Mali pivovarji bodo morali po novem plačevati nižjo trošarino. Foto: Pelicon/Marijan Močivnik
Mali pivovarji bodo morali po novem plačevati nižjo trošarino. Foto: Pelicon/Marijan Močivnik

Zakon tako uvaja oprostitve trošarine za energente za energetsko intenzivna podjetja. Trošarina na električno energijo se bo po novem obračunavala glede na količinsko stopnjo odjema. Pri tobačnih izdelkih pa bo veljala nova obveznost plačevanja trošarine za elektronske cigarete in tobak za segrevanje, je povzela državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman.

Na področju varjenja piva se uvaja institut malega proizvajalca piva in znižuje trošarina zanje, pri pridelavi vina se uvajajo poenostavite za prodajo vina v druge države članice. Za vse male proizvajalce bo veljalo, da jim ni treba priglasiti opravljanja dejavnosti, ampak jih bo davčni organ vnesel v evidenco trošarinskih zavezancev po uradni dolžnosti.

Zakon odpravlja obveznost mesečnega vlaganja obračunov, če v tem času ni bilo obveznosti za obračun, ter uvaja novosti glede prevozov določenih izdelkov in pečatenja tovora. Pri cigaretah in rezanem tobaku ne bo več obveznosti obračuna za plačilo razlike trošarine na zalogi ob zvišanju maloprodajnih cen, če bo razlika manj kot 10 evrov.