Številni domačini si v bolj mondenih obmorskih turističnih krajih na Hrvaškem tako ne morejo privoščiti vsega. Foto: BoBo
Številni domačini si v bolj mondenih obmorskih turističnih krajih na Hrvaškem tako ne morejo privoščiti vsega. Foto: BoBo
Hrvaška je še vedno cenejša kot nekatere druge sredozemske turistične države, na primer Španija. Foto: EPA

Cene hrane in pijače v gostinskih lokalih ob hrvaški obali so tradicionalno najvišje v hrvaškem turističnem biseru Dubrovniku. V središču mesta je za skodelico kave in mineralno vodo treba odšteti tudi do 45 kun (šest evrov). Stran od srednjeveškega mestnega jedra je cena nižja - tudi po 1,05 evra. Medtem ko je ponekod treba odšteti 5,30 evra za navadni hamburger.

Ponudba ni veliko cenejša niti drugje po Dalmaciji, je pokazala raziskava, ki jo je objavil Večernji list. Kot drag kraj za osvežitev v senci se je pokazala tudi riva v Trogirju nedaleč od Splita, na kateri v lokalih prodajajo pol litra piva za 4,75 evra, gazirane pijače pa za 3,40 evra. Kepica sladoleda stane tudi do 1,30 evra.

Trogir se lahko primerja z Dubrovnikom tudi glede cen hrane. Porcija lignjev je v Trogirju celo dražja kot v Dubrovniku in stane do 12,5 evra. Porcija čevapčičev je dosegla ceno 9,90 evra, pice pa do 9,20 evra. Časnik dodaja, da so podobne cene tudi na otokih Hvar in Brač, ki se ponašata s svojim ekskluzivnim statusom. Sledijo Zadar, Šibenik in Split.

Dražja tudi sadje in zelenjava
Izpostavlja, da so cene v hrvaški Istri in posebej v reškem primorju povprečno nižje kot v Dalmaciji. Ob tem je Istra nekoliko dražja, posebej rovinjska tržnica, kjer kilogram grozdja prodajajo tudi za 7,90 evra, nektarine in marelice pa za 5,30 evra za kilogram.

Goste iz tujine cene ne presenečajo preveč, drugače je z domačimi turisti. Turisti iz Avstrije, Švedske in ZDA so dejali, da so cene v trgovinah in restavracijah primerljive s tistimi v njihovi domovini.