Na glasovalnem seznamu je 327 kulturnih in naravnih znamenitosti z vsega sveta, med njimi tudi Škocjanske jame. Foto: BoBo
Na glasovalnem seznamu je 327 kulturnih in naravnih znamenitosti z vsega sveta, med njimi tudi Škocjanske jame. Foto: BoBo

V kratkem opisu Škocjanskih jam piše, da se ponašajo z največjim podzemnim kanjonom v Evropi ter da so od leta 1986 vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine. Pomembnost Škocjanskih jam v kontekstu naravnih zakladov sveta so, kot piše portal, potrdili tudi mednarodni znanstveni krogi.

Na seznamu, na katerem so potencialna "čuda" sveta razvrščena po abecednem vrstnem redu, je med evropskimi kandidati mogoče zaslediti mesti Dubrovnik in London, vinorodni okoliš Dunaja, astronomsko uro v Pragi, Muzejski otok v Berlinu, švicarsko goro Matterhorn, irske klife Moher, bruseljski glavni trg in škotski grad Dunnottar.

Med nenavadnimi znamenitostmi velja omeniti zid iz žvečilk v kalifornijskem mestu San Luis Obispo, na seznam pa niso pozabili uvrstiti niti pompoznega napisa Hollywood na hribu Mount Lee in newyorškega nebotičnika Empire State Building.

Glasovanje poteka do 30. septembra, vsak uporabnik lahko glasuje le enkrat v 24 urah, trenutni rezultati glasovanja pa niso vidni.