V Mariboru bodo na voljo za pokušino tudi majhne količine Triglavske šerpe, bojda najvišje zvarjenega piva v Evropi. Foto: Pivopis
V Mariboru bodo na voljo za pokušino tudi majhne količine Triglavske šerpe, bojda najvišje zvarjenega piva v Evropi. Foto: Pivopis
V Kobaridu bo na Jestivalu osrednjo vlogo ponovno igrala naša največja kuharska zvezdnica Ana Roš (na sliki s partnerjem Valterjem Kramarjem). Foto: Organizator
Italija Fest na Pogačarjev trg že tradicionalno privabi veliko obiskovalcev. Foto: Organizator

Najprej v štajersko prestolnico, kjer bo danes od 13. ure na Glavnem trgu potekal Makro Beer Fest, na katerem se predstavlja več kot 20 mikropivovarjev iz regije (Slovenija, Hrvaška, Srbija) z več kot sto vrstami piva.

Na festivalu bo poskrbljeno tako za glasbo v živo kot za popoldanske dejavnosti, kot so vodena tura po festivalu, pokušina piva, večerja kombiniranja piva in burgerjev, koktejli s pivom in pokušina najvišje zvarjenega piva v Evropi. Pivo, poimenovano Triglavska šerpa, o katerem smo na naših straneh že pisali, so člani ekipe Pivopis.si zvarili pred dobrim mesecem na Triglavu, zdaj pa bo v omejenih količinah na voljo za pokušino.

Kobarid: Ana Roš, Tanja Pak in nabiranje zelišč
Na drugem koncu države, v Kobaridu, pa se bo danes cel dan na glavnem trgu odvijal tretji Jestival okusov in umetnosti, pri katerem bosta glavni gurmansko-umetniški kuharska zvezdnica Ana Roš in vrhunska oblikovalka Tanja Pak, ki bosta skupaj ustvarjali Valovanja.

Na sporedu festivala, ki bo potekal v znamenju zelišč, domačih vrtov in lokalnega, bodo tudi delavnice o nabiranju divjih zelišč in njihovi uporabi v kuhinji z Dariem Cortesejem in Ladom Tutto, vsi najboljši kuharski mojstri kobariškega kulinaričnega kroga (restavracije Hiša Franko, Topli val, Kotlar, Jelenov breg ...) pa bodo kuhali za goste.

Poleg tega bodo lahko obiskovalci pokušali sire iz Posočja in soške postrvi, tradicionalno praženo kavo Coronini, zeliščne napitke, slovenska vina (ob pogovoru s sommelieri in vinarji) in piva mikropivovarne, ki obuja tolminski punt.

Jestival poteka v okviru največjega festivala pohodništva v Sloveniji, ki se bo v dolini Soče sklenil v nedeljo.

Italijanski desant nad Ljubljano
Pogačarjev trg v Ljubljani pa bodo od danes do ponedeljka ponovno zasedli Italijani. Organizatorji obljubljajo, da bo oktobrski Italija Fest, ki na najbolj okusen trg v prestolnici prinaša jedi iz vseh italijanskih pokrajin, še bogatejši.

Stojnice se odprejo že ob 8. uri zjutraj, z njih pa bo dišalo po parmezanu, oljčnem olju, kanolih in drugih dobrotah naših zahodnih sosedov vse do 20. ure.

Italijanom se bodo v sklopu Tedna medenih sladic v Ljubljani na Pogačarjevem trgu pridružili še ponudniki medenih izdelkov, ki bodo na trgu gostovali vse do 8. oktobra. Dogodek poteka v okviru Zelenega praga Ljubljane – festival ljubljanskega podeželja, ki letos poteka med 23. septembrom in 8. oktobrom in vključuje Teden Ljubljanskega jabolka, Festival za tretje življenjsko obdobje, Festival slovenskih LAS, Medeni teden in Medeni dan.