Na dan odprtja je bil vrh stolpa zavit v meglo. Foto: Reuters/EPA
Na dan odprtja je bil vrh stolpa zavit v meglo. Foto: Reuters/EPA

V japonski prestolnici so odprli najvišji stolp na svetu, ki so ga poimenovali Tokyo Skytree. Visok je 634 metrov, kar je 34 metrov višje od dozdajšnjega rekorderja.

Kitajski Canton Tower, visok 600 metrov, se je tako poslovil od naziva najvišjega stolpa na svetu, saj so Tokyo Skytree že vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Številni Tokijčani so želeli biti med prvimi, ki se bodo povzpeli na razgledno ploščad na vrhu stolpa, in za to so bili pripravljeni na dragocene vstopnice čakati tudi več kot en teden. Samo prvi dan pričakujejo organizatorji, se bo sicer na stolp povzpelo okoli 8.000 ljudi.

Za najvišjo stavbo na svetu sicer velja stolpnica Burdž Kalifa v Dubaju, ki je visoka 828 metrov, vendar Burdž Kalifa spada v drugo kategorijo, saj gre za nebotičnik, ne stolp.

Skytree bo sicer oddajni stolp za radio in televizijo, postal pa bo tudi turistična znamenitost, ki naj bi ga po napovedih lastnikov letno obiskalo 25 milijonov ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V njem so številne trgovine in restavracije, pisarne, akvarij in planetarij.