V Banskem potekajo tekme svetovnega pokala, sicer pa naj bi bilo smučišče primerno tudi za začetnike. Foto: EPA
V Banskem potekajo tekme svetovnega pokala, sicer pa naj bi bilo smučišče primerno tudi za začetnike. Foto: EPA

Za raziskavo so vzeli primer štiričlanske družine, ki gre na smučanje za šest dni. Kot stroške pa so pri tem upoštevali ceno smučarskih vozovnic, zasebnih učnih ur smučanja, najema smučarske opreme in hrane ter pijače na smučišču, poroča Daily mail.

Britance so napotili v Bolgarijo, saj so smučišče Bansko razglasili za najbolj ugodno, glede na ponudbo, ki jo imajo. Družina bi tam za šestdnevni dopust morala odšteti dobrih 950 evrov. Za isto ponudbo bi na primer v švicarskem letovišču Nendaz odšteli kar 2.100 evrov, v zimskem parku v ameriškem Coloradu pa 2.200 evrov.

Sicer pa so v raziskavi ugotovili, da so cene počitnic na smučiščih zaradi krize (predvsem na račun različnih popustov in brezplačnih kart za otroke) kar nekaj odstotkov nižje kot lani. V primerjavi z lanskim letom je smučanje v Bolgariji pet odstotkov cenejše.

Drugo najugodnejše smučarsko središče je po mnenju britanske raziskave Arinsal v Andori, tretje mesto pa je osvojil slovenski Bohinj, ki se je tokrat prvič uvrstil na seznam. Sledijo mu še smučarsko središče Formigal v Španiji, Livigno v Italiji in Schladming v Avstriji.

V Bohinju na smučišču Vogel je cena šestdnevne smučarske vozovnice 140 evrov za odrasle in 91 evrov za otroke do 14. leta. Enodnevni najem smučarske opreme stane 18 evrov, ena ura šole smučanja pa 28 evrov za odrasle in 25 evrov za otroke do 12. leta.