S čistočo je v Ljubljani zadovoljnih 88 odstotkov prebivalcev. Foto: BoBo
S čistočo je v Ljubljani zadovoljnih 88 odstotkov prebivalcev. Foto: BoBo

Prebivalci mest, ki so bila zajeta v raziskavo, so morali odgovoriti na vprašanje, ali so s čistočo mesta zelo zadovoljni, zadovoljni, nezadovoljni ali zelo nezadovoljni.

V Ventspilsu so s čistočo mesta očitno zadovoljni skoraj vsi prebivalci (99 odstotkov), malenkost manj (97 odstotkov) jih je s čistočo zadovoljnih v Valmieri, še enem latvijskem mestu. Na tretjem mestu sta se znašla španski Oviedo in prestolnica istoimenske države Luksemburg. S čistočo v teh dveh mestih je zadovoljnih kar 95 odstotkov ljudi.

Luksemburg se je med prestolnicami držav EU-ja zavihtel najvišje, na lestvici mu nato sledi avstrijsko glavno mesto Dunaj (90 odstotkov), na tretje mesto se je med prestolnicami z 88 odstotki uvrstila Ljubljana.

S čistočo najmanj zadovoljni v Rimu
Med prestolnicami EU-ja je razpon zadovoljstva prebivalcev velik, niha namreč med devet in 95 odstotkov. Na zadnje mesto, torej z devetimi odstotki, se je med prestolnicami uvrstil Rim.

Manj kot polovica prebivalcev je bila s čistočo zadovoljna v Bratislavi (28 odstotkov), Sofiji (29 odstotkov), Bukarešti (27 odstotkov), Madridu (38 odstotkov), Budimpešti (39 odstotkov), Atenah (41 odstotkov), Berlinu (45 odstotkov), Bruslju (47 odstotkov) in Parizu (49 odstotkov).