Napis je zadnjih 14 let stal na Muzejskem trgu pred slavnim Rijksmuseumom v središču Amsterdama. Foto: EPA
Napis je zadnjih 14 let stal na Muzejskem trgu pred slavnim Rijksmuseumom v središču Amsterdama. Foto: EPA
Pauline Wiersema je lakonično povzela reakcijo številnih Amsterdamčanov: Huh? Foto: EPA

Delavci s stroji so rdeče in bele črke, ki so sestavljale besedno igro I AMsterdam, po 14 letih na isti lokaciji odstranili v ponedeljek, 3. decembra. Lokalni časnik Het Parool je poročal, da je odločitev za umik mestni svet sprejel na predlog stranke GroenLinks.

Zelena stranka se je pritožila, da črke pred svetovno slavnim muzejem predstavljajo izraz "pretiranega individualizma", kar je "v nasprotju z naprednimi vrednotami" in pomeni "zavračanje duha skupnosti". Mestna svetnica Femke Roosma je v izjavi za javnost pojasnila: "Sporočilo slogana 'I Amsterdam' je, da smo vsi posamezniki v mestu individualisti. Radi bi pokazali nekaj drugega: raznolikost, strpnost, solidarnost." Čeprav so nasprotniki umika zelo goreče protestirali, je mestni svet vendarle z večino glasov odločil, da morajo črke stran.

Kljub temu pa slogan "I AMsterdam" ostaja uradni slogan amsterdamskega turizma, je potrdila predstavnica organizacije Amsterdam Marketing. "Slogan predstavlja odprt in strpen značaj Amsterdama." Črke, na katerih so deset let sedeli, se nanje naslanjali in jih prijemali turisti, bo najprej treba obnoviti, je še pojasnila. Ko bodo restavratorska dela končana, jih bodo razstavili na različne lokacije po mestu. Manjšo različico istega napisa lahko še vedno najdete na letališču Schiphol.

Odgovor: Huh?
Lahko si predstavljate, da je gesta naletela na žolčne odzive na družbenih omrežjih. Svojevrsten komentar je podala tudi oblikovalka Pauline Wiersema, ki je še isti dan na isto lokacijo postavila približno enako velike črke HUH (oktobra jih je naredila za teden nizozemskega dizajna). "Huh je univerzalen vzdih, ki po vsem svetu izraža nesporazum, nerazumevanje," je komentirala svojo gesto.