Gardsko jezero v bolj turistično obleganih časih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Gardsko jezero v bolj turistično obleganih časih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Prizadevamo si za to, da bi lahko 15. junija v Evropi vsi skupaj začeli znova. 15. junij je za turizem nekoliko evropski dan D," je dejal Di Maio. Kot je dodal, naj bi se Nemčija s tem datumom znova odprla, Italija pa se o tem pogovarja z Avstrijo in drugimi državami.

V mislih je imel osnutek predloga nemške vlade, ki naj bi s 15. junijem za svoje državljane odpravila opozorilo pred potovanji za 31 evropskih držav.

Za Italijo je vir dohodkov od turistov ključnega pomena. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za Italijo je vir dohodkov od turistov ključnega pomena. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Di Maiev poziv gre tudi v smeri francosko-nemškega poziva k čimprejšnjemu odprtju meja znotraj Evrope, ki sta ga danes v skupni izjavi objavila predsednika francoskega in nemškega parlamenta, Richard Ferrand in Wolfgang Schäuble.

Kot datum ponovnega odprtja meja v Evropi se sicer dejansko vse bolj izrisuje 15. junij, a kljub pozivu Evropske komisije k skupnim dogovorom posamezne države glede tega sprejemajo in napovedujejo ločene odločitve, pogosto vezane na dvostranske dogovore.

Rešiti, kar se rešiti od poletja da

Glede Italije si Di Maio želi, da bi lahko vsem turistom ob prihodu podali enotne informacije za vse dežele, sicer ti ne bodo vedeli, kako se gibati med posameznimi deželami. "Moramo rešiti, kar lahko rešimo od poletja, da bi pomagali našim podjetnikom," je še poudaril.

V teoriji bo prehajanje med italijanskimi deželami mogoče od 3. junija, a dokončno odločitev je pričakovati konec tedna, saj vlado še vedno skrbijo razmere v najhuje prizadetih deželah Lombardija in Piemont na severu. Tam so, denimo, v ponedeljek našteli dve tretjini od vseh 300 novih potrjenih okužb v državi.

Tudi sicer je bil sever Italije najhuje prizadet v epidemiji covida-19. Trenutno je v državi še nekaj več kot 55.000 aktivno okuženih. Vsega skupaj je doslej umrlo 32.877 ljudi.