Kot pravijo pri agenciji Collegium Mondial, njihovim mladim gostim ni tako pomembno, kje spijo, saj ne spijo dosti, bolj pomembno zanje je, da se kaj dogaja. Zato se pri agenciji osredotočajo bolj na doživetja, ne toliko na prevoz in namestitve. Organizirajo tematske večerje, popotnike spremljajo znani didžeji ... Na fotografiji silvestrsko rajanje na ulicah Budimpešte. Foto: EPA
Kot pravijo pri agenciji Collegium Mondial, njihovim mladim gostim ni tako pomembno, kje spijo, saj ne spijo dosti, bolj pomembno zanje je, da se kaj dogaja. Zato se pri agenciji osredotočajo bolj na doživetja, ne toliko na prevoz in namestitve. Organizirajo tematske večerje, popotnike spremljajo znani didžeji ... Na fotografiji silvestrsko rajanje na ulicah Budimpešte. Foto: EPA
Največ mladih se bo iz Slovenije odpravilo silvestrovat v Beograd, ki slovi po divjem nočnem življenju. Foto: EPA
Največ predstavnikov srednje generacije se med božično-novoletnimi prazniki odpravi na Hrvaško. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri se v tem času odpravijo v bližnje tople kraje, na primer v egiptovsko letovišče Šarm el Šejk. Foto: EPA

Bliža se najdaljša noč v letu in pri največji potovalni agenciji za mlade Collegium Mondial smo preverili, kje bo letos novo leto pričakala slovenska "študentska populacija". Pri omenjeni agenciji bodo 5.000 mladih popeljali v različne kraje, največ v Beograd, Budimpešto in Bratislavo, veliko pa jih bo ostalo kar v domači državi - med priljubljene slovenske turistične točke spadajo predvsem tiste, ki ponujajo užitke ljubiteljem smučanja: Kranjska Gora, Mariborsko Pohorje, Bled, Bohinj, Peca in Kope. Potem so na seznamu še tuje prestolnice Praga, Sarajevo, Pariz in Amsterdam. Kot dodaja Alenka Šurlan z agencije, so v Sloveniji zanimive tudi Moravske Toplice, a se tja odpravijo predvsem pari, ki si želijo "razvajanja v dvoje".

Se je od lani kaj spremenilo na vrhu seznama priljubljenih destinacij med mladimi? Niti ne, pravi Šurlanova. Tako kot lani tudi letos med "top" destinacije spada Budimpešta, ker je blizu, ugodna, pa tudi čez dan ponuja številne dejavnosti, saj je mesto, ki ima največ znamenitosti, uvrščenih na Unescov seznam kulturne dediščine, v Evropi. Tam so tudi termalna kopališča, zvečer pa zaživijo lokali ob Donavi in mesto se prelevi v žurersko metropolo. To je, kot pravijo na agenciji, idealna kombinacija za mlade, ki želijo kaj videti, doživeti in se zvečer tudi dobro zabavati.

Starost gostov omenjene agencije se giblje od polnoletnosti naprej pa do približno 26, 27 let, kar označujejo s krovnim izrazom "študentska populacija". Gostje imajo pri novoletnih paketih na izbiro možnost dveh ali treh prenočitev na izbrani destinaciji. Imajo pa tudi možnost vkrcanja na "party bus", ki jih popelje "na silvestrski poljub, nato pa nazaj domov", kot te izlete opisuje Šurlanova. Ko se bližajo datumi odhoda, paketov po ugodnih cenah ni več, saj pri agenciji sledijo politiki "prej ko se prijaviš, ceneje potuješ". Letos so lahko mladi z agencijo potovali že za zneske od 49 evrov dalje. Kot pravi Šurlanova, pri njih nizke cene lahko omogočajo, saj mlade zanima predvsem zabava, nastanitve jim niso tako pomembne.

Od 49 do nekaj tisoč evrov
Agencija Kompas Holidays bo v adventno-božično-novoletnem obdobju na počitnice pospremila od 12 do 15 tisoč gostov. "Že dolgo let je, če merimo zgolj v številkah, najbolj množično obiskana sosednja Hrvaška, saj je geografsko blizu, večina jo tudi pozna in jezik ne pomeni velike ovire. Ker je blizu, je tudi prevoz cenejši in je zato cenovno tudi najugodnejša. V tem času so zelo priljubljene evropske prestolnice in velika mesta (London, Pariz, Barcelona, Madrid, Dunaj, Amsterdam), bližje tople destinacije (Šarm el Šejk in Hurgada v Egiptu, Jordanija, Maroko), kar nekaj pa se jih bo podalo na druge celine (Avstralija, Afrika, Azija, obe Ameriki…)," pravi Mišo Mrvaljević z agencije.

Je od lani kaj razlike v priljubljenosti destinacij? "Novoletni terminiso so odvisni tudi od tega, kako datumsko 'padejo', torej koliko dopusta še potrebuje posameznik, da se jih lahko udeleži. Velikih sprememb v zadnjih petih letih sicer ni, je pa vse več zanimanja za wellness in bolj eksotične destinacije," pojasnjuje Mrvaljević.

Starosti gostov pri agenciji Kompas Holidays statistično ne spremljajo, je pa, kot pojasnjujejo, destinacija seveda odvisna od starosti; na Hrvaško in na toplo gredo družine z otroki, mladi pari in pari srednjih let. Za dolga potovanja pa se odloči pretežno srednja generacija. Ponujajo tedenske pakete (na primer za Egipt, Hrvaško in Slovenijo), eno- ali večdnevne izlete (Evropa, Slovenija, bližnja mesta) do dvotedenskih potovanj na druge celine. Tudi cene so zato zelo različne, saj 14-dnevno potovanje na drugo celino stane dva do tri tisoč evrov, enodnevni izlet pa 49 evrov ali še manj.