Hrvaška postaja dopustniški peskovnik za bogate in slavne. Foto: BoBo
Hrvaška postaja dopustniški peskovnik za bogate in slavne. Foto: BoBo

V okviru ekološko-izobraževalne akcije Rad imam Hrvaško so poleg Dubrovnika na obali kot najbolj urejene ocenili tudi kraje Vodice, Brela in Veli Lošinj, medtem ko bodo v notranjosti poleg Varaždina nagrade prejeli še Virovitica, Gospić in Prelog.

Mesta so ocenjevali v štirih kategorijah glede na število prebivalcev. Tako je Dubrovnik najbolj urejeno mesto ob obali v kategoriji nad 10.000 prebivalcev, sledita mu Zadar in Umag.

Vodice so najlepše urejene v kategoriji krajev od 3.000 do 10.000 prebivalcev, sledita pa Novigrad in Hvar. Modri cvet za kraje z med 1.000 in 3.000 prebivalci si zaslužijo Brela, Primošten in Selce. Ko gre za najmanjša mesta ob obali pa Velemu Lošinju sledita Skradin in Maslenica.

Zeleni cvet za mesta nad 30.000 prebivalcev v notranjosti Hrvaške bodo dobili Varaždin, Osijek in Slavonski Brod. Poleg Virovitice sta v kategoriji mest od 10.000 do 30.000 prebivalcev nagrajena Samobor in Županja. Nagradi v kategoriji za mesta z med 5.000 in 10.000 prebivalci bosta le dve, in sicer za Gospić in Novsko, medtem ko so najmanjša nagrajena mesta na celini Prelog, Varaždinske Toplice in Buzet.

Gre za tradicionalne nagrade modri in zeleni cvet, ki jih vsako leto podeljuje Hrvaška turistična skupnost. Letošnje nagrade bodo podelili v Dubrovniku 18. in 19. oktobra, med dnevi hrvaškega turizma.