odlikuje čista izvirska voda izpod italijanske gore Nerone, najboljši razpoložljiv ječmen, dragocene brinove jagode iz Apeninov ter "visciole" - redka vrsta avtohtone češnje iz italijanske regije Le Marche. Sledil je kuskus na kremi iz agrumov, kaper in lističev mente, nadgrajen s triom ocvrtih sardonov in zrni granatnega jabolka. Poleg tega krožnika so ponudili Wint gin z limoninim tonikom, ki ga proizvaja 200 let znana španska destilarna iz Cadiza. Gre za Wint&Lila craft gine, izdelane le iz naravnih sestavin. Vse te botanične sestavine so posamično macerirane v velikih 16-litrskih steklenih vrčih od 6–8 tednov. Nato so nežno destilirane s postopkom ''kuhanja na pari" v bakrenih lončkih iz leta 1820. Glavna jed je bil piščančji file v skorjici s curryjem in črno trobento na krompirjevi kremi, zaokrožen s Collesi ginom in ingverjevo pivo. Za sladico pa je mojster kuhar Matej pripravil skutno gremo z jagodo na rahlem biskvitu, prelito z limoninim prelivom – z Wint Lila ginom in limonskim tonikom.

Čas je za »gintime«
Gin postaja torej vse bolj priljubljen. Nikakor ga ne smemo in ne moremo zamenjati z znamenitim brinovcem. “Brinjevec je narejen iz samih brinovih jagod, pri ginu pa je brin le dišavnica. Za liter brinjevca potrebuješ sedem do osem kilogramov jagod, za liter gina 20 gramov jagod," je opozoril Sašo Golob iz Ošterije Žogica. In ob vse bolj modnem ginu razmišljajo po vzoru Angležev tudi o "gin-time"-u. Torej ne le o času za čaj, torej "tea-time-u", pač pa tudi o času za gin. Ljubezen Britancev do gina, nanj vsako jutro z rezino limone prisega tudi angleška kraljica-mati - je posledica njihove kolonialne zgodovine. Mešanica gina in tonika je bila namreč v britanskih kolonijah 19. stoletja priljubljena pijača, saj je tonik zaradi vsebovanega kinina varoval pred malarijo. Najbolj priljubljen je gin s tonikom, zanimive pa so tudi druge kombinacije: na primer z italijanskim vermutom (gin and it), z zlatim sirupom (golden gin), s sifonom in mineralno vodo (gin fizz), s sokom limete (gimlet) ali grenčico angosturo (pink gin).

Kako postreči gin?
Najbolj priporočan kozarec za gin tonik je nizek, širok in trebušast. Velik del arome in okusa gin tonika pride iz mehurčkov, v večjem kozarcu. pridejo arome bolj do izraza. Vse sestavine morajo biti ohlajene, tako da je najbolje dati kozarec preden postrežemo v zamrzovalnik. Tudi gin in tonik morata biti ohlajena, kozarec pa napolnimo z radodarno porcijo ledu. Če je temperatura pijače nizka, molekule ogljikovega dioksida, ki ustvarjajo mehurčke, težje pobegnejo, kar pomeni, da bo pijača dlje ostala karbonirana in aromatična.

Za ljubitelje gina pa še nekaj zanimivih možnosti, kako ga je – poleg v kozarcu – še mogoče porabiti. Predvsem v gospodinjstvu: madeže rdečega vina učinkovito očistite z nekaj kapljicami gina, smrad v čevljih lahko odpravite tako, da prelijte gin v stekleničko z razpršilom in popršite notranjost čevljev. Odličen je za glazuro za pecivo – če pito po vrhu premažete z ginom, boste dobili odlično glazuro. Če želite očistiti okna tako, da ne bodo ostale vidne sledi brisanja, potem je gin super izbira. Popršite z ginom po steklu in obrišite z mehko krpico. Je odličen osvežilec zraka: v stekleničko z razpršilom nalijte malo vode, kanite nekaj kapljic gina in eterično olje po želji ter tako ustvarite edinstveno vonjavo. Če vlagate kumarice, poskusite še tako, da dodate nekaj gina. Verjemite, okus bo odličen!

foto: David Verlič in Dejan Gregorič