V Sočiju, ki velja za eno najbolj razvečenih mest na svetu, ter bližnjem Adlerju so kot gobe po dežju zrasli ogromni kompleksi, mnogi hoteli bodo vrata odprli tik pred začetkom iger. Prišle so tudi najbolj znane hotelske verige, kot sta Marriott in Four Seasons. Na fotografiji je hotel in resort Azimut, ki svoje goste razvaja tudi z razkošno spa ponudbo. Foto: Reuters
V Sočiju, ki velja za eno najbolj razvečenih mest na svetu, ter bližnjem Adlerju so kot gobe po dežju zrasli ogromni kompleksi, mnogi hoteli bodo vrata odprli tik pred začetkom iger. Prišle so tudi najbolj znane hotelske verige, kot sta Marriott in Four Seasons. Na fotografiji je hotel in resort Azimut, ki svoje goste razvaja tudi z razkošno spa ponudbo. Foto: Reuters
Soči
Pred začetkom iger so mnogi hotelski delavci morali na hitri tečaj prijaznosti z gosti. Ruski predsednik Vladimir Putin želi z igrami pokazati nov, sodiben obraz Rusije in v skladu s tem tudi opustiti stereotipe o Rusih kot hladnih, resnih in z birokracijo obsedenih ljudeh. Foto: Reuters
Soči
V Sočiju pričakujejo več kot 200.000 obiskovalcev, od tega naj bi bilo 75 odstotkov domačinov, torej Rusov. Trenutno so prodali nekaj več kot tri četrtine vstopnic, a prireditelji napovedujejo nakupovalno mrzlico vstopnic v zadnjem hipu. Prostih sedežev na tekmovanjih si nikakor ne želijo. Foto: Reuters

Čeprav bodo cene v Sočiju zasoljene, pa to rusko letovišče niti med 7. in 23. februarjem ne bo najdražje evropsko mesto glede na prenočitev. Uvrstitev na prvo mesto bodo ohranila tradicionalno najdražja mesta za turiste, kot so Ženeva, London in Pariz. "Za primerjavo, cena standardne dvoposteljne sobe v hotelu v Ženevi je januarja letos v povprečju 231 evrov," je za MMC pojasnila Tina Radojković iz podjetja Trivago, ki velja za največji spletni iskalnik hotelov na svetu, saj primerja cene več kot 700.000 hotelov na 200 rezervacijskih straneh.

Najbolj zaželen drugi konec tedna
V Trivagu so izračunali, da bodo cene hotelov med zimskim "cirkusom" v Sočiju ne le opazno višje, ampak bodo skokovito narasle, kar ni presenetljivo. V zadnjem januarskem tednu je bilo treba v povprečju za dvoposteljno ceno v tem mestu plačati znosnih 81 evrov, a po odprtju iger bo težko dobiti že prosto sobo, kaj šele cenovno ugodno namestitev. Med OI bodo cene v primerjavi z zadnjim januarskim tednom poskočile za 121 odstotkov, kar pomeni, da bodo zimski navdušenci med 16-dnevno prireditvijo v povprečju plačali 179 evrov za prenočitev.

"Najvišji vzpon cen lahko zasledimo za konec tedna 14. in 15. februarja, saj bodo obiskovalci v povprečju morali takrat odšteli 197 evrov za prenočitev v standardni dvoposteljni sobi, kar je 144-odstotna rast cen. Najugodnejše cene hotelskih sob pa bodo precej dostopne obiskovalcem, in sicer bodo na dan odprtja iger znašale 164 evrov, zadnji dan pa 'le' še 151 evrov za prenočitev," je dodala Radojkovićeva.

NOVEMBRA CENE PADLE
V Trivagu so konec novembra leta 2013 ugotovili, da so cene hotelskih nastanitev v 50 najbolj priljubljenih evropskih mestih upadle na mesečni in na letni ravni. Povprečna cena dvoposteljne sobe v vseh teh mestih je bila 107 evrov, kar je slabih trinajst odstotkov manj kot oktobra, saj so cene padle v kar 44 mestih. Glede na oktober so se najbolj pocenile prenočitve v italijanskih mestih - Benetkah, Rimu in Firencah ter tudi v Barceloni, Pragi in nemških mestih. Padec cen je mogoče opaziti tudi v slovenskih mestih, in sicer za štiri odstotke na mesečni in za dober odstotek na letni ravni. Na mesečni ravni se je pocenilo sedem mest od devetih opazovanih. Piran (74 evrov) se je novembra pocenil za slabih deset odstotkov, Ljubljana (94 evrov) za devet, Bled (85 evrov) pa za osem. V primerjavi z oktobrom so se cene zvišale le v Kranjski Gori (89 evrov) za devet odstotkov in v Novi Gorici (71 evrov) za dobre štiri odstotke.


Londonski hotelirji niso hoteli spustiti niti penija
Če se vam zdijo te cene navite, se motite, saj ko govorimo o obisku olimpijskih iger, običajna merila odpovejo. V primerjavi s poletnimi olimpijskimi igrami v Londonu leta 2012 bo obiskovalec ruskega črnomorskega letovišča v povprečju plačal kar dvakrat manj za prenočitev na dan slovesnosti ob odprtju, saj je bila povprečna cena dvoposteljne sobe v angleški prestolnici takrat krepko nad 400 evri. "A odstotkovni porast v ceni bo bistveno večji v Sočiju, saj znaša 121 odstotkov, med olimpijskimi igrami v Londonu pa je bil 'le' 85 odstotkov."

V Trivagu so primerjali 293 hotelov ne le v samem Sočiju, ampak tudi v bližnjem Adlerju in v zimskem gorskem središču Rdeča Poljana, kjer bodo tekmovanja v alpskem smučanju, smučanju prostega sloga, biatlonu, teku na smučeh, nordijski kombinaciji ter sankanju, skeletonu in bobu, kar pomeni, da bo vsaj tako živahno kot ob morju.

Le še sem in tja kakšna prosta soba
"Namestitvene zmogljivosti med OI se spreminjajo, odvisno od dneva. Največje povpraševanje in porast cen je mogoče opaziti za konec tedna 14. in 15. februarja. V času, ko smo opravili analizo, je bila razpoložljivost le še petodstotna," je dodala Radojkovićeva, ki je dodala, da bodo v prvem tednu po koncu iger hoteli v Sočiju še ohranili ceno, saj bo ta padla le za 19 odstotkov, na 144 evrov.

Moskva in Sankt Peterburg še vedno spredaj
Soči do olimpijskih iger ni veljal za zelo drago mesto, v Rusiji že dolgo po draginji slovita največji mesti - Moskva in Sankt Peterburg. V ruski prestolnici je bila lani povprečna cena dvoposteljne sobe v hotelu kar 150 evrov, v Sankt Peterburgu 106 evrov, v Sočiju pa, kot rečeno, 98.

V podjetju mesečno sestavljajo seznam najdražjih mest glede prenočitev. "Na žalost nimamo podatkov, katero evropsko mesto je doseglo absolutni rekord glede na ceno hotelskih namestitev. Obstajajo mesta, ki ves čas prednjačijo po visokih cenah, to so Ženeva, London, Pariz in Benetke, a vpliv sezonskosti, mednarodnih prireditev in sejmov lahko izrine z vrha seznama tudi ta mesta," še pravi Radojkovićeva.