Koprski mestni trg. Foto: BoBo
Koprski mestni trg. Foto: BoBo
Celestina opozarja, da je staro mestno jedro umiralo desetletja in da se stvari ne morejo spremeniti čez noč, kljub temu pa opaža določene spremembe. Foto: BoBo
Koper je septembra zaživel po zaslugi košarkarskega evropskega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO

Za to je zaslužen tudi Zavod Koper otok, pod okriljem katerega poteka čedalje več dejavnosti, usmerjenih v oživitev starega mestnega jedra. A stvari se ne morejo spremeniti čez noč, ostaja previdna predstavnica zavoda Ingrid Celestina in dodaja, da kljub temu opaža določene spremembe: "Včasih se nismo hodili sprehajat po Kopru, ampak smo šli v Izolo, Piran. Danes se veliko ljudi prihaja sprehajat po koprski promenadi. Mi pa si želimo, da se ne bi sprehajali samo po koprski promenadi, se pravi na obrobju mesta, ampak da zavijejo morda v kakšno ulico."

Tam jim bodo lahko člani zavoda - zavod ima že več kot 40 članov, med njimi je tudi pokrajinski muzej, kot zadnja se jim je pridružila Luka Koper - ponudili butične izdelke, Koprčani pa stavijo "predvsem pa našo domačnost in prijaznost". Kot še pravi Celestina, se v koprskem starem mestnem jedru "ne skrivamo za blagovnimi znamkami, mi sami smo blagovna znamka".

Med prednostmi trgovin in lokalov v starem mestnem jedru Celestina izpostavlja dejstvo, da so bolj domači, da je stik s strankami bolj oseben ter ne nazadnje da trgovci dobro poznajo svoj posel, saj vedo, da si ne morejo privoščiti izgube strank. Dodana vrednost so tudi stare palače in drugi zgodovinski spomeniki, ki jih premore Koper.

Zanimive prireditve za oživitev mestnega jedra
V zavodu se že drugo leto z različnimi akcijami in prireditvami trudijo opozoriti, da se v starem mestnem jedru dogaja marsikaj zanimivega.

Na začetku meseca je staro mestno jedro Kopra gostilo prireditev Razvajaj se v mestu, na kateri so med drugim pripravili čokolado velikanko in ženskam brezplačno delili rože. S tem so se v Kopru pridružili Celju, Jesenicam, Kranju, Ljubljani, Velenju in Naklu, ki so se ravno tako pridružili projektu, s katerim so ti kraji želeli oživeti svoja stara mestna jedra.

Vsako leto pripravijo tudi dneve mode in zabave, na katerih se trgovci z oblačili predstavijo na modni reviji, pa otroški festival, posebne prireditve pripravijo tudi ob večjih praznikih, kot sta božič in novo leto.

Občina znižala najemnine
Zavod svojim članom nudi tudi konkretno pomoč. Na njihovo pobudo je tako mestna občina za 30 odstotkov znižala višino najemnin za poslovne prostore, sofinancira pa tudi brezplačni tečaj angleščine, ki bo trgovcem v starem mestnem jedru omogočal lažje sporazumevanje s tujimi turisti, ki jih je v mestu vedno več.

Med drugim pripravljajo skupno brošuro vseh ponudnikov starega mestnega jedra, ki jo bodo delili na potniškem terminalu koprskega pristanišča, v pripravi je tudi skupna mestna kartica z različnimi popusti in ugodnostmi.