Decembra, januarja in februarja je čas mirovanja. Takrat morajo biti kaktusi na svetlem, a hladnejšem prostoru. V teh mesecih pa se jih tudi ne zaliva. Foto: MMC RTV SLO
Decembra, januarja in februarja je čas mirovanja. Takrat morajo biti kaktusi na svetlem, a hladnejšem prostoru. V teh mesecih pa se jih tudi ne zaliva. Foto: MMC RTV SLO
Kaktusi v vrtu kaktusov Seča, najvišji kaktus neobuxbaumia polylopha
52-letni kaktus neobuxbaumia polylopha v višino meri okoli šest metrov. Ta vrsta kaktusov šele ob starosti okoli 100 let dobi tudi izrastke kot neke vrste roke. Foto: MMC RTV SLO
Vrt kaktusov Seča leži na koncu polotoka Seča, dva kilometra od Portoroža. Za obiskovalce je odprt tako rekoč ves čas, le na zvonec pri kovinskih vratih je treba pozvoniti in že prihiti lastnica Magda Grašič. Povedala je, da sta se z zdaj tri leta pokojnim možem Rokom, vrtnarjem po poklicu, na Obalo preselila pred 48 leti. Prav zaradi njegove ljubezni do rastlin in želje, da bo ustvaril "nekaj drugačnega".
Od blata do raja
"Ob prihodu sem je bilo tu samo blato, a mož mi je obljubil, da bo tu nekoč raj, in obljubo je držal," se spominja Magda, ki tudi po moževi smrti s ponosom nadaljuje moževo delo.
Da je nastal vrt, kot ga lahko obiskovalci vidijo za simbolično vstopnino en evro, je bilo potrebno veliko ljubezni in odrekanj. Mož je vse rastline v Slovenijo pripeljal osebno, na potovanjih po Južni in Srednji Ameriki (večina kaktusov prihaja iz Mehike) pa se mu je pogosto pridružila tudi Magda.
Najstarejši kaktus je star 55 let, najvišji pa meri okoli šest metrov
Obiskovalcev po njenih besedah ne manjka, saj imajo Slovenci radi rastlinje, kaktusi pa so še toliko bolj posebni. Med zbirko 1.600 vrst kaktusov in debelolistnic je najstarejši grisoni, ki šteje 55 let. Tri leta mlajši neobuxbaumia polylopha pa je drugačne vrste rekorder. V višino meri okoli šest metrov, zato so mu izdelali poseben "dimnik", skozi katerega lahko nemoteno raste.

Zanimive rastline, ki potrebujejo le vodo, ko so suhe (Magda pravi, da je, če kdaj pozabimo zaliti kaktuse, za njih le 'plus'), pa lahko tudi kupite.

V galeriji spodaj si lahko ogledate še nekaj fotoutrinkov, ki so nastali ob obisku vrta kaktusov, tako v rastlinjaku kot na prostem.