Ture avanture
(4)
Pršut
V Štanjelu v soboto od 13. ure dalje pripravljajo predstavitev sodelujočih gostincev, predstavili se bodo domači kamnoseki, kupiti pa bo mogoče tudi kmečke dobrote. Foto: BoBo

Dodaj v

"Kraška kulinarika nista le pršut in teran"

Ada Špacapan postala ambasadorka kraške kuhinje
7. oktober 2016 ob 18:28
Štanjel - MMC RTV SLO

Že dvajsetič Štanjel gosti tradicionalno prireditev Mesec kraške kuhinje. Rdeča nit letošnjega meseca kraške kuhinje so jedi iz divjačine in rdeča kraška penina.

"Kraški gostinci že desetletja dokazujejo, da kraška kulinarika nista le pršut in teran, pač pa še mnogo drugega in dobrega. Zemlje je na Krasu malo, vendar je tu povsem specifično podnebje, zaradi katerega so pridelki, ki zrasejo na Krasu, nekaj povsem drugega, drugačnega," je na današnji uvodni slovesnosti dejal župan Občine Sežana Davorin Terčon.

Pritrdil mu je župan Občine Komen Marko Bandelli. Spomnil je, da na Krasu ni industrije, zato je turizem zelo pomemben: "Kulinarika je ena od dejavnosti, ki na Kras lahko pripeljejo še več obiskovalcev, saj jim lahko tu ponudimo nekaj, česar drugje ne dobijo - poleg dobre hrane tudi edinstveno pokrajino."

Ob letošnji obletnici so prvič podelili nagrado Ambasador kraške kuhinje. Naziv je prejela Ada Špacapan iz Komna, ki je bila pobudnica Meseca kraške kuhinje.

"Ado poznajo ne le tisti, ki so kakorkoli povezani s kulinariko, pač pa malodane vsi Kraševci, saj je večina med nami že uživala v njenih mojstrovinah na krožniku v gostilni, ki ji s svojo izvirnostjo in kvaliteto daje nesporen pečat," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Predsednica društva Planta Sandra Pelicon pa je v svojem nagovoru poudarila tudi pomen prireditve za sodelovanje turističnih ponudnikov na Krasu. "Tega je iz leta v leto več, vendar še vedno manj, kot bi si želeli," je dejala Peliconova. Sodelovanje bi radi razširili tudi onstran državnih meja, prve zametke so pred leti tam že naredili.

"Jesenska kraška kuhinja ostaja osrednja vez, ki pomaga ohranjati kraško kulinariko živo, privablja obiskovalce in povezuje aktivne domačine. Je plod dela in predanosti, zagnanosti in kraške trme," je še poudarila predsednica društva, ki napoveduje širitev teh dogodkov v prihodnjih letih.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
dusanrus
# 07.10.2016 ob 21:02
Pozdravljam najave dogodkov tudi preden se zgodijo! Super. Vedno bi si želel tega...ne pa da preberem/izvem o dogodku samo, ko se je že zgodil. Hvala K.K.
seeblue123
# 08.10.2016 ob 13:04
Na Krasu se vedno dobro počutim. Prava klima in zelo sproščeni ljudje. LP, Ljubljančan

Aja, pa narečje je zelo simpatično...
Lupo
# 26.10.2016 ob 21:01
večerja na Krasi je bila kruh v mleku
keka77
# 08.10.2016 ob 11:04
Lepo, pohvalno... komaj cakam pa, da "povprecni" Slovenec razsiri obzorje vin in da spozna kaj vec kot le TERAN in REFOSK glede primorskih vin.. Ko opazujem ne morem verjet koliko se tega konzumira, velika vecina pa je itak pod povprecjem glede kvalitete..
Kazalo