Sproščeno v Rigi. Foto: Reuters
Sproščeno v Rigi. Foto: Reuters
Pravljični Bergen obkrožajo zasneženi vrhovi in veličastni fjordi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

In če ste pričakovali v vrhu klasike, kot so Benetke, Pariz, Rim ali Praga, ste se ušteli. Američani so se očitno začeli ozirati drugam.
"Latvijska prestolnica in evropska prestolnica kulture 2014 šele zdaj dobiva pozornost, ki si jo zasluži. "Baltski biser" združuje utrip velikega mesta s starim, pod Unescom zaščitenim centrom in eno najbogatejših evropskih kulturnih scen. Dobrodošel podatek za navdušence nad arhitekturo pa je tudi, da je Riga dom ene največjih zbirk secesijskih stavb v Evropi," so zapisali pri USA Today v utemeljitvi.
Na drugem mestu je norveški biser Bergen, na tretjem avstrijski Innsbruck, na četrtem pa hrvaški Dubrovnik ("Eno najlepših in najbolj veličastnih obzidanih mest v Evropi, ki se naglo vzpenja na vrh najbolj trendovskih destinacij").

Chester presenetil
Celo ne ravno najbolj razvpitemu Chestru, lepemu staremu mestecu, nekdanji rimski utrdbi nedaleč od valižanske meje, se je uspelo povzpeti pred Prago, Budimpešto, Santorini, Benetke in Bruges.

"V Chestru rimsko obzidje obdaja očarljivo zbirko tudorskih in viktorijanskih stavb ter privlačno nakupovalno četrt, polno trgovin z izpostavljenimi tramovi, ki spominjajo na prizore iz Grimmovih pravljic. Niti ene moderne stavbe ni na vidiku, kar dela Chester za eno privlačnejših destinacij," so zapisali pri USA Today.