Ture avanture
Vročica kraft piva je že pred nekaj leti zajela tudi Slovenijo. Foto: Reuters
Cilj všečnega projekta Gourmet Over Mura je promovirati vrhunske ponudnike na prekmurskem koncu. Foto: Gourmet Over Mura
V Piranu se bodo zbrali gusarji. Foto: Organizator
Pri Koželju slovijo po svojem festivalu Festvino, na katerem se zberejo nekateri najboljši vinarji. Foto: Organizator

Dodaj v

Kam ta konec tedna? Na kraft pivo v Ljubljano, na vrhunsko kulinariko v Prekmurje

Od piratov v Piranu do Okusov Posavja
7. september 2017 ob 05:54
Ljubljana,Murska Sobota - MMC RTV SLO

Kljub slabi vremenski napovedi je pred nami z dogodki bogat konec tedna, ki bo minil predvsem v znamenju kraft piva in lokalne kulinarike.

Ambiciozno so program zastavili v Ljubljani, kjer bo od danes do sobote britansko veleposlaništvo v Kinu Šiška gostilo prvi Festival britanskega kraft piva v Sloveniji. Festivala bosta odprla veleposlanica Sophie Honey in ljubljanski župan Zoran Janković ob 17. uri, ob 21. uri pa bo sledil koncert britanske skupine Idles.

Festival želi slovenskim ljubiteljem piva predstaviti britansko "real ale" in kraft pivovarstvo, hkrati pa tudi okrepiti poslovne stike na tem področju. V treh dneh se bo predstavilo 16 izbranih britanskih majhnih in srednje velikih pivovarn, v petek pa ste vabljeni tudi na predavanje o zgodovini, kulturi in znanosti pivovarstva ter britanskem pivovarskem trgu pod mentorstvom Jane Peyton, britanske pivske someljejke 2015 in zgodovinarke alkohola. Zanimivo bo tudi v soboto, ko bo v popoldanskih urah slepa degustacija slovenskih piv z britanskimi poznavalci.

Dogajanje bo vse dni z britansko glasbo opremljal Radio Terminal, obiskovalci pa bodo lahko lakoto potešili z za Otok značilnimi prigrizki.

Pivo tudi na gradu Sevnica
Petek bo v znamenju kraft piva tudi na gradu Sevnica, kjer vas kavarna Graščakova hči od 15. ure dalje vabi na 3. grajski festival craft piva. Ekipa Pivopisa bo prikazala varjenje piva in predstavitev vrst piv, predstavili se bodo lokalni mikropivovarji, na pokušnji pa boste lahko okušali razlike med pale alom, ipo, golden alom, porterjem, stoutom in drugimi vrstami piva. Premierno se bo predstavila tudi nova slovenska (posavska) mikropivovarna, poskrbljeno pa bo tudi za jedačo. Vstopnine ni.

Pestro bo tudi nedaleč stran v starem mestnem jedru Krškega, kjer boste v soboto od 17. ure dalje lahko uživali ob Okusih Posavja. V okviru festivala vina, kulinarike in umetnosti se bo zvrstila kopica dovršenih okusov "za vse okuse". Okoliški vinarji vinorodne dežele Posavje bodo postregli z izbrano kapljico, okoliške gostilne pa za lokalno kulinariko. Ponudniki bodo Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Kmetija Dular, Kmetija Špiler, Vinska klet Molan, Vinarstvo Žaren, Vinska klet Krško, Klet Pirc, Kmetija Kobal, Vinska klet Kerin, Vinogradništvo Štemberger, Penine Istenič, Vinarstvo Keltis, Restavracije Tri lučke, Gostilne Kunst, Staromestne čajnice Josipina, Gostilne Repovž, Gostilne Pečnik in Bistro Saša.

V Prekmurju bo dišalo
Ena lepših kulinaričnih prireditev bo v petek v Prekmurju, ko bodo obiskovalce na grajskem dvorišču v Murski Soboti na Gourmet Over Mura razvajali gostujoči in lokalni kuharski mojstri - Luka Jezeršek (Dvor Jezeršek), Marko Pavčnik (Pavus), Leon Pintarič (Gostilna Rajh), Daniel Sukič (Šunkarna Kodila), Bojan Firbas (Domačija Firbas) in Gorazd Kocbek (Oljarna Kocbek). H kulinaričnim kreacijam boste lahko poskusili vrhunska vina iz kleti Marof, Steyer, Krampač in Gjerkeš ter kraft piva Pivovarne Bevog. Poskrbljeno bo tudi za glasbeno spremljavo. Dogajanje se bo začelo ob 19. uri, vstopnine ni.

V Celje se medtem po poletnem premoru vrača kulinarična karavana Odprte kuhne. Na Mestni tržnici in Savinovi ulici se bo kuhalo v soboto od 10. do 20. ure, za suha grla in prazne želodčke pa bo skrbelo 24 različnih ponudnikov.

V Piran na gusarje
Malce drugačno vzdušje bo ob morju, kjer bo od petka do nedelje Pomorski krst Piran spremenil v kraljevino Neptuna in gusarjev. Obljubljajo gusarsko animacija in igre, delavnice soljenja, filetiranja, vlaganja in degustiranja rib, plesne nastope, oglede starih bark, likovno ustvarjanje in tržnico, dogajanje pa se bo po vrhuncu – tradicionalni povorki prihodnjih pomorcev z Neptunom na čelu – prelilo v gusarski ples. Pomorski krst vsako leto prireja Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran (GEPŠ) ob sprejemu novega rodu prihodnjih pomorcev.

Veliki Koželjev vinski festival
Konec tedna lahko podaljšate še na ponedeljek, ko bo Koželj - Hiša dobrih vin že sedmo leto zapored organiziral svoj tradicionalni Festvina. Ta veliki vinski uvoznik želi s festivalom svojim kupcem predstaviti zgodbe o vinih, ljudeh, novostih ter smernicah doma in po svetu. Prireditev, kjer se bo zbralo več kot 70 slovenskih in tujih vinskih hiš, bo v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju, obiskovalci pa se bodo letos prvič lahko udeležili delavnice na temo penin in šampanjcev, ki jo bo vodil Leon Beton, vinski strokovnjak, somelje, degustator in publicist.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
zamudnik
# 07.09.2017 ob 10:01
Kaj ti bodo krafti, če ti lahko kdo pripelje originalne češke ležake.
Bregas
# 07.09.2017 ob 16:54
Kraft je za nekaj razredov boljše pivo od običajnega, tudi čeških ležakov. Je pa to drag šport, stane tako pivo neprimerljivo več od navadnega.
Bregas
# 07.09.2017 ob 17:36
@Špula, na krafte se je treba navadit. Ko ga prvič probaš, se ti zdi čuden, drugačen, mogoče celo "nič posebnega", kot praviš. Jaz sem imel, na žalost, mentorja, ki je zaljubljen v kraft piva in je navadil tudi mene. Zdaj imam to smolo, da navadnega piva ne morem več piti, kraft je pa malo predrag, zato le bolj poredko. Pa saj je še vino, na srečo...
Špula
# 07.09.2017 ob 17:12
Na narodne noše v Kamnik, verjetno bo tam tudi pivo ne vem pa če bo kraft :D

@Bregas
Stvar okusa, meni niso nič posebnega, kar jih naredi posebne je samo to, da vidiš ceno ki je ni vreden, in takoj sklepaš o ja ta je pa top. P
Zadeti Derviš
# 07.09.2017 ob 18:19
Kraft je za nekaj razredov boljše pivo od običajnega, tudi čeških ležakov. Je pa to drag šport, stane tako pivo neprimerljivo več od navadnega.

Craft = produkt marketinga, neformalna blagovna znamka pivovarjev, ki so včeraj prvič slišali za pivo, danes pa varijo po garažah in ponujajo svojo hmeljanao ureo hipstrjem po festivalih. Njihova piva so polna napak (npr. okus po hrastu v IPA, ki tam nima kaj iskat in kaže na neobvladanje hmeljenja, presežki diacetila, infekcije z brettanomycesom, slabo zamaskiran % alkohola, vonj po razredčilu...), okuse, ki se dosežejo s praženjem imitirajo z dodajanjem kave in kakava. (in to tržijo kot inovativnost). Večinoma se oklepajo močnih piv, ker visok % alkohola prikrije napake oz. neznanje, pa še tu imaš od pekočega špirita posledično občutek, da ti po goltancu teče lava. Nekaj je res vrhunskih, večinoma pa velja Craft = Crap. Na žalost.
gunn
# 09.09.2017 ob 09:47
* mislim, nič cenejši od Bevoga
gunn
# 09.09.2017 ob 09:47
aaa
Za normalno ceno za razliko od naših. Oprosti amak meni so pol cenejša uvožena piva iste vrste, ki jih dobiš recimo v leclercu, za razred boljša od tah Slovenskih craft piv


Ok, glede okusov, pač vsakemu svoje. Samo ne vem pa kje v Leclercu naj bi imeli pol cenejša uvožena piva (iste vrste) od domačih. En povprečen IPA od Adnams ni nič dražji od Bevoga, recimo.
cvirn1
# 08.09.2017 ob 08:29
Kaj pa narodne noše v Kamniku? Ena največjih tovrstnih prireditev?
aaa
# 08.09.2017 ob 08:23
bregas
na krafte se je treba navadit. Ko ga prvič probaš, se ti zdi čuden, drugačen, mogoče celo "nič posebnega", kot praviš.


Čudno, da se na tiste krafte v Angliji ne rabim navajat. In da niso nič čudni ampak odlični. Za normalno ceno za razliko od naših. Oprosti amak meni so pol cenejša uvožena piva iste vrste, ki jih dobiš recimo v leclercu, za razred boljša od tah Slovenskih craft piv.

O tem, da se gre človek navajat na drag špas, ki mu v osnovi ni nič posebnega, pa raje ne bi.
mikkeni
# 08.09.2017 ob 07:31
Lahko bi tudi napisali, kaj se dogaja v Idriji jutri....

http://www.mcidrija.si/index.php/novice/
item/295-karavana-domacih-pivovarn-v-idriji

Lansko leto v prvič, in je bil event res na nivoju - tudi jutri se obeta... torej napišite še kako besedo o tem...
rubin
# 07.09.2017 ob 22:48
Pil bevog, nič posebnega Oz za moj okus ni dober
Špula
# 07.09.2017 ob 17:47
@Bregas
Teško bi rekel da se moraš navadit, ker sem jih že kar nekaj popil,in so mi načeloma zelo všeč tako kot vsako pivo, ampak kljub vsemu nič posebnega. Zato pa pravim stvar okusa ;)
celtic1888
# 07.09.2017 ob 07:54
Super. Že hitim v gužvo. Čeprav Craft Melanije ne gre izpustiti.
mihael jazbec
# 07.09.2017 ob 15:41
Čez vikend raje na Ars Electronica 2017 v Linz!!! Da zaužijemo hrano za dušo...
Kazalo