Park ponuja številne zanimive naravne in kulturne vtise. Foto: Radio Koper/geoparkIdrija
Park ponuja številne zanimive naravne in kulturne vtise. Foto: Radio Koper/geoparkIdrija

V času po pandemiji v slovenskih parkih in drugih ustanovah raziskujejo načine, na katere lahko obiskovalci varno občudujejo naravne in kulturne znamenitosti. V Geoparku Idrija so se odločili, da bodo svoj park predstavili s pomočjo spletne aplikacije.

Aplikacija uporablja GPS-lociranje, s katerim obiskovalce popelje po treh tematskih poteh skozi park. Aplikacija na tablici ali pametnem telefonu obiskovalcem ponudi natančen zemljevid poti in informacije o znamenitostih ter predstavi izzive, s katerimi se park srečuje.

Prvo pot, pod imenom Zgodba o 500-letnem srebrnem studencu obiskovalce vodi na raziskovanje rudarke preteklosti Idrije. Pot nas popelje skozi mestno jedro mimo devetih znamenitosti mesta. Druga tematska pot, dolga dobra 2,5 kilometra nas vodi po poteh idrijskih naravoslovcev in njihovih odkritij. Zadnja, nekoliko krajša pešpot, pa nas popelje po čudovitem kraškem svetu v okolici.

Aplikacija je primerna za vse starosti in velikosti skupin. Foto: EPA
Aplikacija je primerna za vse starosti in velikosti skupin. Foto: EPA

Pripravljajo tudi četrto pot, ki bo nekoliko daljša in primerna tudi za kolesarjenje. Obiskovalcem bo predstavila širšo okolico mesta in bližnje kraje ter njihove znamenitosti. Aplikacija je brezplačna, edini pogoj za njeno delovanje pa je GPS-zmogljivost tablice ali pametnega telefona.

"V Geoparku Idrija, ki sodi pod okrilje Zavoda za turizem Idrija, smo pripravili spletni, torej virtualni sprehod po novi razstavi Zapisano v kamninah s pomočjo 360-stopinjskih fotografij. Razstavo pa si je do nadaljnjega v Centru za obiskovalce Geoparka Idrija v mestu Idrija mogoče, ob upoštevanju omejitvenih ukrepov za preprečevanje okužbe, v živo ogledati brezplačno. Predstavitve drugih vsebin geoparka smo okrepili tudi na družbenih omrežjih," pojasnjuje Mojca Gorjup Kavčič, ki vodi park.