Turizem, ki predstavlja 4,6 odstotka belgijskega bruto domačega proizvoda (BDP), je eden najpomembnejših sektorjev v državi. Foto: Reuters
Turizem, ki predstavlja 4,6 odstotka belgijskega bruto domačega proizvoda (BDP), je eden najpomembnejših sektorjev v državi. Foto: Reuters
Foto: AP

Turistična formula Hi Belgium Pass turistom za 149 evrov ponuja potovanje z belgijsko letalsko družbo Brussels Airlines s 50 letališč v 18 državah na bruseljsko letališče, od koder lahko neomejeno potujejo z vlakom po belgijskih mestih, kjer si lahko ogledajo turistične znamenitosti. Obiskovalec se mora sicer pri tem odločiti, kateri dve mesti želi obiskati.

Imetniki Hi Belgium Pass lahko na bruseljsko letališče potujejo ob četrtkih, petkih ali sobotah in se vrnejo v nedeljo, ponedeljek ali torek. Ponudba je na voljo za turiste, ki potujejo iz Nemčije, Danske, Francije, Grčije, Madžarske, Italije, Hrvaške, Litve, Norveške, Avstrije, Poljske, Portugalske, Rusije, Španije, Češke, Švedske, Švice in Velike Britanije. Kmalu naj bi se pobudi pridružilo še več mest.

"Leto dni po 22. marcu še vedno vidimo potrebo po tem, da privabimo tuje turiste (...) Namen je, da projekt v prihodnjih mesecih še zraste in da na seznam dodamo nova mesta," je pojasnil izvršni direktor letalske družbe Brussels Airlines Bernard Gustin.

Obnova podobe države je skupen projekt vrste belgijskih akterjev, med njimi bruseljskega letališča in belgijskih železnic ter številnih turističnih agencij in mest, poudarjajo v belgijski letalski družbi Brussels Airlines, ki sodeluje v pobudi. To je prvi primer takšnega sodelovanja za promocijo države s konkretno ponudbo. Osredotočili so se na nekajdnevne izlete ob koncu tedna.

Dežela čokolade, ocvrtega krompirčka, piva
To sicer ni edina pobuda v kampanji za promocijo države. Dopisniki mednarodnih medijskih hiš v Bruslju so na primer v preteklih dneh po pošti prejeli promocijsko gradivo, v katerem pod geslom Belgija - edinstveno fenomenalna predstavljajo državo kot deželo čokolade, ocvrtega krompirčka, najboljšega piva, številnih kolesarskih poti, prodornih znanstvenikov in izumiteljev ter glasbenih legend, kot je Jacques Brel.