Okoli hipodroma bo zraslo luksuzno malo mesto. Foto: EPA
Okoli hipodroma bo zraslo luksuzno malo mesto. Foto: EPA
Meydan
Mejdan velja za priljubljeno zbirališče ljubiteljev konjskih dirk. Foto: Reuters

Prizorišče najbogatejše konjske dirke na svetu, ki leži sredi puščave, privabi enkrat na leto okoli 60.000 obiskovalcev. Toda to ni dovolj za razvijalce urbane podobe Dubaja, ki imajo za prizorišče veliko večje načrte. Do leta 2020, ko bo tam potekala mednarodna razstava World Expo, ga želijo spremeniti v manjše mesto.

Okoli hipodroma načrtujejo gradnjo urbane "džungle", ki se bo raztezala vse do bližnjega dubajskega finančnega središča in največje zgradbe na svetu, Burdž Kalife. Prvi koraki h gradnji novega prestižnega mesta so se začeli že leta 2010, ko so zgradili veliko tribuno. Istega leta so v bližini odprli hotel s petimi zvezdicami, nato pa je sledila postavitev IMAX-kinodvorane, šole, teniškega centra in igrišča za golf. "Leta 2005 ni nihče pomislil na Mejdan, saj je bil le kraj, kjer so potekale konjske dirke," je za CNN dejal nekdanji izvršni direktor dubajskega kasaškega kluba Frank Gabriel.

Iz hipodroma v mesto
Nato so v šestih mesecih razvili načrt, kako bo okoli hipodroma nastalo mesto. V naslednjem koraku načrtujejo gradnjo več kot 1.500 vil na območju 16 milijonov kvadratnih metrov. Naselbina bo vključevala tudi parke, lagune, steze za tek, plaže in gozdne površine. In cene? Vile z od štirimi do osmimi spalnicami bodo stale 6.200 ameriških dolarjev na kvadratni meter, kar je okoli 40 odstotkov pod povprečno ceno nepremičnin na dubajskem trgu.

"Konjske dirke so srce in duša Mejdana, toda z razvojem mesta ... To nas bo postavilo na svetovni zemljevid," je dejal predstavnik skupine Mejdan Saeed Al Tayer.