Lonely Planet je Slovenijo na začetku leta uvrstil tudi med najbolj vroče turistične države v kategoriji cenovno primernih v letu 2013. Foto: BoBo
Lonely Planet je Slovenijo na začetku leta uvrstil tudi med najbolj vroče turistične države v kategoriji cenovno primernih v letu 2013. Foto: BoBo
Grški otok
Bodo turisti letošnje poletje pomagali Grčiji in ležali na plažah njenih mnogih otokov? Foto: EPA
Lizbona
Drvenje po lizbonskih hribih v starem tramvaju. Foto: EPA
Berlin
V Berlinu je poceni prenočišč veliko, mesto je prava kulturna prestolnica, hkrati pa ponuja veliko zabave. Foto: EPA

Evropa ponuja nekatere najbolj znamenite stavbe na svetu, najboljše hotele in okusne kulinarične dobrote, a po drugi strani so cene hotelskih sob na stari celini pogosto preveč navite, vstopnine za nekatere atrakcije oderuške, plačilo za spodoben obrok v restavraciji pa prav tako. Zato je Tom Masters, ki živi v Berlinu, v pomoč popotnikom, ki se bodo "lotili" Evrope, sestavil seznam cenovno najprimernejših mest oziroma držav, ki ponujajo veliko doživetij, hkrati pa jim ne bodo povsem izpraznile denarnice.

Cenejša od Avstrije, Italije in Hrvaške
Slovenijo
je v predstavitvenem članku opisal takole: "Glas o čudoviti drobceni Sloveniji je že segel v deveto vas, kar pa ne pomeni, da ne velja več za odlično destinacijo za ugodno ceno. Ugnezdena je med turistične velikane, kot so Italija, Avstrija in Hrvaška, a je cenejša od vseh omenjenih držav. Njen glavni čar je izjemna ponudba najrazličnejših dejavnosti, kot so smučanje, raftanje, soteskanje in pohodništvo. V majhni prestolnici Ljubljana se cene od uvedbe evra vztrajno dvigajo, a še vedno lahko popotnik najde poceni prenočišče in hrano."

Masters je med cenovno najugodnejše evropske kraje uvrstil še grške otoke, ki so v času hude krize, s katero se sooča država, odlična možnost za oddih. Zaradi nestabilnih razmer bodo sicer vedno natrpane plaže to poletje precej mirnejše, domačini gostoljubnejši, cene pa nižje, sploh zunaj glavne sezone, meni. Za namig je navedel naslednje otoke: Hydra, Kefalonija, Ikaria in Santorini.

Naslednja na njegovem seznamu je Lizbona, očarljiva in hribovita portugalska prestolnica, kjer se že za en evro dobi okusna kava ali tradicionalna pita z jajčno kremo ("pastel de nata"), veliko vas ne bo stala niti vožnja z romantičnimi, starinskimi tramvaji. Piko na i k dobri odločitvi, ki vam ne bo povsem izpraznila denarnice, dodajo še brezplačni muzeji, za oddih od mestnega vrveža pa se vedno lahko podate na mamljive plaže južno od mesta.

Islandija se še ni vrnila na prejšnje cene
Islandija
nikoli ne bo resnično poceni destinacija, a država na skrajnem severu Evrope je zaradi gospodarskih pretresov v zadnjem desetletju postala precej dostopnejša širšim množicam. Prej izjemno visoke cene so se tudi zaradi devalvacije nacionalne valute spustile in postale zmernejše, kar pomeni, da je še vedno pravi čas za raziskovanje islandske osupljive narave z vulkani, gejzirji, ledeniki in vrelci. Če je vaš popotniški proračun res zelo omejen, pa še namig: kampiranje v divjini v državi ni prepovedano.

Med najugodnejše kraje v Evropi po mnenju Lonely Planeta sodi tudi albanska riviera, ki se sicer v zadnjem času precej spreminja, saj gradijo nove ceste in hotele, tako da tudi plaže niso več tako prazne in romantične, kot so bile, tudi cene so se nekoliko dvignile, a ta obala ostaja eden skritih koščkov južne Evrope. Če želite najcenejše počitnice in več kot kvadratni meter ali dva prostora na obali, se podajte v kraje, kot sta Vuno in Drymades, kjer vas bo pričakala neokrnjena narava brez betona. Sicer pa država ponuja tudi odlične pohodniške ture, starodavne gorske naselbine ter zabave polno in poceni glavno mesto Tirano.

Prestolnica in skoraj osameli otoki
Za mnoge je presenetljivo, da se je v to druščino uvrstil tudi Berlin, prestolnica gospodarsko najpomembnejše evropske države Nemčije. A dejstvo je, da je Berlin za popotnika eno najcenejših mest na stari celini. Mesto je zakladnica spominov na drugo svetovno in hladno vojno, ponuja izjemen vpogled v evropsko sodobno umetnost, za oddih si privoščite tradicionalno nemško kulinariko, nato pa se zvečer podate v raziskovanje nekaterih najbolj nenavadnih in zabavnih lokalov na svetu. Za povrh je prenočevanje v Berlinu zelo poceni, za sobo boste odšteli tudi polovico manj denarja kot na primer v Londonu, Parizu ali Rimu.

Sledi mnogo manj znana in poseljena destinacija - Ferski otoki, ki sicer uživajo samoupravo, sodijo pa pod Dansko in ležijo približno na pol poti med Škotsko in Islandijo. A škoda je, da je teh 18 vulkanskih tvorb z izjemno naravo tako neopaženih na turističnem zemljevidu, saj ponujajo izjemne pohode in opazovanje ptic za res ugodno ceno, piše Lonely Planet. Ferska vlada poleg tega subvencionira prevoz med otoki s helikopterji in čolni, kar pomeni, da lahko udobno in hkrati ugodno obiščete več otokov, ob tem pa srečate le malo drugih duš. Prenočevanje je najboljše v presenetljivo prijetnih hostlih, vse več domačinov pa sprejme popotnika tudi v svoje domove.

Zadnji na seznamu ugodnih evropskih destinacij je Carigrad, pri katerem je sicer zdaj zaradi protestnega vala treba narediti vprašaj in dvakrat premisliti, ali ga obiskati. Lonely Planet je knjigo izdal spomladi in takrat še ni bilo ne duha in sluha o nemirih v državi, zato je Carigrad priporočil kot eno najbolj čudovitih evropskih mest, v katerih za obisk primernih stavb in krajev nikakor ne zmanjka. Nikakor ne smete zamuditi po 20 letih skoraj obnovljene ikonične Hagie Sofije, hotelske nočitve so ugodne, v mesto pa vozi tudi več poceni letalskih prevoznikov.