Egipt je ena od destinacij, kamor si Avstrijci še upajo. Foto: EPA
Egipt je ena od destinacij, kamor si Avstrijci še upajo. Foto: EPA
Irak je država, kamor avstrijska noga ne bi stopila. Foto: EPA

Avanturistični duh Avstrijcem ni bil položen v zibko. V raziskavi, ki jo je izvedla nemška zavarovalna skupina Allianz, in po kateri so ocenjevali turistične destinacije z varnostnega vidika, so na najvišje mesto uvrstili destinacije znotraj države.

Med priljubljene države, kjer si Avstrijci še upajo počitnikovati, so se uvrstile Tunizija, Egipt in Turčija, a le tako imenovani all-inclusive resorti, kjer se turistom skoraj ne more zgoditi nič hujšega. Med najbolj nevarne države na svetu in tiste, ki jih ne bi obiskali, so Avstrijci uvrstili Irak in Iran.

Varnost pred vsem
Vprašanje varnosti je za Avstrijce postalo najbolj pomembno, ko se odločajo o turističnih destinacijah in preživljanju dopusta. Med bolj zaskrbljenimi glede varnosti so ženske, varnostna komponenta pa postaja vse pomembnejša tudi med skupino ljudi, starih med 14 in 24 leti.

Česa pa je Avstrijcev strah, ko potujejo v tujino? Na prvem mestu se je znašel strah pred terorističnimi napadi, sledijo pa jim strah pred kriminalom, bojijo se neznanih in redkih bolezni ter naravnih nesreč, ki jih je po vsem svetu vsako leto več.

Z zavarovanjem je lažje
Zaradi strahu pred nesrečami na potovanjih več kot polovica Avstrijcev pred potovanjem sklene zdravstveno zavarovanje ter tako na potovanje oddide z mnogo boljšim občutkom, turistične agencije pa poročajo tudi, da tako Avstrijci na potovanjih postanejo bistveno manj pazljivi.

A. G.