Mikropivovarne so na Hrvaškem postale velik trend. Foto: Reuters
Mikropivovarne so na Hrvaškem postale velik trend. Foto: Reuters

Različna piva bodo ponujali na stojnicah in v lokalih na ulici Opatovina ob osrednji zagrebški tržnici.

Predstavila se bo večina hrvaških mikropivovarn, med katerimi so nekatere že uveljavljene - Medvedgrad, Zmajska, Varionica, Nova runda in Križevačka pivovara.

Iz Slovenije se bosta predstavili mikropivovarni HopsBrew in Bevog, organizatorji pa napovedujejo, da bo obiskovalcem na voljo tudi irsko pivo O'Hara.

Za festival so se odločili po tem, ko so organizirali dva Potepuhova pivska festivala, na katerih se je v dveh dneh zbralo več kot 3.000 obiskovalcev. Želijo, da bi festival Opatovina Beer Fest postal tradicionalna prireditev in tudi del zagrebške turistične ponudbe. Pričakujejo, da bo ulica Opatovina postala prava "pivska ulica", kot jih imajo recimo v Londonu, Pragi in Dublinu.

Gibanje mikropivovarn se je na Hrvaškem močno razširilo v zadnjem letu dni, ko so jih v različnih delih Hrvaške odprli več kot 10. Večina se jih je posvečala predvsem kakovosti in inovativnosti pri izdelavi svojih piv, kar privlači vse več zvestih ljubiteljev.

Čeprav so mikropivovarne na Hrvaškem že postale trend, je njihova letna proizvodnja za zdaj primerljiva z nekaj dnevi proizvodnje velikih pivovarn.