Ture avanture
Benetke, ladje za križarjenje
Ladje za križarjenje se bodo vrnile v Beneški zaliv, a bodo ostale daleč stran od znamenitega Trga svetega Marka. Foto: Reuters

Dodaj v

Konec prestiža za velike križarke v Benetkah, odrinili so jih v pristanišče Marghera

Sporna je bila predvsem plovba po kanalu Giudecca
8. november 2017 ob 17:28
Benetke - MMC RTV SLO, Reuters

Gondolam in vodnim taksijem se nikoli več ne bo treba boriti za prostor pred ikoničnim Trgom svetega Marka z velikimi ladjami za križarjenja. Te se bodo sicer vrnile v Beneški zaliv, a bodo odrinjene na obrobje mesta.

Po novih pravilih, ki sledijo začasni prepovedi plovbe, sprejete pred tremi leti, bodo morale največje ladje, z nosilnostjo več kot 100.000 ton, uporabiti precej manj prestižno plovbno pot v industrijsko pristanišče Marghera, daleč stran od Canala Grande.

Odločitev je v torek zvečer po več letih razprav in prerekanj sprejela italijanska vlada, nasprotniki so odločitev vlade označili za "najslabšo mogočo rešitev", okoljevarstveniki in Benečani, ki so jih t. i. plavajoči nebotičniki še posebej motili, pa so novico pozdravili.

Zanje je bila sporna predvsem plovba po kanalu Giudecca, po katerem so križarke plule proti mestnemu pristanišču in pri tem peljale tik ob Trgu svetega Marka v središču Benetk; poleg tega so očitali, da ladje povzročajo visoke valove, ki naj bi uničevali krhke podvodne temelje beneških palač.

Zdaj pristojne čaka ureditev nove plovbne poti do Marghere, ki bo odprta v roku štirih let, je na novinarski konferenci v Rimu pojasnil italijanski minister za promet Graziano Delrio.

T. H.
false
Novi predpisi bodo velikim ladjam za križarjenje narekovali, da se zasidrajo v industrijskem pristanišču Marghera, ki je dokaj oddaljeno od središča mesta. Foto: Google Maps
Prijavi napako
Komentarji
frozen pingvin 2
# 08.11.2017 ob 18:00
barbar

Benetke imajo toliko turistov, da jim je mar za teh par tisoč iz križark...
antartide
# 08.11.2017 ob 18:00
Edino pravilno!
prizemljen
# 09.11.2017 ob 01:12
keka77, Highland, Springbok

Vsakega po malem drži. Dejstvo je, da si lastniki turističnih križark želijo čim več denarja pobasati sami. Temu služijo po eni strani doplačila za vsako malenkost na ladji in po drugi strani različni paketni popusti, ki naj bi potnika pripravili do tega, da bi čim več kupil na ladji in ne izven nje.
Dejstvo je, da so turisti s teh križark med najbolj izrazitimi karikaturami turizma, ki jih vozijo na nekaj točk, za katere so pač slišali da so "must". H temu pripomorejo tudi (lokalni) oblastniki (Oz. kdorkoli že pobere denar od privezov. Na hrvaškem je recimo to Ministrstvo za promet, ki potem izdaja dovoljenja kar na počez za največje ladje tik pred vrati Dioklecianove palače recimo; v Italijo mislim da nekaj podobnega, enako v Španiji. Ta denar lokalnemu prebivalstvu ne koristi prav nič.)
Interes imajo lokalne turistične organizacije in podjetja zl. tisti ki ponujajo (v dogovoru s križarko, ki pobere precejšen delež) izlete in lokalne vodnike. (Ta podjetja imajo s temi turisti kar precej prometa, kar je za lokalno gospodarstvo koristno, vendar! Določene destinacije so že tako preobremenjene - prodaja se vedno iste masprodukte -, da ravno zaradi križark resno razmišljajo o omejitvi obiska. Na prvem mestu so tu Cinque Terre, kjer je turistična križarka v bližini skorajda znak za preplah. Njihove težave poznam nekoliko bolje zaradi sodelovanja tako na področju turizma kot z narodnim parkom. V Benetkah je podobno ali še huje, saj so na programu praktično vsakega križarjenja v Sredozemlju)
Nekaj ali precej zaslužijo določene trgovine - odvisno za kako luksuzno križarjenje oz. kako petične goste gre. Če je to Thompson, potem kak spominek, kavica ali pa se jim še to zdi predrago. Če so dan pred Benetkami recimo v Sloveniji, potem tu kupijo vodo in to v samopostrežni za 30 centov, da je ja čim ceneje. Ima pač trgovina v Sloveniji nekaj dobička. Če pa je recimo katera Chystalovih ladij je več možnosti, da so potniki v kaki od bolj luksuznih trgovin.)
Koliko turisti s križark res potrošijo. Glede na število presneto malo. Prenočujejo na ladji, torej ni dohodka za lokalne hotelirje in ni turistične takse. Večerjajo na ladji, kosijo včasih na ladji včasih (redkeje) na destinaciji. (Vprašajte recimo pri nas v Kopru ali v Trstu, koliko se gostincem v resnici pozna 2000 potnikov, kolikor jih običajno pripluje naenkrat. Po mojih izkušnjah ne prav preveč.)
Gotovo križarke prinašajo dobiček (vsaj nekaterim) in celo jaz sem med tistimi, ki zaradi njih nekaj zaslužijo. Si pa ne zatiskam oči pred škodo, ki ga tak tip turizma povzroča, zl. lokalni skupnosti in nenazadnje okolju.
Springbok
# 08.11.2017 ob 18:38
@ Highland - ti pa res nimaš pojma. Turisti s križark se napijejo in nažrejo (dobesedno) na ladji. Na ladjah sta hrana in pijača "all inclusive". Na kopno pridejo s polnimi želodci. Če je vroče, kupijo kak sladoled ali vodo. In seveda množično hodijo na WC-je. Edino kar kupijo na konpnem so poceni kramarski suvenirji made in China. Ostal je tax free na ladji.

Po vkrcanju na ladjo je na programu ponovno požrtija.
povzetek
# 08.11.2017 ob 19:02
Springbok ima prav.
Kakor koli, turistov v Benetkah zaradi tega ne bo dosti manj, če sploh. Videti takšno ladjo v laguni je za naključnega opazovalca veličastno, kakor bi pristajala vesoljska ladja. Vendar hkrati pošastno neprimerno za srednjeveško mesto.
keka77
# 08.11.2017 ob 20:23
Springbok, joj si pameten.. A ti mislis da potniki grejo v Benetke in se potem vracajo samo zaradi kosila nazaj na ladje? A si kdaj bil na kaki resni krizarki? Kot prvo ni nujno da je vse all inclusive v samem paketu, saj ni samo ena “menza” na teh cezoceankah. Imas celo vrsto razlicnih restavracij a la carte in jes kjer zelis, kar zelis in koliko zelis in to zal ne gre v all inclusive! In ja turisti grejo jest po Benetkah, pa se kako. Na ladji pa seveda jejo a pretezno med plovbo saj druge izbire nimajo mar ne? To ti govorim iz prve roke, delam v Benetkah 20 let in imam opravka s turisti vsak dan. Sanja se ti ne kako se pozna kadar pridejo krizarke.. Lp
prizemljen
# 09.11.2017 ob 01:12
Za konec pa še nekaj o prihodu v Benetke za zasebnike. Če v avtu ne boste vsaj trije, se vam cenovno najbolj splača kar z vlakom recimo iz Tržiča (Monfalcone) za dobrih 10 evrov v vsako smer. In zame je železniška postaja dovolj v centru Benetk, saj je po katerikoli poti do Markovega trga dovolj zanimivosti. Lahko pa tudi z vaporettom za slabih 8 evrov. Seveda obstaja še možnost prihoda z ladjico - vaporettom s Punta Sabbioni na "Slovansko nabrežje".)
JohnSmith
# 08.11.2017 ob 22:58
@frozen pingvin 2: Benetke imajo toliko turistov, da jim je mar za teh par tisoč iz križark...

Teh s križark je za milijon in pol letno, ne pa par tisoč.
keka77
# 08.11.2017 ob 20:33
Pa se tole, vse tisto kar Highland navaja glede parkirisc, stevila krizark ter potnikov drzi absolutno. Imate pa tudi moznost parkirat V Mestrah pred zel. postajo z par eur oz tik pred mostom na desni strani za 4 eur dnevno, samo iz parkinga stopite pa so avtobusi (1,5 eur) vsake 5-10 minut max. Edini problem je da je treba prit dovolj zgodaj da dobis mesto.
henodarling
# 09.11.2017 ob 08:31
Bravo, Benetke!!!
ps11
# 09.11.2017 ob 01:35
Teli s krizark pridejo v benetke na kavo in ce kupijo kaksno malenkost, jejo pa na ladji. To je v interesu organizatorjev krizarjenj, saj jim hocejo oni vse prodat. Je bilo zadnjic jasno povedano s strani domacinov v dokumentarcu o benetkah. Enako jev kopru. Problem je pa da te velike ladje unicujejo pikote na katerih benetke so.
Highland
# 08.11.2017 ob 18:27
Svetovni popotnik, toliko za info; stevilo turistov na križarkah za leto 2016 v Benetkah , 529 križark-križarjenj oz 1.605.660 potnikov..
prizemljen
# 09.11.2017 ob 14:39
Highlander

Sicer to ni bilo bistvo mojega posta, ampak ker ste že izpostavili, da tudi to trdim. Po svetu potuje ogromno zlasti enodnevnih gostov (in tisti s križark so točno to), ki razen v paket že vštetih obrokov ne poskusijo lokalne gostinske ponudbe za kaj več kot mogoče pijačo. Verjemite mi, dvajset let v turizmu, zelo veliko v neposrednem stiku s turisti.
Naj razčlenim? Določen procent izletnikov prinese s seboj vso hrano ne samo na enodnevne ampak tudi dvo in tridnevne izlete (Različna društva in združenja iz Srednje Evrope prav gotovo, Slovenci med njimi tovorijo dunajce, krompirjevo solato, narezek, kruh, pecivo, pečenko. Rekorderji so tisti, ki gredo na štirinajstdnevno potovanje in razen zajtrka v BB-ju ali poceni hotelu vso ostalo hrano nosijo s sabo od doma in kuhajo po taborniško. Recimo lani je poln avtobus Slovencev šel za pet dni v Apulijo. S seboj so vlekli polne škatle kruha, salam, sira in kozarce kisle paprike ter seveda "pakunge" pijače v plastenkah in domače vino. Iz vsakega mesta, ki so si ga ogledali je bilo treba iti dovolj hitro, da so potem nekje na parkirišču ali ob cesti pomalicali in pokosili. Čez vodnico, ki je predlagala, da bi pa mogoče vendarle tisto uro raje ostali recimo v Alberobellu, se še malo sprehodili in mogoče pojedli kako lokalno hitro malico - recimo pulo s toplo zelenjavo - ki je vse prej kot draga; pa so se pritožili ravno zaradi tega. Hvalabogu so med Slovenci dovolj pogosti tudi drugačni. Taki, ki žele spoznati nove kraje ne le dirkati mimo fasad.)
Posebna skupine so tu še pravoverni Judje, ki tako in tako vse nosijo s sabo; Korejci, ki pogosto niso zadovoljni z evropsko hrano in cmarijo na avtobusu ali v hotelskih sobah; številne kitajske skupine, ki jedo samo v kitajskih restavracijah; skupine mladih, ki iščejo le McDonald ali nekaj podobnega.... Samo toliko, če dvomite v trditev o ljudeh, ki ne poskusijo lokalne ponudbe.
Gostje s turističnih ladij za križarjenja na izletih po Sloveniji po mojih izkušnjah izkoristijo možnost kosila v prostem času mogoče 20% (v skupini je običajno 30 do 40 ljudi. Če je sploh čas za kosilo, ker so nekateri programi butasti: npr med. 8,30 in 17.00 iz Kopra v Ljubljano, ogled Ljubljane, na Bled, Blejski grad in nazaj, jih nekaj poje kakih deset, če je dober dan. Na slab dan niti eden!) Zelo pogosto so celo proti prostemu času, ki bi bil namenjen recimo kavi ali celo kosilu. (Nad marsikaterim vodnikom so se zgražali, ko je to predlagal. Slišano recimo pred Postojnsko jamo ob predlogu za pol ure.) V Italiji ni prav veliko bolje, kolikor mi je bilo dano videti v Pisi, Sieni, Rimu in še kje. Ko pridejo v že tako natrpano središče povzroči 10, 20 ali celo več dodatnih skupin včasih slabo pokretnih gostov (populacija na ladjah v glavnem ni posebno mlada), ki imajo vsi enak urnik in so v bistvu neprilagodljivi zaradi omejenega časa, pravi kaos. Pogosto so ti gostje omejeni še s kulturno ozkostjo, saj se jim niti najmanj ne sanja, kako in kaj izven domačega okolja. Na kraj pameti jim ne pade iskati hrane - pizzo na kos mogoče - ampak žele poslikati poševni stolp.

Pa še nekaj, na večini privezov ladja ostane en sam dan. Zjutraj pripluje, zvečer izpluje.

Ali je kdo priporočal vaporetto? Jaz že ne, je pa prav, da se omeni možnost.
poupette
# 09.11.2017 ob 10:28
Mene samo zanima koliko topov imajo te krizarke. Na slikah ni videti nobenega.
keka77
# 08.11.2017 ob 20:50
Frozen Pingvin, “par tisoc” ane?!?
http://www.vtp.it/en/company/statistics/
iztok150
# 09.11.2017 ob 13:34
Dejstvo je, da so Benetke preobremenjene s številom turistov.
Križarke veliko število ljudi naenkrat "spustijo" v prostor in ustvarijo nepopisno gnečo. Lastniki prenočišč od križark nimajo praktično nič, obenem nižajo "ugodje" njihovih gostov. Gostinci imajo manj kot od gostov, ki ostanejo v prenočiščih na otoku,. verjetno imajo malo manj tudi ostali tipi ponudnikov turističnih in ostalih storitev.
Zdi se mi dokaj jasno, da se morajo Benetke odpovedati določenemu delu turistov -to je verjetno že skoraj eksistencialno vprašanje. Koga? Mislim, da je odgovor v križarkah in drugih dnevnih obiskovalcih. Kako? To zaenkrat še niso ugotovili, odmik križark iz otoka je šele zelo majhen in skoraj nepomemben v celem procesu. Verjetno prideju kmalu kakšne kvote ali kaj podobnega.
aaa
# 09.11.2017 ob 11:19
@Highland
Mešaš jabolka in hruške. Število nočitev in število turistov je kot dan in noč. Recimo če malo karikiram, jaz ne poznam nikogar, ki še ni bil v Benetkah in nikogar, ki bi tam prenočil;)
svetovnipopotnik
# 08.11.2017 ob 18:07
Pred obiskom Benetk (najlepšegamesta na svetu ... po LJ seveda) preverite, če je v Margheri zasidrana kaka velika križarka. Če je, prestaviti obisk, sicer se ne boste prerinili do trga sv.Marka.
Nikakor ne pripotovati z avtom! Vlak pride v središče mesta.
prizemljen
# 10.11.2017 ob 19:17
miškolinka

Eni vemo, da so križarke v resnici nekaj povsem drugega (poupette je od mene dobil enega od zgolj dveh plusov), zato pa uporabljamo bolj opisno obliko: gostje s turističnih ladij za križarjenja, lastniki turističnih križark. Možna je tudi prevzeta oblika kruzer (iz cruzer), ki pa je sporna (Vsaj trenutno. Sicer tak prevzet termin uporabljajo Hrvati.).
miškolinka
# 10.11.2017 ob 14:14
Ah, vi se prerekate o št. turistov itd., medtem ko je edini komentar na mestu:
poupette
# 09.11.2017 ob 10:28
Mene samo zanima koliko topov imajo te krizarke. Na slikah ni videti nobenega.


https://sl.wikipedia.org/wiki/Kri%C5%BEa
rka

Naši novinarji pa očitno nimajo pojma, da pišejo o bojnih ladjah (križarkah) že v naslovu :D (edino pravilno, da so jih prepovedali - naj bodo bojne ladje ali pa ladje za križarjenje ;) )
zapravico
# 10.11.2017 ob 12:58
Pravilno
prizemljen
# 09.11.2017 ob 14:44
Highland in aaa

Če se ne motim je številka "mordi e fuggi" turistov v Benetkah za l. 2015 20 (najnižja) oz. 27 mio (najvišja) turistov.
Jožef Beujs +
# 09.11.2017 ob 14:39
bravo
seven7
# 09.11.2017 ob 13:56
Prepovedat križarke!
fah-q
# 09.11.2017 ob 12:45
stvar je preprosta-potniki iz križark bodo morali plačat prevoz do benetk...torej xx mio eur plus ddv letno več v proračun.
aaa
# 09.11.2017 ob 11:48
@Highland
Glej, meni dol visijo Benetke in njihovi turisti. In verjamem da imaš več pojma o tem kot jaz, ker jaz nimam nobenega. Rekel sem samo, da s pingvinom ne govorita o istih stvareh
Highland
# 09.11.2017 ob 11:38
aaa, se en poznavalec.. dobro no a ti dam link da bos podrobneje razumel zadeve, kjer tudi dobis info o "mordi e fuggi" turistih ce sploh ves kaj to pomeni? Sem samo na brzino podal informacije, samo ne mi o 50milijonih se ti ker straljas kozle garantirano!
mikic007
# 09.11.2017 ob 11:17
Ogromno križark začne in konča v Benetkah. V tem primeru gostje niti ne stopijo mimo piazzale Rome. Ne vem pa, kdo jih oskrbi in ali Benetke s tem zaslužijo. Pa niti ni važno, križarke na otok ne spadajo, ni nobene potrebe. Vožnja mimo mi je še jasna, ker le gre za lep razgled, medtem ko mi ni bilo nikoli jasno, zakaj je potniški terminal na otoku. To obremenjuje edino cesto in dela nepopisno gnečo povsod na začetku Benetk in v mestrah.

Križarke bodo še vedno prihajale, le stvari bodo drugače urejene. Je že čas, da poštimajo tudi zaledje, ki je izjemno zanemarjeno (vsaj trajektni terminal so uredili).
frozen pingvin 2
# 10.11.2017 ob 03:42
Ok, sem vrgel podatek za celotno občino, ko sedaj gledam.... In me je @prizemljen popravil - med 20 in 27 mio turistov na leto imajo Benetke. Torej se teh mio iz ladje ne bo neki poznalo, če jih ne bo. Dejansko pa še zmeraj bodo. Benetke so le Benetke.

In še enkrat. Turisti iz križar so slabi zapravljivci.
Highland
# 09.11.2017 ob 11:32
Prizemljen, to kar govoris je jasno vsakomur ki potuje, racunica z avtom je ce so 4 v njem, nic novega.. Razumljivo je tudi da je ladjarjem v interesu da potniki cimvec potrosijo na Krizarkah, samo ne mi pa trdit nekdo potuje in ne proba lokalne hrane.. Krizarke so po dva dni v povprecju na enem mestu ostalo je plovba takrat pa je itak jasno da se denar trosi izkljucno na ladji. Z vaporetom iti do S.Marka je natanko 7,5 eur (1,5 eur na voznjo ce imas od ACTV "mesecno" ).
Ok, enkrat se "splaca" peljat z javnim prevozom do S.Marka toliko da imas moznost voznje po Gran Canalu kot dozivetje, sploh ce je lepo vreme in si zadaj zunaj na "balkoncku" vaporeta. Drugace pa je to drago kot javni prevoz, saj ce si v 4ih ipd te pride voznja Z JAVNIM prevozom v obe smeri 60eur in take cifre ne placas nikjer na svetu za javni prevoz za 15 minut voznje. Osebno koristim parkirisce na Via Righi pred zacetkom mosta ( ce gremo klapa v Benetke) ki je 4 eur dnevno in od tam je 1,5 eur na osebo do konca mosta oz Piazzale Roma. Kar je prakticno ena postaja naprej.
Highland
# 09.11.2017 ob 11:08
Frozen Pingvin, kot prvo od kje tebi "okoli 50 milijonov" turistov?!? Cel kup vas je ki pametujete iz kavca.. Podaj mi link s statisticnimi podatki prosim. Pazi da bodo podatki za Benetke center, ne Benetke obcina, ker drugace to zavzema teritorij pod katerega spadajo tudi Mestre in okolica, celotni obalni pas od Punta Sabbioni do Cavallina oz Lido di Jesolo (tukaj so vstete nocitve v kampingih vzdolz obale, podatek za letos cca 6milijonov nocitev) Ne streljat kozle na pamet, lepo prosim. Benetke kot celotna obcina imajo cca med 25-27 milijonov nocitev, samo mesto stari del pa 6-7 milijonov letno. Zaradi prestavitve Krizark v Marghero ne bo nic manj obiska s strani potnikov, ravno tako bodo obiskali Benetke, saj zato tudi pridejo menda ali kako? A mislis da so krizarke kaj drugacne od hotelov razen tega da so pac ladje.. Imas podatek koliko turistov prenocuje na kopnem Mestre-Marghera in okolica? Vecina dragi Pingvin, VECINA jih je tam namescenih, sploh takih v cenovno zelo ugodnih paketih, da ne govorim o "all inclusive" .. Jaz ne stresam iz rokava in na pamet. Tu pa vas je veliko kvazipoznavalcev ocitno.. In ce mi sam ne zmores podat linka oz informacij iz kompetentnih institucij, ti jih lahko serviram jaz. Zate je cifra 1,7 milijona potnikov ocitno zanemarljiva, oz enakovredna "par tisocim".. Mislim..
frozen pingvin 2
# 09.11.2017 ob 05:04
@JohnSmith, Keka in ostali

Benetke na leto obišče okoli 50 milijonov turistov. Teh milijon turistov iz križark je pač kaplja v morje. Zato je uporaba zveze par tisoč čisto na mestu.

In če bodo križarke res zasidrane stran od Benetk, bo število teh turistov morda res padlo dejansko za par tisoč. Kar pa dvomim. Bodo že našli kak primeren transport s kakimi mini luksuznimi ladijicami od križarke do trga svetega Marka.

@Highland

Ti je že Springbok lepo razložil. Upad turistov iz križark se ne bo poznal. So znani kot slabi zapravljivci.
Gepard007
# 08.11.2017 ob 22:24
Lahko pridejo k nam. So dobrodošli!
Highland
# 08.11.2017 ob 18:16
Svetovni popotnik, se en "ki ve"...btw ne pride v center ampak na "zacetek" Benetk in iz piazzale Roma, kjer sta dva parkirisca si z avtom parkiran ravno toliko od "centra" kot ce prides z vlakom. Edino parking Tronchetto je malce prej, cena je skoraj ista kot sta park. na Piazzale Roma. Razliko v parkirnini pa potem itak doplacas z "people mover-jem" ki povezuje Tronchetto s Piazzale Roma.
SpicyWeiner
# 08.11.2017 ob 18:45
springbok
ti pa res nimaš pojma. Turisti s križark se napijejo in nažrejo (dobesedno) na ladji. Na ladjah sta hrana in pijača "all inclusive". Na kopno pridejo s polnimi želodci. Če je vroče, kupijo kak sladoled ali vodo. In seveda množično hodijo na WC-je. Edino kar kupijo na konpnem so poceni kramarski suvenirji made in China. Ostal je tax free na ladji.

Po vkrcanju na ladjo je na programu ponovno požrtija.


sliš se kot odlične počitnice hehe
Highland
# 08.11.2017 ob 18:08
Frozen Pingvin, pol jih pride s sendvici v vrecki iz Hoferja.. Tisti iz ladij pa kar konkretno potrosijo po restavracijah itd. In ce mislis, da jih je le "par tisoc" si globoko zabluzil..
barbar2
# 08.11.2017 ob 17:54
Razlika bo v tem, da bodo potniki, ki bodo šli v mesto dalj časa z ladje in bo manj zaslužka na ladji in več v Benetkah. Torej gre za denar in ne za valove.
Kazalo