Sirija ponuja tisočletja zgodovine. Foto: EPA
Sirija ponuja tisočletja zgodovine. Foto: EPA
Turisti zdaj že skorajda množično odkrivajo to bližnjevzhodno državo. Foto: EPA

Sirija, v starodavnem srcu Bližnjega vzhoda, je bila nekoč surova, izolirana, politično ekstremna in vse kaj drugega kot turistična dežela.
A zdaj se z naprednejšo vlado turizem dviga za skoraj 50 odstotkov na leto, razkošni novi hoteli se množično odpirajo, čudežna svetilka ima spet sijaj, Sirija pa je ena najprivlačnejših destinacij za leto 2011.
Večinoma sunitsko muslimansko prebivalstvo zahodnjaške prišleke (celo Američane) toplo sprejema, turisti lahko v miru nakupujejo in si ogledujejo robo brez tistih vsiljivih nadlegovanj prodajalcev, po katerih slovi denimo Egipt.
Poleg tega pa so se kultura, kuhinja in umetnost v tej nekdanji francoski koloniji razvile nenavadno trendovsko.
4.000 let stara prestolnica
Druge sirijske atrakcije so precej daljšega datuma, začenši s 4.000 let staro prestolnico Damask, nekdaj najbogatejšim mestom v arabskem svetu in rajem na Zemlji po besedah preroka Mohameda.
Nacionalni muzej ponuja na ogled zaklade iz davne preteklosti - denimo glineno ploščo s prvo poznano abecedo. Nacionalni spomenik, mošeja Umayyad, je bila sprva v starorimskih časih tempelj Jupitra, nato pa je služila kot krščanska katedrala, posvečena Svetemu Janezu Krstniku, preden so jo spremenili v islamsko hišo čaščenja, kjer so pokopani nekateri največji heroji arabskega sveta.
Na koncu Svilene ceste
Preden so na Ozko ulico v starem mestu prišle trendovske kavarne, restavracije, bari in galerije, je bila v Bibliji označena kot kraj, kjer se je Svetemu Pavlu povrnil vid po spreobrnitvi na poti v Damask.
Suk El Hamidiye kar poka po šivih od dragocenih kovin in dišav, damasta in svile, butični hoteli v prenovljenih bizantinskih graščinah pa ponujajo obiskovalcem nastanitve kot iz zgodb o Šeherezadi.
In vse to le v Damasku, primernem za podaljšan vikend, stran od evropskih prestolnic. Na popotnike z več časa čaka preostala Sirija: arheološka najdišča kot Palmyra, Krak des Chevalier, trdnjava križarjev iz 11. stoletja blizu libanonske meje, in veliko trgovsko mesto Aleppo, zahodna končna postaja Svilene ceste.