Nekateri na Finsko, drugi v Moskvo ... Kje pa boste praznike preživeli vi? Foto: EPA
Nekateri na Finsko, drugi v Moskvo ... Kje pa boste praznike preživeli vi? Foto: EPA

Tako kot med vsakimi počitnicami bodo tudi med tokratnimi slovenska zdravilišča zasedle predvsem družine, ki so jim namenjeni različni animacijski programi. Veliko ljudi se ne brani kombinacije toplic in bližine smučišča. Veliko tega ponuja osrednjeslovenska regija, pravi direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

"Pa celo kombinacije, kadar so snežne razmere dovolj dobre, da gostje, ki uživajo v posavskih ali pa dolenjskih zdraviliščih, lahko izkoristijo bližino Sljemena in smučanje na Hrvaškem."
Ne samo k južnim sosedom, kot sporočajo iz turistične agencije Kompas, Slovence v teh dneh vleče tudi k Božičku na Finsko, v London, Prago, Moskvo, Lizbono in Carigrad, ne gre pa tudi brez tradicionalnih adventnih izletov. Nekateri se bodo greli na soncu v Južni Afriki, na Filipinih, Kubi, v Avstraliji in na Zelenortskih otokih. A naključno vprašanih število dela prostih dni, ki jih prinašajo božično-novoletni prazniki, ne prepriča: "Ne, ne, smo kar doma." "Po navadi gremo v Beograd ali Zagreb, ampak letos smo se odločili, da ne gremo nikamor." "Nič ne potujemo, smo kar doma." "Ne, na splošno sem raje kar doma, saj je preostalo leto kar pestro, tako smo za praznike raje doma."
So tudi taki, ki rekreacijo združijo z dobrim razgledom. Tega ponuja tudi Šmarna gora, na kateri se obiskovalci, željni dobre fotografije novoletnega ognjemeta, začnejo zbirati okoli 23. Vodja gostilne na Šmarni gori Ana Češnovar je povedala, da je takrat "marsikdo presenečen, saj si predstavlja, da bo na Šmarni gori preživel mirno silvestrovo, pa ga ne. Je kar glasno, je kar veliko obiskovalcev, ampak je posebno doživetje."
Seveda pa bodo tako in drugačno praznično ozračje na silvestrovo prinesle številne prireditve po vsej Sloveniji.