Nekateri pravijo, da je brazilska izbrana vrsta pri vsakem tujem navijaču druga najbolj priljubljena - takoj za domačo, zato ni nič čudnega, da je dobila mnogo vzdevkov. V Braziliji jih najpogosteje imenujejo kar 'a seleção' - selekcija oziroma reprezentanca. Ta izraz pri njih sicer pomeni vsak klub oziroma vsako športno moštvo. Pravijo jim tudi 'canarinho' - kanarček; tega izraza se je spomnil karikaturist Fernando Pieruccetti med svetovnim prvenstvom leta 1950. Drugi njihovi vzdevki po svetu: 'verde-amarelo' (zeleno-rumeni), 'esquadrão de ouro' (zlato moštvo) in 'samba kings'. Izraz 'carioca' pa pomeni prebivalca Rio de Janeira ali ples, podoben sambi. Foto: EPA
Nekateri pravijo, da je brazilska izbrana vrsta pri vsakem tujem navijaču druga najbolj priljubljena - takoj za domačo, zato ni nič čudnega, da je dobila mnogo vzdevkov. V Braziliji jih najpogosteje imenujejo kar 'a seleção' - selekcija oziroma reprezentanca. Ta izraz pri njih sicer pomeni vsak klub oziroma vsako športno moštvo. Pravijo jim tudi 'canarinho' - kanarček; tega izraza se je spomnil karikaturist Fernando Pieruccetti med svetovnim prvenstvom leta 1950. Drugi njihovi vzdevki po svetu: 'verde-amarelo' (zeleno-rumeni), 'esquadrão de ouro' (zlato moštvo) in 'samba kings'. Izraz 'carioca' pa pomeni prebivalca Rio de Janeira ali ples, podoben sambi. Foto: EPA
Brazilija
Prvi brazilski reprezentančni dresi so bili beli z modrim ovratnikom, po porazu na domačem svetovnem prvenstvu leta 1950 pa so se pojavile kritike, da so takšne majice premalo domoljubne. Zato je z dovoljenjem brazilske športne zveze časopis Correio da Manhã objavil razpis za nove drese, ki naj vsebujejo vse štiri barve brazilske zastave. Zmagovalna kreacija je bila rumena majica z zeleno obrobo in modre kratke hlače z belo črto, ki si jo je zamislil takrat 19-letni Aldyr Garcia Schlee. Prvič so v teh barvah stopili na zelenico leta 1954, vse od takrat pa se niso spremenile. Foto: EPA
Navijači
Prvo tekmo proti Severni Koreji si je na prostem, na znameniti plaži Copacabana v Rio de Janeiru, ogledalo več tisoč zagrizenih navijačev. Nič čudnega, saj je nogomet v državi, ki jo mnogi imenujejo kar 'o país do futebol' - dežela nogometa, prava strast. Na ulicah se otroci vseh starosti podijo za žogo, doma in v tujini se s tem športom profesionalno ukvarja več kot 10.000 Brazilcev. Čas svetovnega prvenstva velja za pravi socialni fenomen, saj mnogi ljudje na dan domačih tekem ne gredo v službo ali pa delodajalci organizirajo skupne oglede. Mnogi igralci po upokojitvi zasedejo ugledne stolčke v športu ali politiki. Foto: EPA
Nene
Višina: 213 centimetrov. Teža: 113 kilogramov. Ime: 'Otrok'. Zgodba z nenavadnimi vzdevki se je ponovila tudi pri brazilskem košarkarju Neneju, centru NBA-ekipe Denver Nuggets. Ker je bil Maybyner Rodney Hilario najmlajši otrok družine iz Sao Carlosa, se ga je prijel vzdevek Nene - portugalsko za otroka. Tudi ko je zrasel 'v višave', se vzdevku ni želel odpovedati - prav nasprotno. Leta 2003 se je tudi uradno preimenoval v Neneja. Foto: EPA
Svetovno prvenstvo
Braziliji, enemu najhitreje rastočih svetovnih gospodarstev, so športni veljaki v prihodnjih letih zaupali v organizacijo kar dva velika dogodka. Leta 2014 bo gostila svetovno nogometno prvenstvo, dve leti kasneje pa bo velemesto Rio de Janeiro priredilo še poletne olimpijske igre. Brazilci si od obeh prireditev obetajo veliko dohodka in turističnih obiskov. Foto: EPA

Zakaj? Zaradi imen njihovih velezvezdnikov. Kaka. Dunga. Ronaldinho. In seveda eden in edini - Pele. Brazilija, dežela sambe, capoeire in Copacabane nogomet jemlje zelo resno, verjetno resneje kot katera koli druga država. Nogomet je v Braziliji več kot šport, nekateri mu pravijo kar - vera. Med igrami svoje reprezentance, priljubljeno imenovane "seleção", med svetovnim prvenstvom nekatere banke in javne ustanove meni nič, tebi nič zaprejo vrata, celo vrtci in šole na tisti dan otroke prej spuščajo domov.

V rubriki Zemljebrc smo predstavili že veliko držav udeleženk svetovnega nogometnega prvenstva. Preverite, katere!

In čeprav najuspešnejša država v zgodovini svetovnih prvenstev - znameniti zlati pokal so dvignili kar petkrat, na prvi tekmi proti Severni Koreji še zdaleč ni navdušila, saj je svet bolj kot o njihovi tako opevani enajsterici govoril o skrivnostnih "avtsajderjih" Kim Džong Ila, ki so navdušili s pogumom in čisto igro, se je v Braziliji svet takrat skoraj ustavil. Tako rekoč vsi v nedogled razpravljajo o pravilnosti potez Carlosa Caetana Bledorna Verrija, čigar odločitve so nedavno izzvale celo odziv sodnika brazilskega ustavnega sodišča.

Dunga - Zaspanček
Verrija? Kdo je to? Nič hudega, če ne veste, tudi ogromna večina Brazilcev nima najmanjšega pojma, kdo je Verri. Preprosto, Verrija poznajo le pod vzdevkom - Dunga. Aha, seveda, selektor! Selektor, ki je vzdevek dobil po palčku Zaspančku iz pravljice o Sneguljčici, saj je bil v otroštvu zelo majhen in nekoliko neroden. In zakaj bi se Verri, pardon, Dunga želel znebiti svojega otroškega (ali pač otročjega) imena, če je leta 1994 kot kapetan moštva visoko v zrak dvignil tako želeni pokal, njegovo ime pa od takrat častijo mnogi Brazilci?

Malo za šalo: kako bi vaše ime zvenelo, če bi bili brazilski nogometni zvezdnik? Preverite!

Kaka - (skoraj) živalski iztrebek
Največji zvezdnik in najbolje plačani igralec v Zaspančkovi ekipi je Ricardo Izecson dos Santos Leite. Tudi če bi to ime povedali v Braziliji, bi vas mnogi le zmedeno pogledali. Čeprav v domovini velja skorajda za božanstvo, nihče ne ve, kdo je Ricardo Izecson dos Santos Leite, saj ga poznajo le pod preprostim vzdevkom Kaka. Način, kako je dobil ta vzdevek, je verjetno malo znan, vse drugo v zvezi z njim je zgodovina. Njegov mlajši brat nikakor ni znal izgovoriti imena Ricardo, najboljši približek je bil - Kaka. In zvezda je bila rojena. Uspelo pa mu je vsaj to, da so mediji prevzeli to pisavo njegovega vzdevka in ne "Caca", kot so pisali v časih njegovega vzpona k slavi. Ta različica se namreč le v naglasu razlikuje od brazilske slengovske besede za živalski iztrebek.

Luiz Inacio da Silva - Ligenj
Kult vzdevkov v Braziliji je šel tako daleč, da ne le "mulca" s sosednje ulice, ampak celo predsednika države Luiza Inacia da Silvo mnogi, stari in mladi, izobraženi in preprosti, poznajo le po kratkem vzdevku - Lula, ki sicer v portugalskem jeziku pomeni "ligenj". Tudi časopisi nikoli ne pišejo pravih imen brazilskih zvezdnikov. "Če bi na ulici ustavili deset Brazilcev in jih vprašali, kakšno je Kakajevo pravo ime, verjetno tega ne bi vedel prav nihče. Podobno je z Dungo," pravi Reinivaldo Gomes, prodajalec časopisov v Sao Paulu.

Brazilska "manija" dajanja vzdevkov vsakomur in vsemu seveda ni zrasla "kar tako", ampak razkriva zakoreninjeno brazilsko kulturo, ki pravi: Ne zapletaj, ampak poenostavi stvar in jo približaj ljudem. "Da ne uporabljamo priimkov, je odraz naše kulture, ki teži k večji personaliziranosti, osebnemu stiku. Če nam je mar za nekoga, to nima zveze z njegovim priimkom. Želimo izvedeti, kdo v resnici je, o tem pa veliko pove vzdevek," razlaga Lyris Wiedermann, brazilski jezikoslovec, ki živi v ZDA.

Zato so brazilski priimki manj pomembni kot lastna imena ali vzdevki. Najbogatejši človek v državi, rudarski tajkun Eike Batista, je za vse tako le - Eike, in s tem imenom se mu šele izkaže spoštovanje. Navada, ki pa lahko pripelje tudi do zmede. "Moji sestri je ime Camila in njenim trem najboljšim prijateljicam prav tako," je dejal poslovnež Andres Tavares, ki se ga že od otroštva drži vzdevek Gordo (Debeluh), čeprav o njegovih odvečnih kilogramih ni več ne duha ne sluha.

Eden in edini - Pele. In kaj še?
Čeprav so vzdevki prepredeni v vsej brazilski kulturi, pa so seveda prav njihovi zvezdniški nogometaši tisti, ki so ta zanimiv običaj predstavili svetu. Ogromno je bilo že napisanega o Edsonu Arantesu do Nascimentu, za mnoge najboljšemu "žogobrcarju" vseh časov, ki pa je zaslovel izključno pod svojim vzdevkom - seveda, Pele. Kratko, jedrnato in učinkovito. "Kako je ime Peleju?" ste se morda vprašali. Nikakor, Pele je samo in edino - Pele. Tudi on naj bi vzdevek, ki se je zapisal v nogometno zgodovino, dobil v otroštvu, ko je nekoč napačno izgovoril priimek vratarja z imenom Bile.

Ves svet tako danes pozna brazilske mojstre preigravanja ne po njihovih priimkih, kot je to običajno drugod po svetu, pač pa po vzdevkih, za katere pa saj veste, kako nastanejo - pogosto v trenutku, ostanejo pa za vedno. Tudi mnogi naši vzdevki so rahlo žaljivi, spet drugi hudomušni, tretji pravo nasprotje osebe, ki ga nato nosi morda tudi vse življenje. Enako je v Brazilji. "O vzdevkih se splete veliko šaljivih zgodb. Tudi če svet njihov vzdevek vidi kot slabšalen ali neprijeten, Brazilci tega ne dojemajo tako. Nanj so ponosni."

Vzdevki - brazilski ponos
Za vzdevke ni nikakršnega pravila, nikakršnih zakonitosti. V letošnji postavi je tako tudi veteran Kleberson, ki se je rodil kot Jose Kleberson Pereira, a je bilo njegovo drugo ime tako "močno", tako zapomnljivo, da je postalo hkrati tudi vzdevek, ki ga ima napisanega na majici. "Vzdevki so na neki način očarljivi. Vsak Brazilec ima svoj vzdevek rad in je nanj navezan. To se održa tudi v naši nogometni reprezentanci," je dejal Alex Bellos, avtor knjige "Nogomet - brazilski način življenja".

Od Dine do Grafiteja
So pa tudi zgodbe, ko nogometaši vzdevek namenoma spremenijo. Napadalec Edinaldo Batista Libanio je tako po vsem svetu danes znan kot Grafite, a pred desetimi leti, ko se je še prebijal v majhnem klubu v Sao Paulu, so ga vsi poznali pod vzdevkom Dina. To ime mu je nadel takratni trener, a ker je zvenelo preveč šibko, preveč navadno, je "zrasel" v Grafiteja - in oblekel tudi dres z državnim grbom.

Navijajo za svoje "prijatelje"
In če trdimo, da sta dve vzhajajoči brazilski zvezdi Paulo Henrique Chagas de Lima in Alexandre Rodrigues da Silva, boste vedeli, o kom govorimo? Kaj pa, če vam izdamo njuna vzdevka Ganso (Goska) in Pato (Raca)? "Ker imajo nogometaši vzdevke, se Brazilcem zdi, kot da so njihovi prijatelji, del njhove druščine. Pomislite, ali ni lažje navijati za Michaela, Luisa ali Johna, kot pa za tiste 'sterilne' priimke, ki so napisani na hrbtu? Ko Brazilec pogleda svojo reprezentanco, vidi v njej podobo celotne države, mešanico socialno-ekonomskega statusa, rase in geografije. Vzdevek pomeni, da so nogometaši podobni nam. Prihajajo iz revnih ali bogatih družin, z juga in s severa," pravi Wiedermann.

Uporaba imen in vzdevkov sicer izvira iz časov, ko je bila Brazilija še portugalska kolonija. Takrat je po njihovi tradiciji veliko ljudi imelo štiri imena - lastno ime, ki se mu je pogosto pridružilo še ime svetnika, materin priimek in nato še očetov. Nič čudnega, da je bilo za otroke mnogo preprosteje, da so si zapomnili le prvo ime. "Če uporabiš priimek, se stvari precej zapletejo," dodaja Wiedermann. In kaj se zgodi, če si neko ime deli več nogometašev, kot sta na primer letos dva Gilberta? Uporabila sta drugi imeni in postala Gilberto Melo in Gilberto Silva. Nekateri pa si imenu dodajo končnico "inho" (kar pomeni majhen) ali "ao" (velik).

Ronaldo in vse njegove različice
Tako so nastala tudi imena Ronaldo, "mali Ronaldo" in "Ronaldo z juga Brazilije". V času, ko se je igralec z vzdevkom Ronaldo prebil v reprezentanco, je ta že imela člana s tem imenom, zato je Ronaldo postal Ronaldinho. In osvojil svet. Ko pa je prišel novi Ronaldinho, so ga začeli klicati Ronaldinho Gaucho, po pokrajini na jugu države, v kateri je bil rojen.

Vsa ta zgodba z brazilskimi vzdevki pa nenadoma dobi smisel, če vemo, da je tudi ime Brazilija le - vzdevek. Pred stoletji so namreč portugalski kolonisti posekali toliko "brazilcev" - listnatih dreves, ki dajejo rdečo barvo, da se je to ime kmalu uveljavilo kar za vso kolonijo in pozneje državo.

Oglejte si oglas modne znamke Nike z brazilskimi zvezdniki z naslovom Rojeni, da bi igrali nogomet.