Kopališče so svečano odprli danes, jutri pa bo kopališče odprto za obiskovalce. Foto: Borut Živulović/BoBo
Kopališče so svečano odprli danes, jutri pa bo kopališče odprto za obiskovalce. Foto: Borut Živulović/BoBo
Kopališče Ilirija je bilo odprto spomladi 1929 kot eno izmed najmodernejših v Evropi. Foto: Borut Živulović/BoBo

V treh mesecih so prenovili bazen, ploščad, tuše, toaletne prostore, hodnike, pa tudi sončno teraso, s čimer bo novo kopališče po besedah Tomija Martinjaka, direktorja plavalnega kluba Ilirija, postalo prava zelena oaza sredi Ljubljane.

Celotna prenova kopališča je znašala 230.000 evrov, sredstva pa so prispevali tamkajšnji plavalni klub, podjetje Helios, Mestna občina Ljubljana ter slovenska fundacija za šport.

Kopališče bo za obiskovalce odprto med tednom od 12. do 19. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 10. in 20. uro.

Dnevna vstopnica za odrasle bo med tednom stala osem evrov, ob sobotah in nedeljah pa evro več. Otroci do 14. leta, študenti in upokojenci se bodo med tednom podnevi lahko kopali za pet evrov, ob koncih tedna in praznikih pa za šest evrov. Vstop bo za otroke do drugega leta starosti brezplačen.

Objekt nacionalnega pomena
Odprtje obnovljenega kopališča je na včerajšnji novinarski konferenci o spremembah občinskega prostorskega načrta komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki obnovo doživlja z mešanimi občutki: "Po eni strani sem vesel in srečen, ker so se lotili obnove, po drugi strani pa sem zelo žalosten, ker nam že devet let ne uspe zagotoviti sredstev, potrebnih za obnovo celotnega kompleksa."

Izpostavil je, da tako Plavalna zveza Slovenije kot Olimpijski komite Slovenije ocenjujeta, da gre za objekt nacionalnega pomena, vrednost investicije za celotno prenovo pa bi po Jankovićevi oceni znašala od 40 do 50 milijonov evrov. Dodal je, da tu brez evropskih sredstev ne bo šlo, pri Iliriji pa finančne konstrukcije še ne vidi. "Gre zopet za obdobje, ki bo služilo svojemu namenu, žalosten pa sem, ker ne morem napovedati, katerega leta bomo naredili pokrit olimpijski bazen," je še dejal župan.

Kopališče Ilirija je bilo odprto spomladi 1929 kot eno izmed najmodernejših v Evropi. Izgradnja bazena je stala pet milijonov tedanjih dinarjev. Poleg olimpijskega velikega bazena je bil pozneje odprt še mali zimski bazen, dolg 14,28 metra. Leta 1979 pa je kopališče doživelo prvo in do pred kratkim tudi edino obnovo.