Prizor iz nanizanke. Foto: HBO
Prizor iz nanizanke. Foto: HBO
Slikoviti Dubrovnik. Mesto je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Foto: BoBo
Turo ponuja agencija Viator. Foto: Screenshot viator

Oboževalci HBO-jeve znanstvenofantastične/srednjeveške serije bodo prišli na svoj račun tudi na Severnem Irskem, drugi snemalni lokaciji.
Za ture je zaslužna turistična agencija Viator, ki bo vse zainteresirane popeljala po nekaterih najbolj prepoznavnih snemalnih prizoriščih. Vodniki bodo ob koncu tretje sezone serije tudi na tekočem z vsemi trači in internimi informacijami.

Ker se Igra prestolov vrti okoli prigod vojskujočih se dinastij in petih kraljev, ki se potegujejo za prestol, bodo ture obiskovalce popeljale v gradove in utrdbe, pa tudi v jame in na podeželje, ki je služilo za slikovito kulisa nekaterih najbolj nepozabnih prizorov.

Vzpon na utrdbo
Med štiriurno turo po starem središču Dubrovnika se lahko ustavite v mestnih parkih, ki jih uporablja ekipa, obiskovalci pa se lahko povzpnejo na utrdbo, ki so jo v drugi sezoni napadli Baratheoni.
Izveste lahko tudi vse o podlih prigodah kralja Joffreyja in občudujete grad, ki je v seriji prestolnica Sedmih kraljestev. Za večino prizorov bitk so v nanizanki uporabili trdnjavo Lovrijenac iz 11. stoletja.

Tura okoli Belfasta
Druga tura bo oboževalce popeljala okoli Belfasta, kjer imata serija in ekipa stalni sedež.
Mnoge prizore so posneli vzdolž dih jemajoče obalne ceste Causeway, kjer leži tudi sloviti, na Unescov seznam uvrščen Giant’s Causeway. Od tu se lahko sprehodite do vasi Cushendun in do jam, kjer je rodila rdečelasa svečenica Melisandra.

Od Ballycastla se lahko obiskovalci sprehodijo tudi čez "The Dark Hedges" blizu Armoya, kolovoz, obdan z grčastimi, zloveščimi drevesi, po katerem je hodila mlada Ayra Stark, ko je bežala iz gradu.

Ogledate si lahko še pristanišče Ballintoy Harbour, v seriji Lordsport Harbour, in Downhill Strand ali "Zmajev kamen". Tura okoli Belfasta je malce dražja od dubrovniške in stane 84 evrov.