Vancouver Island - blizu, a daleč ponorelega cirkusa zimskih olimpijskih iger. Foto: NYT
Vancouver Island - blizu, a daleč ponorelega cirkusa zimskih olimpijskih iger. Foto: NYT
Opazovanje ptic v tropskem raju Kostarike. Foto: NYT
Iskanje miru v gorah Nepala. Foto: NYT
Ledeni čar Antrarktike. Foto: NYT
Sproščanje v Južni Afriki. Foto: NYT
Črna gora postaja spet 'in'. Foto: NYT

Četrt stoletja je bila Šrilanka na udaru brutalne državljanske vojne, a stanje se je končno umirilo in začelo se je bolj spokojno obdobje za ta čudovit ter kulturno in naravno bogat otok ob indijski obali. Otok se zdi kot en velik tropski živalski vrt: sloni se prosto klatijo okoli, vodni bivoli lenarijo po riževih poljih in opice se zibajo v drevesnih krošnjah. Tu je še neokrnjena obala s kilometri in kilometri brezmadežno bele mivke, obrobljene z bambusovimi nasadi.

2. Vinorodna pokrajina Patagonije: Pred 10 leti je skupina podjetnih vinarjev opazila argentinsko dolino San Patricio del Chanar, neobičajno rodovitno in skrivnostno lep kotiček Patagonije. Iz nje jim je uspelo napraviti vinsko deželo z enkratnim sivim pinotom in malbecom ter elegantnimi vinarnami.

3. Seul: Pozabite Tokio. Navdušenci nad dizajnom se zdaj zgrinjajo v Seul. Privlačijo jih tamkajšnje mikavne in spolirane kavarne in restavracije, brezhibne umetniške galerije in monumentalne modne palače. Seul je pod svojim z dizajnom obsedenim županom Oh Se-hoonom postal tudi svetovna prestolnica dizajna 2010.

4. Mysore: Potem, ko so jogiji opravili 200 ur usposabljanj, obvladali pozo leteče krave in celo preživeli teden dni v srfarskem kampu za jogije, se v iskanju transkontinentalne blaženosti odpravijo v Mysore, Mesto palač na jugu Indije. Romanje jogijev se zaključi v luksuzni koči iz bambusa, kjer študirajo sanskrt, v prostem času pa si ogledujejo palače.

5. Köbenhavn: Danska prestolnica se je že pred podnebno konferenco prejšnji mesec uveljavila kot ena najbolj zelenih - in najbolj "kul" svetovnih prestolnic. Lokalci se po mestu večinoma premikajo s kolesi, turisti pa so navdušeni nad slikovitim pristaniščem, odprto družbo, trendovskimi trgovinami in živahnim nočnim življenjem.

6. Koh Kood: Je to naslednji Koh Samui? Otočje Trat naglo postaja tajska luksuzna destinacija številka 1. Dolga leta so bili otoki na meji s Kambodžo nedostopni, zdaj pa privabljajo vse več iskalcev raja na Zemlji.

7. Damask: Naslednji Marakeš? Hotelirji v sirski prestolnici skušajo zmolzti turistično kravo s preurejanjem napol podrtih starih zgradb v starem centru mesta v butične hotele.

8. Cesme: Ta kotiček turške egejske obale naglo postaja alternativa že preveč turističnemu Bodrumu. Cesme je polotok, poln nekdaj zaspanih vasic, ki zdaj postajajo elegantna letovišča.

9. Antarktika: Ta ledeni kontinent je pravi raj za (bogate) avanturiste, ki so obiskali že vse, zdaj pa iščejo novih eksotičnih destinacij. Krotki pingvini, križarjenje med ledeniki, južna variacija aurore borealis ... Antarktika je osupljiva.

10. Leipzig: Leipzig bo letos zaznamoval 325. obletnico rojstva skladatelja Johanna Sebastiana Bacha in 200. obletnico rojstva Roberta Schumanna. V ta namen se v tem majhnem mestu v nekdanji Vzhodni Nemčiji obeta cela vrsta koncertov in festivalov. Živahna je tudi sodobna glasbena scena - koncerti se vrstijo skozi celo leto v mestnem podzemlju zapuščenih tovarn in skvotov, ki spominjajo na Berlin leta 1999.

11. Los Angeles: Kritiki se radi pritožujejo nad pomanjkanjem kulturnega življenja v mestu angelov, a v resnici ima Los Angeles prav toliko živahnih umetniških lokacij kot ima poštnih številk. Lokalni muzeji so v polnem zagonu, muzej sodobne umetnosti pa praznuje 30. obletnico z orjaško razstavo.

12. Šanghaj: Za mnoge je ideja Svetovne razstave (Expo) zastarela, kot nekakšen odvečen preblisk iz predglobaliziranega obdobja. A povejte to 70 milijonom obiskovalcev, ki jih pričakujejo na Expu 2010 v Šanghaju. To je le Kitajska in po spektakularnih olimpijskih igrah v Pekingu zdaj za njeno ambicioznost ni več meja. Med 1. majem in 31. oktobrom bo ob reki Huangpu razpostavljenih več kot 200 nacionalnih paviljonov, ki bodo mesto spremenili v pravi arhitekturni peskovnik.

13. Mumbaj: Mesto, ki je pred letom dni preživelo krvav teroristični napad, okreva s prebujajočim umetniškim življenjem, ki ga zaznamujejo številne sodobne galerije in izjemno dejavni umetniki.

14. Menorca: Medtem ko Ibiza in Majorka utripata ob diskozvokih, pa njuna mirnejša sestra Menorca ponuja spokojnejši kontrast. Celoten otok je Unescov rezervat, zato je hotelski boom zadnjega desetletja široko zaobšel ta delček Sredozemlja. Kilometri in kilometri plaž z neokrnjeno mivko in kotalečimi se sipinami. Bioraznolikost pa se razteza še prek obale: tu so gozdovi, globoke soteske, močvirja in gričevja, ki včasih bolj spominjajo na Novo Anglijo kot pa na Sredozemlje.

15. Kostarika: Kostarika je bila na radarju ekološko ozaveščenih popotnikov že leta, zdaj pa imajo še nov razlog za obisk: velikanski rezervat za opazovanje pričev. Vse to v kulisi slapov, tropske džungle, deževnega pragozda in eksotičnih živalskih vrst.

16. Marakeš: Starodavni zidovi Marakeša so mesto očitno zaščitili tudi pred recesijo, saj v tem maroškem mestu luksuzni butični hoteli poganjajo kot gobe po dežju. Marakeš je s svojo eklektično mešanico tradicije in modernega privlačen tudi za največje svetovne zvezdnike.

17. Las Vegas: Mesto greha bo verjetno vedno "in". Ob tisočih in tisočih priložnostih za zaigrati vašo letno plačo, je tu še prvorazredna koncertna scena, osupljivi hotelil, vrhunska kulinarika in izleti v spokojnejše dele jugozahoda Amerike - veličastni Grand Canyon.

18. Bahia: Ta hip najbolj vroča destinacija Brazilije je severovzhodna država Bahia, ki se odlikuje z afriško navdahnjenimi priokusi, kulturno raznolikostjo, obalami, obrobljenimi s palmami in celo vrsto šik hotelov. Mesto Salvador slovi po svojih pouličnih karnevalih in zgodovinskim okrožjem Pelourinho.

19. Istanbul: Sloves istanbulske sodobne umetniške scene v zadnjih letih vztrajno raste. To turško mesto med Evropo in Azijo poznavalci celo razglašajo za enega najbolj inovativnih in zanimivih na svetu. Istanbul bo skušal to upravičiti letos, ko je postal evropska prestolnica kulture.
20. Shenzhen: Velike možnosti so, da je bil iPod v vašem žepu narejen prav v Shenzhenu. A to industrijsko mesto v delti Biserne reke na jugu države je več kot le tovarniški velikan - je eno najbogatejših kitajskih mest, polno luksuznih hotelov in v nebo segajočih nebotičnikov.

21. Makedonija: Ohridsko jezero ponovno rangira visoko na seznamih krajev, ki jih je vredno obiskati. Eno najglobljih jezer na svetu je vpisano na Unescov seznam, Ohrid pa se ponaša še s kulturno dediščino, ki sega vse v čas neolitika. Mestu se obeta tudi obnova letališča, gradijo šest novih razkošnih hotelov, bari na in ob plaži pa so se že odeli v trendovsko preobleko.

22. JAR: Ker je gostiteljica svetovnega prvenstva v nogometu, so vse oči sveta zdaj uprte v Južnoafriško republiko. Država ponuja krasne plaže, sijajno kulinariko, sofisticirano nočno življenje, osupljivo naravo in razburljive safarije.

23. Breckenridge: To koloradsko smučarsko letovišče se noče zadovoljiti zgolj s tem, da je žurerska prestolnica Skalnega gorovja - zdaj hoče biti še ameriški Amsterdam. Za svoj 150. rojstni dan je to nekdanje rudarsko mestece, znano po svojem liberalnem duhu, nedavno sprejelo zakon o dekriminalizaciji manjših količin marihuane. Ob tem pa še cel kup irskih pubov, vrhunskih restavracij in butičnih trgovin. Ob vznožju smučarskih prog.

24. Črna gora: Na južnem koncu Črne gore leži nenavadna formacija: 12-kilometrska peščena Velika plaža in trikotni otok, kjer se reka Bojana sreča z morjem. To območje naglo postaja žurerska destinacija za mlade deskarje.

25. Vancouver Island: Vse oči bodo februarja uprte v Vancouver, ki gosti zimske olimpijske igre. A pravi biser se skriva zunaj mesta in stran od množic. Skočite na trajekt za otok Vancouver, kjer vaš čaka Pacifiška pešpot in osupljiva divjina gozdov, dramatične obale in 200 let starih svetilnikov.

26. Kolumbija: Kolumbija je še vedno znana bolj po svojih kokainskih kartelih in pouličnem nasilju, a avanturisti to latinskoameriško državo že označujejo za naslednjo vročo destinacijo. Prestolnica Bogota je pravi zgled za urban preporod, polna kolesarskih stez, kavarn pod drevoredi in naprednega avtobusnega sistema. Slikovito obalno mesto Cartagena pa je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

27. Kitzbühel: Kitzbühel ni le smučarski raj sredi Avstrije, ampak prava kulinarična meka, polna Michelinovih restavracij, razkošnih hotelov in nepopisljive atmosfere, ki doživi vrhunec konec januarja, ko ta sicer dokaj zaspana alpska vasica gosti najboljše smučarje sveta.

28. Norveška: Oslo je obvezen postanek na poti po evropskih prestolnicah, a pravi zaklad Norveške leži v notranjosti, med fjordi, ledeniki in osupljivim gorskim svetom. Med slikovitimi ribiškimi vasicami in celoletnim šarmom neokrnjene zapuščine vikingov.

29. Gargano: Daleč od ponorelih množic Amalfija in Cingueterre leži italijanski polotok Gargano. Nacionalni park se ponaša z belimi klifi in hrastovimi gozdički, obala s kristalno čistim morjem, Tremitski otoki pa navdušujejo z morskim bogastvom.

30. Kuala Lumpur: Jetseterji že leta prisegajo na malezijsko prestolnico s svojo bogato kulinariko, v nebo segajočimi nebotičniki in luksuznimi trgovinami.

31. Nepal: Nepal je ena bolj naprednih in liberalnih azijskih držav, ki se ponaša z najveličastnejšimi gorami na svetu, osupljivo lepimi jezeri, prijaznimi ljudmi in slikovitimi vasicami.