Foto: Reuters
Foto: Reuters

Letos bo dogajanje v mestu popestrilo okoli 50 prireditev, koncertov, predstav in drugih dogodkov. Karneval bo zapolnil skoraj vse kulturne ustanove, med drugim muzej Peggy Guggenheim in gledališče La Fenice.

Med vrhunci programa je tradicionalni angelski let, ko se mladenka v kostumu tradicionalno opoldne z zvonika na Markovem trgu spusti med množico. Letos bo spust 16. februarja.

Prvič je bil beneški karneval omenjen že v 11. stoletju, leta 1296 pa je bil dan pred začetkom posta razglašen za praznik.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Festival je bil vsako leto bolj priljubljen in obširen, dokler niso ob padcu Beneške republike konec 18. stoletja prepovedali beneških kostumov, karneval pa je zamrl. Z nekaj izjemami so ga znova uspešno oživili leta 1979.

Manj obiskovalcev zaradi koronavirusa?

Festival, ki se bo letos sklenil 25. februarja, letno v mesto privabi več milijonov obiskovalcev, ki občudujejo in fotografirajo ljudi, oblečene v razkošne kostume in tradicionalne beneške maske.

Med temi so značilne maske t. i. commedie dell'arte, ki predstavljajo posamezne vloge v družbi. Tradicionalno so maske narejene iz usnja, porcelana ali stekla ter so preprostih oblik.

Letošnji karneval pa bo zaznamoval tudi koronavirus, ki je konec lanskega leta izbruhnil na Kitajskem, okužbe pa so potrdili tudi v Italiji.

Hotelirji so opazili upad kitajskih turistov, manjšo obiskanost pa sicer opažajo že vse od poplav lani jeseni. Tako letos verjetno v karnevalskem času hoteli in nastanitve ne bodo popolnoma zapolnjeni.