Pogled na plažo Copacabana. Foto:
Pogled na plažo Copacabana. Foto:

Brazilska različica britanskega reka "moja skodelica čaja" je "to je moja plaža" , kar veliko pove o brazilski kulturi: Brazilci lahko ure in ure razpredajo o njihovi najljubši plaži, prizori peščenih obal, kot sta Copacabana in Ipanema, pa so dejansko postale prave kulturne ikone. Brazilija ima okoli 8.000 kilometrov plaž in eno je gotovo: poskrbljeno je za vse okuse. Guardianovi novinarji so izbrali svojih 10 najljubših plaž.

K. T.

Alter do Chao, Para Po mnenju Toma Phillipsa najboljša brazilska plaža ni v Rio de Janeiru ali na s soncem obsijanem severovzhodu države. Dejansko sploh ni na plaži. Okoli 30 kilometrov od Santarema, mesta v brazilskem deževnem gozdu, leži Alter do Chao: džunglska različica Karibov. Po tednu dni v pragozdu je Alter do Chao idealen kraj za sprostitev.
Praia do Toque, Alagoas São Miguel dos Milagres zavzema 15 kilometrov plaž, ki jih varujejo morski grebeni in dejstvo, da tam ni avtoceste, osrednja obalna cesta namreč zavije v notranjost otoka, in le tisti, ki vedo, kaj želijo videti, nadaljujejo pot po lokalni cesti do gozda kokosovih palm in vasic. Morje je tu vedno zelo toplo, tudi do 36 stopinj Celzija: za talasoterapijo vam tako ne bo treba odšteti niti ficka. Hoja proti severu vas bo privedla do reke Tatuamunha, na jugu pa vas čakata poslastici za vašo fotografsko žilico: Sao Miguel in Praia do Riacho.
Taipus de Fora, polotok Marau, Bahia Brazilska zvezna država Bahia ima okoli 1.100 kilometrov obale, polne prelepih plaž. Kot pravi Cono O’Sullivan, so ena njegovih najljubših aktivnosti dolgi sprehodi in v Bahii si človek res lahko da duška. Marau v jeziku domorodcev pomeni sončna svetloba med siesto in svetloba na tem polotoku je po besedah ….. res dih jemajoča, še posebno ob vzhajanju polne lune. Zdi se, kot da je luna takrat še bližje Zemlji.
Caraiva, Bahia Obstaja reklo, povezano z oddaljenimi brazilskimi plažami: najprej gredo tja hipiji, potem jahtarji, nato Francozi … Caraiva je po besedah Stevena Chewa še vedno v fazi, ko jo odkrivajo hipiji, in še to le kratko obdobje poleti. Na Caraivi dejansko ni motoriziranih vozil, torej nobenih avtomobilov, še motorjev ni, v vetru mandljevcev je slišati le vzdihovanje utrujenih mul, ki skrbijo za prevoz potnikov in njihovih reči. Plaža se razteza dan hoda na sever in dan hoda na juh, v zlato odet pesek leži objet z morsko vodo, plažo pa le tu in tam prekinejo barčki in seveda za Brazilijo nepogrešljivi nogometni goli.
Arpoador, Rio de Janeiro Na koncu znamenite plaže Ipanema, ko cesta zavije proti Capacabani, lahko pešci po plaži nadaljujejo pot proti Arpoadorju, ki se konča s 60 metrov visokim prepadom, ki ponuja enkraten pogled na celotno Ipanemo, Leblon in slavno goro Dois Irmaos. Po lesenih stopnicah se lahko spustite do peščene plaže, ki jo imajo še posebno radi deskarji in lokalni prebivalci (turisti se držijo Ipaneme in Copacabane). Arpoador je tudi priljubljena plaža za nočno kopanje.
Lopes Mendes, Ilha Grande, zvezna država Rio Ilha Grande, kar dobesedno pomeni velik otok, je dom Lopes Mendes, po mnenju Nadie Nightingale, vaše sanjske plaže: 3 kilometri najbolj finega peska, ki se zliva v kristalno čist ocean. Nikjer na vidiku ni nobene restavracije, le palme in mandljevci, kamor lahko vsaj malo ubežite močnemu soncu. Potrebujete pa tudi potrpljenje, da bi tja sploh prišli - tri ure avtobusa iz Ria do Angres dos Reis, potem pa trajekt. 40-minutna vožnja vas pripelje v edino mesto na otoku Abrao, od tam pa s taksijem do plaže Manges in znova s čolnom do končne postaje. Kot pravi Nadia, je vredno: čaka vas prečudovita plaža.
Plaža Fazenda, zvezna država Sao Paolo Na polovici poti med dvema največjima mestoma, Rio de Janeirom in Sao Paulom , leži eden izmed brazilskih naravnih draguljev, kjer zavarovane, z gozdom obdane gore na hitro preidejo v plaže in azurno morje. Loki plaže Fazenda se razprostirajo od majhne ribiške vasi Picinguaba dalje: čakajo vas trije kilometri osamljenih plaž. Kot pravi Simon Heyes, je eno najlepših doživetij jutranji tek po plaži: daleč naokoli ni nikogar.
Bonete, zvezna država Sao Paolo Kar nehaj hoje vas čaka do plaže, pravi Ariel Kostman, a dodaja, da tega ne smete jemati kot kazen. Približno pol ure pred koncem 15-kilometrske poti boste zagledali plažo Bonete: to je verjetno prizor, podoben tistemu, kakršnega so pred 500 leti zagledali Portugalci, ko so pripluli do brazilske obale: le morje, zlat pesek in gost zeleni gozd.
Lagoinha do Leste, Florianopolis, Santa Catarina Otok Florianopolis ima več kot 42 dih jemajočih plaž. Najbolj priljubljena, predvsem pri mladih, je plaža Mole, ki je obdana z zelenimi hribi. Po mnenju Caia Capele pa je najboljša plaža Lagoinha do Leste, osamela plaža na jugu otoka, ki jo obdajajo gozdovi, ponaša pa se tudi z jezerom in zelo razgibanim obalnim reliefom. Po njegovem mneju je plaža idealna izbira za kampiranje.