V Dubrovniku je tujih gostov veliko. Foto: BoBo
V Dubrovniku je tujih gostov veliko. Foto: BoBo

Hrvatje so doživeli hladno prho, potem ko so nekateri mediji zaradi ugodne turistične statistike v prvi polovici leta že ugibali o rekordni turistični sezoni.

Podatki hrvaškega ministrstva za notranje zadeve so pokazali, da je prva dva julijska konca tedna v državo prišlo 1.315.000 turistov. Tako se niso izpolnila pričakovanja o nadaljevanju ugodnih gibanj iz prve polovice leta, ko so na Hrvaškem zaznali pet odstotkov več turistov in 4,6 odstotka več nočitev kot v enakem obdobju lani.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da bodo manjši prihod turistov po cestnih poteh čutili predvsem v hrvaški Istri in na severnem Jadranu, kjer so imeli že v prvi polovici leta nekoliko slabše rezultate kot lani. Tudi Slovencev je bilo za dva odstotka manj.

Obenem mediji poročajo o večji gneči na letališčih v Dalmaciji, v Dubrovniku pa lovijo nov turistični rekord, kar pomeni, da turisti vendarle prihajajo. Iz Turistične skupnosti Dubrovnik so sporočili, da niti v najboljših predvidevanjih niso pričakovali, da bodo imeli dvakrat več turistov.

Novičarski portal Index.hr ob tem opozarja, da na turiste ni mogoče gledati kot zgolj na številke, od katerih bodo izvlekli evre. Kritizira visoke cene v osrednji sezoni in neprijazne gostitelje ter dodaja, da Hrvaški naravne lepote brez dodatnih vsebin že dolgo ne zadostujejo za napredek turizma.