Mojca je obiskala tudi Ketuda Liyerja, slavnega napovedovalca prihodnosti, ki je bral z dlani tudi Julii Roberts v zadnjem filmu Jej, moli, ljubi, Mojci pa napovedal, da bo živela sto let. Foto: Osebni arhiv Mojce Mavec
Mojca je obiskala tudi Ketuda Liyerja, slavnega napovedovalca prihodnosti, ki je bral z dlani tudi Julii Roberts v zadnjem filmu Jej, moli, ljubi, Mojci pa napovedal, da bo živela sto let. Foto: Osebni arhiv Mojce Mavec
Bali je najbolj turistični otok Indonezije. Foto: Osebni arhiv Mojce Mavec
Razgled na Istro, največji jadranski polotok. Foto: Osebni arhiv Mojce Mavec
Če obstajajo tiste pravljične dežele za sedmimi gorami in vodami, potem imajo zagotovo nekaj z Južno Tirolsko. Foto: Osebni arhiv Mojce Mavec

V juliju bo TV Slovenija začela predvajanje novega ciklusa premiernih oddaj Čez planke avtorice Mojce Mavec. Oddaja Čez planke bo na sporedu vsak torek ob 20.00 na 1. programu Televizije Slovenija.

Kako uspešni so Istrani pri raziskovanju vesolja?
V prvi oddaji, ki bo na sporedu 5. julija, v glavni vlogi nastopa Istra, največji jadranski polotok, ki je verjetno zamenjal največ vladarjev in oblasti v Evropi. Romanski, germanski in slovanski svet so ustvarili edinstveno mešanico jezikov, vraževerij in pogledov na svet. Obiskali bomo prestolnico istrske znanstvene fantastike – Pazin, kjer domuje tudi istrska vesoljska agencija. Spoznali bomo, kako uspešni so Istrani pri odkrivanju asteroidov in drugih nebesnih pojavov, obiskali bomo nenavadno črnogorsko skupnost, ki živi na istrskih tleh vse od 16. stoletja, in odšli v Žejane k najmanjši etnični skupini Evrope.

Nekaj Slovencev bomo navdušili tudi za ekstremne športe v Istri, to je zdaj novo, vroče območje za ljubitelje gorskega kolesarstva in padalnega jadralstva. Mojco je navdušila tudi slovenska družina, ki je na tamkajšnje pašnike vrnila simbol dežele – istrsko kozo, in to kar z največjo čredo daleč naokoli!

Vojvodina - ne le dežela, kar način življenja
12. julija bo na vrsti še en svet v malem – Vojvodina. To ni samo dežela, Vojvodina je način življenja, sobivanje več kot 25 etničnih skupnosti ob šestih uradnih jezikih. Nemci so v te kraje prinesli pivo, prve kopalnice in obilna nedeljska kosila, Slovaki kovaštvo in naivno slikarstvo, ki ga v vaseh, kot je Kovačica, lahko občudujemo še danes. Rusini so sicer najmanjša skupnost v deželi, a so jo daleč najbolje odnesli v burni zgodovini dežele, ki je stoletja služila kot obrambno območje pred turškimi vpadi v Avstro-Ogrsko.

Obiskali bomo tipičen vojvodinski salaš, s slovensko skupnostjo osvojili vojvodinski Triglav, ki meri ponosnih 539 metrov, kar je cel podvig za deželo, kjer je povprečna nadmorska višina 2 metra. Spoznali bomo šampione v trkanju pirhov in obiskali znamenite oslovske dirke v Sakulah.

Oetzi prihaja iz Južne Tirolske
Južna Tirolska
se bo gledalcem predstavila 19. julija. Če obstajajo tiste pravljične dežele za sedmimi gorami in vodami, potem imajo zagotovo nekaj z Južno Tirolsko. Samostojna provinca severne Italije je morda številnim dobro poznana kot smučarsko središče, a vse več Slovencev spoznava deželo in njene prelepe planine tudi poleti.

Dolomiti so za nekatere najlepše gore sveta in pogled nanje je Mojci odprl najbolj znan alpinist sveta, Reinhold Messner. V oddaji nas bo popeljal tudi po enem izmed svojih petih muzejev gorništva, raztresenih po regiji. Spoznali bomo Oetzija, najstarejšega planinca sveta, in prvi skrivnostni umor iz prazgodovine, se podali v svet gorskih mineralov, ki jih vsa ta leta zbira legenda Paul Fischnaller, in obiskali kliniko za gorske ujede na gradu Tirol. Najzabavnejši muzej, ki ga je Mojca obiskala v zadnjih letih, je Tourizeum v Meranu. V oddaji bomo predstavili tudi Maxa, ki s svojim starim mlinom in pšenico kljubuje novim genskim tehnikam v kmetijstvu. Teho pa bo Mojci v deželi, ki velja tudi za jabolčni vrt Evrope, predstavil stare sorte jabolk, zaradi katerih se velja vrniti še kdaj tja gor, severno od Adiže.

Mojca po poti Julie Roberts
Niz oddaj bo 26. julija sklenil eksotični Bali, najbolj turističen otok Indonezije. Deželi prinese kar dobro tretjino vseh prihodkov in v večinoma muslimanskem delu sveta predstavlja zatočišče povsem samosvoji obliki hinduizma. Balinezijci živijo po balinezijskem koledarju. To pomeni predvsem veliko časa za vsakodnevne ceremonije in darovanja bogovom, ki se lahko zgodijo na vsakem koraku, sredi ulice ali kar med malico v pisarni.

Spoznali bomo tipično življenje na vasi, delo na riževih poljih, se povzpeli na enega izmed ognjenikov in obiskali staroselce otoka, ljudstvo Bali Aga, ki so Mojco odpeljali tudi pod sveto drevo, kjer pokopavajo svoje mrtve. Mojca je obiskala tudi Ketuda Liyerja, slavnega napovedovalca prihodnosti, ki je bral z dlani tudi Julii Roberts v zadnjem filmu Jej, moli, ljubi, Mojci pa napovedal, da bo živela sto let.