Na Veliki planini bodo bajte med zimskimi počitnicami polne, saj je snega veliko, smuka pa zelo poceni. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na Veliki planini bodo bajte med zimskimi počitnicami polne, saj je snega veliko, smuka pa zelo poceni. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Velika planina zna presenetiti: ob soncu si težko zamisliš večje gorniško veselje, kot ga doživiš na tej planoti, toda če jo zagode megla, nimaš tam gori kaj iskati. Ekstremen je lahko tudi mraz: v Tihi dolini je mrazišče, kjer se je temperatura spustila že do -40 stopinj!

Na današnji dan leta 1956 je bila na Babnem polju izmerjena najnižja temperatura v Sloveniji po vojni, -34,5 stopinje Celzija.
Ko je v uvodu omenjeni žičničar, ki podaja sidra na vlečnici Tiha 1 rekel, naj se kar sami prepričamo, kakšen mraz zna biti na delovnem mestu, smo se po svežem snegu spustili v bližnjo vrtačo in ob vremenski postaji prebrali naslednji zapis: "9. januarja 2009 je bila tu izmerjena najnižja temperatura: -40 stopinj. Isti dan je bila na Komni izmerjena temperatura -49 stopinj."

Takšne skrajnosti so mogoče le v mraziščih. Gre za predele, kjer se ob jasnem vremenu, brezvetrju in nizki vlagi pojavi izrazito znižanje temperature.

Minus 40 stopinj je celo manj, kot so ob rekordu leta 1929 (-39,6 stopinje) izmerili v "slovenski Sibiriji", v Babnem Polju.

Sicer pa je Velika planina pred zimskimi počitnicami končno dobila dovoljšnjo zalogo snega (skoraj en meter) za odlično smuko. Ko se smučarji že odpeljejo v dolino, dobijo priložnost še sankači, saj med 17. in 20. uro sedežnica obratuje prav zanje, tako da se po sankaški progi z Zelenega roba lahko spustijo večkrat.