Lani so v letalskem prevozu našteli 4,1 milijarde potnikov, kar je 7,3 odstotka več kot leta 2016. Foto: Reuters
Lani so v letalskem prevozu našteli 4,1 milijarde potnikov, kar je 7,3 odstotka več kot leta 2016. Foto: Reuters

Lani so v letalskem prevozu našteli 4,1 milijarde potnikov, kar je 7,3 odstotka več kot leta 2016. IATA rast pripisuje boljšemu svetovnemu gospodarskemu okolju in nižjim cenam vozovnic, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Največjo rast so na letni ravni imeli v azijsko-pacifiški regiji, od koder je bilo 1,5 milijarde potnikov, kar predstavlja 10,6-odstotno rast.

Evropski letalski prevozniki so našteli 1,1 milijarde potnikov, kar je 8,2 odstotka več kot leto prej. Kot poroča DPA, je bila rast precejšnja, čeprav sta se Air Berlin in britanski Monarch Airlines znašla v insolvenčnem postopku.

V Severni Ameriki je bila rast lani 3,2-odstotna, v Latinski Ameriki 4,1-odstotna, na Bližnjem vzhodu 4,6-odstotna in v Afriki 6,6-odstotna.

IATA poroča tudi o 20.000 letalskih linijah, ki so lani povezale mesta po svetu. Tudi s tem je letalska industrija podrla nov rekord.

Prvi mož mednarodnega združenja Alexandre de Juniac je poudaril, da letenje še nikoli ni bilo dostopnejše. Medtem ko je leta 2000 povprečen prebivalec letel enkrat na 43 mesecev, zdaj ljudje letalski prevoz uporabijo vsakih 22 mesecev, je še dodal.