V Trstu se je s tem tednom odprla znamenita plaža Lanterna. Foto: EPA
V Trstu se je s tem tednom odprla znamenita plaža Lanterna. Foto: EPA

V deželi ob slovenski meji imajo lahko ljudje odkrite obraze, ko se gibljejo na prostem in na vseh javnih površinah. Zaščitne maske pa so še vedno obvezne, kjer ohranjanje varnostne razdalje ni mogoče, zato jih je nujno nositi s seboj. Prav tako bo še vedno obvezno zakrivanje nosu in ust v trgovinah, gostinskih lokalih in poslovnih prostorih, poroča Primorski dnevnik in dodaja, da je večina ljudi v Trstu danes zjutraj še zmeraj nosila zaščitne maske.

Fedriga je omogočil tudi ponovno odprtje nekaterih gospodarskih in drugih dejavnosti, med njimi zdravilišč, fitnesov, bazenov, kinodvoran, igral za otroke in sejmov.

V Codognu znova odprli urgenco
V italijanskem mestu Codogno, kjer so potrdili prvi primer novega koronavirusa v Italiji, so po več kot treh mesecih znova odprli urgenco v bolnišnici. Tri mesece po potrditvi prve okužbe 20. februarja še vedno ostaja uganka, kako se je prvi bolnik okužil.

V Evropi 20. februarja uradno še nihče ni zbolel za covidom-19. Mesto s 15.000 prebivalci je postalo žarišče koronavirusa v Italiji, ki so ga dali v karanteno tri tedne pred preostalim delom države.

Ob okrevanju in izboljšanju epidemiološke slike so v sredo po več kot treh mesecih odprli tamkajšnjo urgenco, kjer so februarja sprejeli prvega bolnika. Koronavirus je skupno v Italiji zahteval več kot 33.000 življenj. Okužilo se je več kot 234.000 ljudi, zadnji dan 177.

Italija je v sredo sprostila vse omejitve pri potovanjih po državi. Pogled na železniško postajo Termini v Rimu. Foto: Reuters
Italija je v sredo sprostila vse omejitve pri potovanjih po državi. Pogled na železniško postajo Termini v Rimu. Foto: Reuters

Španija bo mejo za Francijo in Portugalsko odprla julija

Španska ministrica za turizem Reyes Maroto je napovedala, da bo kopenske meje s Francijo in Portugalsko po dobrih treh mesecih odprla 22. junija.

Vendar se je dve uri za tem odzvala španska vlada in sporočila, da bo "varno mednarodno gibanje potekalo od 1. julija".

Portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva je v odzivu dejal, da je presenečen nad "enostranskim oznanilom" španske ministrice za odprtje kopenske meje.

Od 15. maja v Španiji sicer velja obvezna dvotedenska samoosamitev za skoraj vse prihode iz tujine. Ta ukrep bo v veljavi do najmanj 1. julija za ljudi, ki v Španijo prispejo z letalom ali ladjo.

Ministrica Reyes Maroto je na konferenci napovedala tudi, da naj bi v okviru pilotnega projekta med regionalno vlado Balearskih otokov in nemško turistično agencijo TUI v drugi polovici junija na omenjene otoke prispelo okoli 6000 nemških turistov.

Španija je meje s Francijo in Portugalsko zaprla 17. marca, tri dni po uvedbi stroge karantene. V Španiji se je z novim koronavirusom okužilo več kot 240.000 ljudi. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 27.000 bolnikov.

V Rusiji pristalo ameriško letalo s podarjenimi respiratorji

V Moskvi je pristalo letalo ameriške vojske s 150 respiratorji oz. medicinskimi ventilatorji kot pomoč Rusiji v boju proti pandemiji novega koronavirusa. Prva ameriška pošiljka medicinskih ventilatorjev je v Rusijo prispela pred dvema tednoma. Skupno so ZDA Rusiji zdaj darovale 200 v ZDA izdelanih respiratorjev.

Pomoč v vrednosti 5,6 milijona ameriških dolarjev je "donacija ruskemu narodu", je tvitnila tiskovna predstavnica ameriškega veleposlaništva v Moskvi Rebecca Ross in dodala, da gre za "najkakovostnejše respiratorje na svetu".

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov je v sredo za rusko televizijo izjavil, da Moskva "zelo ceni pomoč Amerike". Ameriška pomoč sledi pomoči za ZDA iz Moskve, ki pa je doživela velik polom.

Ameriška pošiljka pomoči Rusiji je prispela v Moskvo. Foto: Reuters
Ameriška pošiljka pomoči Rusiji je prispela v Moskvo. Foto: Reuters

Rusija v ZDA poslala nezanesljive respiratorje
1. aprila so v pomoč New Yorku poslali ruske ventilatorje in drugo medicinsko opremo. A teh ventilatorjev v ZDA niso nikoli uporabili in jih najverjetneje tudi ne bodo, saj gre za model, ki je povezan s požaroma v ruskih bolnišnicah. V Sankt Peterburgu je 12. maja v požaru umrlo pet bolnikov, v eni izmed moskovskih bolnišnic 9. maja pa bolnik. Sumijo, da so požari posledica napake na respiratorjih.

Rusija je po številu okužb z novim koronavirusom tretja država na svetu, za ZDA in Brazilijo. Doslej so potrdili 441.108 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 5384 bolnikov, kar je bistveno manj od primerljivih držav.

Drugačna klasifikacija smrtnih žrtev
Moskva to utemeljuje z množičnim testiranjem in klasifikacijo vzroka smrti. Kritiki Rusiji sicer očitajo prikrivanje. Rusko zdravstveno ministrstvo v svojih smernicah navaja, da covid-19 označijo za vzrok smrti le, kadar virus povzroči "klinične manifestacije in patološke spremembe, zlasti v pljučih", poroča Moscow Times, medtem ko v večini Evrope med smrtne žrtve covida-19 štejejo vse, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Francija odpovedala parado ob dnevu Bastilje

Tradicionalne vojaške parade ob dnevu Bastilje letos ne bo. Foto: Reuters
Tradicionalne vojaške parade ob dnevu Bastilje letos ne bo. Foto: Reuters

Francija je odpovedala vojaško parado ob državnem prazniku, dnevu Bastilje, s katerim 14. julija zaznamujejo začetek francoske revolucije leta 1789. Razlog za odpoved so nova pravila glede ohranjanja medsebojne razdalje, ki jih je prinesla epidemija koronavirusa.

Namesto velike parade na Elizejskih poljanah bo tokrat potekala manjša vojaška slovesnost, posvečena zdravstvenim delavcem, ki so bili v prvih bojnih vrstah v boju proti covidu-19, ki je v Franciji zahteval več kot 29.000 življenj.

Pripravili jo bodo na osrednjem pariškem trgu Place de la Concorde, kjer se parada običajno konča, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na njej naj bi se zbralo okoli 2000 udeležencev in 2500 gostov, seveda ob strogem ohranjanju medsebojne razdalje. Kot so pojasnili v Elizejski palači, dogodek po vsej verjetnosti ne bo javen, a to še ni dokončno.