Srce Slovenije sicer obsega občine Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Srce Slovenije sicer obsega občine Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Aplikacija za mobilne telefone bo posamičnim turistom in majhnim skupinam ponudila izkušnjo, kakršno bi omogočil usposobljen turistični vodnik. Foto: e-turist

Ta uporabniku na podlagi njegovih želja pripravi program z vključeno kulinarično ponudbo, zabavo, kulturnimi in naravnimi znamenitostmi ter ponudbo aktivnega turizma.

Uporabnik na pametni telefon naloži aplikacijo E-turist, vnese svoje želje, čas, ki ga ima na voljo, in prevozno sredstvo, sistem pa pripravi predlog ogledov, prilagojen njegovim zahtevam. Aplikacija nato uporabnika s pomočjo GPS-navigacije vodi od točke do točke.

Če obiskovalca na primer zanima rekreacija, bo aplikacija predlagala možnosti za športne dejavnosti, hkrati pa bo svetovala tudi, kje v bližini pojesti kosilo in kaj je vredno ogleda v sosednjem kraju, so sporočili iz Razvojnega centra Srce Slovenije. Srce Slovenije sicer obsega občine Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji.

Mobilna aplikacija je brezplačno na voljo za operacijske sisteme Android, Blackberry, Microsoft Windows Phone ter iOS in si jo lahko brezplačno naložite v spletnih trgovinah Google Play in App store. Znotraj aplikacije, ki je ponujena tudi v angleškem jeziku, so dosegljive tudi praktične informacije o turističnoinformacijskih centrih v slovenski Istri in v Srcu Slovenije.

Sistem za načrtovanje poti deluje tudi na spletni strani www.e-turist.si, ki omogoča, da si lahko obiskovalec sestavi izlet že doma. Pri vsaki znamenitosti lahko obiskovalec poda tudi svoje mnenje, kar bo v pomoč turističnim delavcem za izboljšanje ponudbe.

Nova mobilna aplikacija je nastala v sodelovanju Fakultete za turistične vede - Turistice, Inštituta Jožef Stefan in Občine Litija, sodeloval pa je tudi Razvojni center Srca Slovenije, ki je povezal območje v Srce Slovenije.

Aplikacija je bila pripravljena v okviru projekta Elektronski mobilni turistični vodnik (e-turist), ki sta ga sofinancirala Evropski sklad za regionalni razvoj in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.