Ture avanture
()
Ali bo na koncu potovanja ostala brez prtljage?
Letos bo dve milijardi potnikov, kolikor jih bo potovalo z letali, izgubilo 30 milijonov kovčkov. Foto: EPA
Velikokrat naložijo prtljago na napačno letalo.
Letno se število potnikov, ki potujejo z letali, poveča za šest odstotkov. Foto: EPA

Dodaj v

30 milijonov kovčkov izgubljenih

Od tega jih 204 tisoč nikoli ne bodo našli
21. marec 2006 ob 11:30
Ženeva - MMC RTV SLO

Letos bodo potniki na letališčih izgubili okoli 30 milijonov kovčkov in potovalk.

To je en odstotek vse prtljage, ki jo bodo potniki prinesli na letališča in v letala. V ženevskem podjetju SITA, ki v 220 državah spremlja, kaj se dogaja s prtljago, pravijo, da se na koncu skoraj vsa izgubljena prtljaga vrne k lastnikom v roku 31 ur po prijavi.

Okoli 204 tisoč kosov prtljage od treh milijard kovčkov, ki jih bo dve milijardi potnikov prineslo na letališča po vsem svetu, bo dokončno izgubljenih. Francesco Violante, upravni direktor podjetja SITA INC, komercialne veje podjetja, je dejal, da letno transportna industrija porabi okoli 2,5 milijarde dolarjev, da bi izsledila in vrnila izgubljeno prtljago.

Vedno več kosov prtljage se izgubi zaradi prenatrpanosti letališč, kratkega tranzicijskega časa, menjave letal na letališčih, strogih varnostnih ukrepov in vedno večjega števila potnikov (letno se število potnikov poveča za šest odstotkov) in prtljage.

Za 61 odstotkov izgubljene prtljage je krivo napačno ravnanje s prtljago pred poletom, za 15 odstotkov izgubljene prtljage je krivo to, da jo naložijo na napačno letalo, za tri odstotke pa napačno označen cilj leta. Kaj je krivo za ostalo izgubljeno prtljago, ni znano.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo