SladoLent je bil postavljen z namenom pokazati, da se da pripraviti tudi slovensko poulično hrano. Foto: Organizator
SladoLent je bil postavljen z namenom pokazati, da se da pripraviti tudi slovensko poulično hrano. Foto: Organizator
SladoLent je v petih letih postal verjetno najbolj oblegan oder na Lentu. Foto: Organizator

Že šesti SladoLent bo letos v okviru največjega mariborskega festivala potekal med 24. junijem in 2. julijem, obiskovalcem pa bo v tem času ponudil več kot 60 avtorskih street food kreacij.

Med tistimi, ki bodo kuhali na najbolj dišeči in okusni promenadi, najdemo praktično vsa velika imena - Ana Roš iz Hiše Franko prihaja s slovitim Frankovim rostbifom in tolminsko friko, Janez Bratovž (JB) z mariniranim in ocvrtim lososom v kadaifi s pirejem sladkega krompirja, Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu) pa z guštenco (avtohtona vipavska koruza) na štiri načine.


Andrej Kuhar
(Vila Herberstein) bo stregel krompirjeve svaljke z lisičkami in pečeno kračo mladega piščanca, Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič - Rvndictes) gratinirane njoke v kremi mladega graha in prekmursko gibanico v novi preobleki, Luka Košir (Gostišče Grič) zelenjavno šaro, Marko Pavčnik (PAVUS - Grad Tabor Laško) hrustljavo paradižnikovo rižoto in dimljeno postrv, Tanja in Damir Pintarič iz Gostilne Rajh pa langaš in Rajhov sendvič.

Impresivna tudi vinska karta
Trije chefi bodo letos, ko prvič niso imeli svojih tradicionalnih večerij, vseeno združeni na SladoLentu - Uroš Štefelin (Vila Podvin) pripravlja "kranjsk" ješprenj in radolško čokolado, Igor Jagodic (Strelec) piranski hot dog in kvašen cmok z odojkom, Bine Volčič pa bo svoj sveže odprti bistro Monstera predstavljal s trgano teletino v briošu in s karamelizirano jabolčno vrtnico.

Za svež veter bodo letos s premiernim gostovanjem poskrbeli štirje obetavni kuharski mojstri: Grega Rozman (Lambergh), Mojmir Šiftar (Skipass), Luka Gmajner (Galerija okusov) in Kristjan Anderlič (Restavracija Sedem), za primerno vinsko spremljavo pa bo skrbelo 24 izbranih slovenskih vinarjev, od katerih se jih bo devet tudi osebno predstavilo s vsakodnevnim vinom večera. Med njimi velja vsekakor izpostaviti velikane, kot so Movia, Marjan Simčič, Radikon, Mlečnik, Ščurek, Marof ...

Organizatorja - Violeta in Uroš Mencinger (Nedelov kulinarični recenzent) - bosta letos dodatno pozornost namenila izboru glasbe, tako da bo vsak večer imel lastno zvočno zgodbo. Kuharski šov na Lentu se bo vsak večer začel ob 19. uri in bo trajal do polnoči. Posamezna jed bo stala 3,5 evra, vino večera pa bo po tri evre.