V anketi zajeti turisti nad Moskvo, milo rečeno, niso navdušeni. Foto: Reuters
V anketi zajeti turisti nad Moskvo, milo rečeno, niso navdušeni. Foto: Reuters
Umazanija je tisto, kar najbolj odvrne obiskovalce Mumbaja. Foto: Reuters
Punta Cana - plaže, palme, a nič več kot to. Foto: Reuters
Turistom očitno zelo prijazni Tokio. Foto: Reuters

Glede na rezultate vsakoletne TripAdvisorjeve raziskave Cities Survey, ki zajema mnenja več kot 54.000 uporabnikov, ki so obiskali 37 izmed najbolj obiskanih turističnih destinacij po vsem svetu, je Moskva prav na zadnjem mestu, in to v kar petih kategorijah.

Ruska prestolnica, ki ji bogate kulture ne more nihče zanikati, sicer ni povsem zadnja v kategoriji "splošne izkušnje" (tam je predpredzadnja), je pa dobila porazne ocene v kategorijah "do družin prijazna mesta", restavracij in nakupovalnih možnosti, prav na dnu pa je v kategorijah uslužljivih domačinov, taksi služb in voznikov, cen in hotelov.

Kar se tiče splošne izkušnje, sta Moskvo ugnala indijski Mumbaj, kjer je vprašane najbolj zmotila umazanost ulic in neprikladno premikanje po mestu ter letovišče Punta Cana v Dominikanski republiki, ker tam pač, razen razgleda, ni kaj dosti početi (minus si je prilužilo vse od restavracij do znamenitosti).
Med neslavnih deset so se uvrstili še Marakeš (minus za nočno življenje in prijaznost do družin), Šarm el Šejk (brez vsake kulture), Peking (neustrežljivi domačini in taksisti), Hanoj (porazen javni prevoz), Rio de Janeiro (predrag, slabi hoteli in nakupovalne možnosti), Bruselj (minus hotelom in taksijem) in, presenetljivo, Köbenhaven.

Danska prestolnica je sicer do družin prijazna, a se zdi turistom odločno predraga.
Na vrhu Tokio, New York in Barcelona
Anketa je po drugi strani razkrila tudi, katere destinacije so si med turisti prislužile najvišje ocene - na samem vrhu je pristal Tokio, ki je prepričal z ustrežljivimi domačini, čistočo in učinkovito taksislužbo. Sledijo New York, ki ima po mnenju uporabnikov tudi najboljše restavracije, Barcelona, Carigrad in Praga.
Deseterico zaokrožujejo Dunaj (urejeno premikanje po mestu, kultura, odličen za samostojne popotnike), Berlin (čistoča, lahko premikanje po mestu in odličen javni prevoz), Rim (najboljši, kar se tiče kulture in atrakcij), Pariz (tretji najboljši, kar se tiče kulture in znamenitosti) in Dubrovnik. Na 11. mestu je pristal London, kjer vprašani izpostavljajo zlasti nočno življenje in nakupovalne možnosti.

10 najboljših:
1. Tokio
2. New York
3. Barcelona
4. Carigrad
5. Praga
6. Dunaj
7. Berlin
8. Rim
9. Pariz
10. Dubrovnik

10 najslabših:
1. Moskva
2. Mumbaj
3. Punta Cana
4. Marakeš
5. Šarm el Šejk
6. Peking
7. Hanoj
8. Rio de Janeiro
9. Bruselj
10. Köbenhavn