Kulinarika
Naser Gashi je v Parizu pridobil najprej kuharsko potem še slaščičarsko diplomo. Delal je kot kuhar in šef kuhinje v prestižnih francoskih restavracijah in hotelih. V Sloveniji je zadnja leta prepoznaven predvsem po izobraževanjih za kuharje, pa tudi ljudi, ki so v drugih poklicih, a jih kuhanje veseli in pomirja. Foto: Dragan Arrigler
       Slovenska in francoska kuhinja se razlikujeta na več področjih. V Franciji je ob serviranju gostom dosti živčnosti. Zadeva gre sto na uro, letijo ponvice, krožniki, na koncu pa vzdušje spet pride v normalne meje. Kuharji, slaščičarji in natakarji se družijo, pijejo pivo, ni zamere.       
 Naser Gashi o ozadju dela v francoskih kuhinjah
Naser Gashi je v Pariz odšel z le 18 leti. Čeprav mu je bilo na začetku zelo težko, ker francoskega jezika ni znal, se je z delavnostjo in iznajdljivostjo prebil do prestižnih restavracij in hotelov. Foto: Dragan Arrigler
       Za službo je mogoče malo slabša (smeh), ampak na splošno je kakovost življenja v Sloveniji dosti boljša – še posebej za ljudi, ki imajo družine.       
 Naser Gashi o tem, v čem je Ljubljana boljša od Pariza
Recept, s katerim si boste posladkali silvestrski večer. Foto: Peter Zakrajšek
Naser Gashi je pri svojem delu zelo natančen in organiziran. Foto: Dragan Arrigler

Naser Gashi: Za silvestrsko sladico predlagam crème brûlée

Mojster francoskega slaščičarstva v oddaji NaGlas!
30. december 2017 ob 09:21,
zadnji poseg: 3. januar 2018 ob 09:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za silvestrsko sladico predlagam crème brûlée, ker gre za sladico, ki jo je zelo preprosto narediti. Vsebuje rumenjake, sladkor, sladko smetano, mleko in vaniljo, zelo je kremasta in ni preveč težka, svetuje mojster francoskega slaščičarstva Naser Gashi.

Slaščice Naserja Gashija sta včasih v Londonu okušala svetovni zvezdi Joe Cocker in Elton John. Naser Gashi se je rodil v Prištini, a je poklic "spekel" v Parizu. Sredi 80. let je namreč s trebuhom za kruhom odšel v Francijo, kjer je najprej pridobil kuharsko diplomo, potem še diplomo iz slaščičarstva. Ta mu je odprla vrata prestižnih hotelov in restavracij. Pripravljal je jedi tudi za tekmovalce znamenitega teniškega turnirja Roland Garros. Z ženo Slovenko sta se spoznala v Parizu in se leta 2005 priselila v Slovenijo.

V čem je Ljubljana boljša od Pariza in kako poteka delo v francoskih kuhinjah, je v oddaji NaGlas! pojasnil Naser Gashi. V oddaji gostimo tudi skladatelja in violinista Marka Ramljaka, ki je skladal uvodno temo za Ono nešto hrvaškega pevca Gibonnija. Gledalcem je zaigral temo s svojega zadnjega albuma Mindset.

Zadnja leta je Naser Gashi v Sloveniji prepoznaven predvsem po svojih kuharskih in slaščičarskih seminarjih, ki jih organizira s svojim podjetjem La Ganashe. Vodil je tudi izobraževanja za kuharje za protokol na Brdu in pripravljal jedi za protokolarne obiske na najvišji ravni. Trenutno končuje seminar za slaščice, ki se ga udeležujejo tečajniki najrazličnejših poklicev. Kuhanje je svojevrstna terapija, ugotavlja mojster francoskega slaščičarstva, ki bo svoje mojstrovine naslednje leto ponudil Ljubljančanom, saj načrtuje odprtje slaščičarne s francoskimi sladicami.


V vsem, kar počnete, zelo izstopate. Niste tipičen Albanec s Kosova. Vaši rojaki v glavnem odhajajo v Nemčijo in Švico. Vaš oče je bil rudar, nimate slaščičarske tradicije v družini. Zakaj torej Francija in zakaj slaščičarstvo?
Zakaj Francija? Ne vem! Po navadi Albanci s Kosova gredo v Švico, Nemčijo, Belgijo. Jaz sem naprej dosti potoval po Evropi – Italija, Danska – in potem sem šel v Francijo. Pariz me je pritegnil ... in sem ostal.

V čem se razlikujeta francoska in slovenska kuhinja?
Slovenska in francoska kuhinja se razlikujeta na več področjih. V Franciji je ob serviranju gostom dosti živčnosti. Zadeva gre sto na uro, letijo ponvice, krožniki, na koncu pa vzdušje spet pride v normalne meje. Kuharji, slaščičarji in natakarji se družijo, pijejo pivo, ni zamere.

Gostje ničesar ne opazijo?
Gostje ne opazijo, seveda, lahko se vidi, ampak na splošno ne.

V Parizu ste spoznali ženo Slovenko, s katero ste se leta 2005 priselila v Slovenijo. V čem je Ljubljana boljša od Pariza?
Za službo je mogoče malo slabša (smeh), ampak na splošno je kakovost življenja v Sloveniji dosti boljša – še posebej za ljudi, ki imajo družine.

Ljubljana je manjše mesto in je lažje …
Manjše mesto je, bližji so hribi, bližje je morje.

V zadnjih letih ste v Sloveniji prepoznavni predvsem po kuharskih in slaščičarskih seminarjih. Vodili ste izobraževanja za protokol na Brdu, sodelujete s številnimi gostinskimi šolami in sejmi. Kaj vse učite slovenske kuharje?
Vsa področja slaščičarstva – od tort, sladic v čašah, makronov, kvašenega testa do pralinejev, minjonov, piškotov.

Na katerih področjih jim primanjkuje znanja? Kje so največje pomanjkljivosti?
Pomanjkljivosti na področju piškotov so zelo močne. Na vseh področjih čutijo pomanjkanje znanja, ampak to je zelo pozitivno, ker so ljudje lačni znanja, in to je dobro, tako zame kot zanje.

Vaših kuharskih in slaščičarskih tečajev se udeležujejo tudi arhitekti, zdravniki, medicinske sestre. Je torej kuhanje neka vrsta terapije?
Da. Seveda se tega nisem zavedal, ampak ko dobivam povratne informacije, se zavedam, da sem neke vrste terapevt ... (Smeh.)

Ker je vzdušje sproščeno ... Kaj priporočate za silvestrsko sladico?
Za silvestrsko sladico vam predlagam crème brûlée. To je sladica, ki jo je zelo preprosto narediti, vsebuje pa rumenjake, sladkor, sladko smetano, mleko in vaniljo. Zelo je kremasta in lahko jo naredimo ob vsaki priložnosti.

Ni preveč zahtevna?
Ni preveč zahtevna. Je iz moje zbirke, ker tudi ni pretežka ...

VIDEO
Marko Ramljak in Naser Gashi
Saša Banjanac Lubej, naglas@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
copcop
# 30.12.2017 ob 14:45
Pejt ti s to kremo na Kosovo. V Sloveniji je potica za praznike. Pa špehovka in rumen kruh. Ne pa neka francoski kremasti zmazek.

Kar je preveč, je preveč, meni potica že iz ušes gleda. Potica ni sladica, ni sladka, ni nežna, ni okusna, ni sladica! Potica je sladki kruh.
Olorin
# 30.12.2017 ob 10:22
"Za silvestrsko sladico vam predlagam crème brûlée. To je sladica, ki jo je zelo preprosto narediti, vsebuje pa rumenjake, sladkor, sladko smetano, mleko in vaniljo. Zelo je kremasta in lahko jo naredimo ob vsaki priložnosti."

Ok, res je preprosta glede sestavin, ampak tako enostavno je pa spet ni pripraviti, vse skupaj z ohlajanjem vred lahko traja vec kot 6 ur. Je pa zanj verjetno lazje kot za nas, amaterje.
Olorin
# 30.12.2017 ob 13:17
@NoriGoban
"Kaksna integracija neki! Oni ne rabijo da se integrirajo! "

Hohoho, s taksno slovenscino se tudi tebi ni treba.
josh k.
# 30.12.2017 ob 15:00
Bravo, talent in znanje zato pa izstopa od povprečja...vsaj nima tipične "pekarne" kjer štancajo "kruh" in "sladice" kot za stavo.
nvk
# 30.12.2017 ob 12:20
Niste tipičen Albanec s Kosova. Vaši rojaki v glavnem odhajajo v Nemčijo in Švico.

No ja, tudi v Sloveniji jih dobimo krepko preveč, sodeč po statističnem uradu, novicah o težavah z integracijo, kar je potrdila tudi sama vlada. Nimam nič proti posamezniku v prispevku, imam pa proti oddaji, ki skuša priseljevanje iz bivše Juge v Slovenijo zaviti v nek celofan.
Olorin
# 30.12.2017 ob 13:15
@Highland
Creme brulee sem prvic poskusil pred parimi leti, izpod rok moje drage, in od takrat mi je ultimativna sladica. Se vedno ga pripravljava skupaj - ker je zabavno. Ampak ce si picajzlast kot sem jaz, se stvar nekoliko zavlece. :)

Nekaj uporabnih nasvetov (vkolikor se niso znani): Vsekakor naj bi se specen creme brulee hladil kaksne 4 ure, preden se postreze, pravijo vrhunski kuharji. Pa uporabi pravo vanilijo, ne ekstrakta. Ter rjavi sladkor, ne belega. Pri karameliziranju ga ne skuri prevec, ker se lahko vrhnja plast sesiri.
Veselo silvestrovanje!
Olorin
# 31.12.2017 ob 11:35
"Lahko je on vrhunski slaščičar, a bi se lahko zavedal da je v Sloveniji potica pač tradicija in da ta prav Slovenc ceni domače."

In kaj manjka potici IN creme brulee?
Olorin
# 30.12.2017 ob 15:48
@cairns
"Pejt ti s to kremo na Kosovo. V Sloveniji je potica za praznike. Pa špehovka in rumen kruh. Ne pa neka francoski kremasti zmazek."

Tvojega komentarja sploh ne bi bilo tukaj, ce ne bi tega izjavil Siptar. Lahko si mu vsaj hvalezen za priloznost za nerganje.
Miham
# 30.12.2017 ob 13:31
tipicni imigrant... NOT!
REsnica
# 30.12.2017 ob 11:53
verjamem da se bo JJ za silvestrovo najedel te kreme... vse za rojake!
los-t
# 31.12.2017 ob 08:41
Heh, eni niste gladki, od jajčne kreme končate v prepiru okoli nacionalnosti...
Highland
# 31.12.2017 ob 11:42
Cairns, a se ti zdi, da Slovenci ne poznamo lastnih tradicijonalnih potic in da zaradi tega sprasujemo slascicarje kaj naj bi jedli? Pa kaj vam je ljudje bozji?? A morajo biti vedno in samo potice? A te kdo posiljuje s tem kaj naj bi ti jedel? Nisem vedel, da zivimo v gastronomski diktaturi...
Olorin
# 30.12.2017 ob 15:45
@Highland
"Olorin, priporocam da probata tudi katalonsko razlicico "Crema Catalana"

Je na lagerju ze nekaj casa, pa zmeraj nekaj vmes pride... ampak enkrat bo, zagotovo.
Highland
# 30.12.2017 ob 13:41
Olorin, priporocam da probata tudi katalonsko razlicico "Crema Catalana".. Sem preprican, da jo bosta skupaj z drago brez problemov pripravila. Dober tek! ;-)
Highland
# 30.12.2017 ob 13:22
Hvala Olorin, a ga ze sam pripravljam ze vrsto let.. :-)
Tao3
# 30.12.2017 ob 11:17
Vse cestitke gospodu, ampak prepoznas pa obliko obraza, tudi ce nebi napisali izvora ;) Neverjetno so si podobni. Kot Kitajc Kitajcu. Bi lahko napisali, da je Srečko Katanec in bi vam verjel takoj!
firtoh
# 31.12.2017 ob 14:57
Pr men bo sadna kupa za sladico.Sadje iz konzerve,smetana iz flaše,sladoled iz banjice+Sladki greh
ephismenos
# 31.12.2017 ob 09:24
Niste tipičen Albanec s Kosova
Kakšen neprofesionalizen s strani novinarjev.
nvk
# 30.12.2017 ob 15:00
Kaksna integracija neki! Oni ne rabijo da se integrirajo! Morajo vzdrzevati svoj jezik in kulturo! Kot Slovenci v Kanadi naprimer!

Kanada je slab primer, ker oni dejansko želijo imeti neko kvazi multikulturno mešanico. Zaradi desetih albancev, ki se ne naučijo slovenskeg jezika, skoraj noben ne bi zganjal neke panike (OK, mogoce nova24tv), gre se za stevilcnost.
Highland
# 31.12.2017 ob 15:08
Firtoh, a te ni sram da ne jes potice?! Izdajalec slovenskega naroda in kulturnega izrocila. Ziher nisi 100% Slovenec... ;-) Upam, da so vsaj sestavine 100% slovenskega izvora... ;-)
smradulja
# 30.12.2017 ob 17:34
Kar je preveč, je preveč, meni potica že iz ušes gleda. Potica ni sladica, ni sladka, ni nežna, ni okusna, ni sladica! Potica je sladki kruh.

zgleda da nisi še jel prave potice...ne, tista iz špara ne šteje
mutevz
# 02.01.2018 ob 00:39
Men je pa Cairns smesn.
Highland
# 30.12.2017 ob 12:22
Olorin, si ze kdaj pripravil creme brulee ali sklepas zgolj po prebranem receptu? Razen ce nimas dveh "levih" rok, je priprava v praksi dejansko zelo enostavna.. (tudi za moske) Lp in veliko lepega v 2018
Highland
# 30.12.2017 ob 12:05
Luks, a si ti mogoce kaksen nutricijonist, dietolog po poklicu?!? Kako ves oz kar tako iz glave priporocas Slovencem na splosno kaj naj jejo kot sladico...
luks06
# 30.12.2017 ob 10:05
Jaz pa predlagam za silvestrsko sladico liter vina ob tem pa kose domači narezek,, olive, sir pa mehak bel kruh ter kakšen namaz. Za jutri pa sarme ko bo bolela glava in liter vode.
Mislim da je to bolj primerno za večino slovencev.
NoriGoban
# 30.12.2017 ob 12:58
"novicah o težavah z integracijo"

Kaksna integracija neki! Oni ne rabijo da se integrirajo! Morajo vzdrzevati svoj jezik in kulturo! Kot Slovenci v Kanadi naprimer!
cairns
# 30.12.2017 ob 20:56
copcop

Očitno še nikoli nisi jedel dobre potice.
Možno je tudi da si prišel v Slovenijo nekje iz juga bivše države.
seven7
# 31.12.2017 ob 10:36
Migrant
cairns
# 30.12.2017 ob 20:59
Olorin
Tvojega komentarja sploh ne bi bilo tukaj, ce ne bi tega izjavil Siptar. Lahko si mu vsaj hvalezen za priloznost za nerganje.

Lahko je on vrhunski slaščičar, a bi se lahko zavedal da je v Sloveniji potica pač tradicija in da ta prav Slovenc ceni domače.

Že tako nam preveč težijo z raznimi bakljavami in podobnimi sladkornimi bombami.
Kazalo